各位磨鏡班o既同學, 你地下一步會點為望遠鏡加設備呢?

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
WilsonTsang
超新星

文章 WilsonTsang » 週一 17 7月, 2006 20:45

:D
經過兩天買料和安裝, 平平地做了website 所教的腳架adaptor 和 現在不是水管了, 手拿看月好疲倦, 好天就可以看月光了

下一步想加目鏡和 放大D 的目鏡

附加檔案

ericccmok
星際雲

Re: how are about the 赤導儀?

文章 ericccmok » 週二 18 7月, 2006 10:08

XR250 寫:
ericccmok 寫:Hi All,

What the 赤導儀 should be suitable? I do the quotation about EQ5 on ZT. It is about RMB 2800. I find it is expensive.
你的budget幾多,用來載什麼鏡?是太空館的自製鏡嗎?
主要用途是什麼?
1. 只是目視觀測
2. 用toucam拍行星或月球
3. 用來影深空天體,星雲星團
Hi "XR250"

Thank you for your reply,
I think I will use it to take a photo "星雲星團" with my 太空館的自製鏡.

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週二 18 7月, 2006 10:51

小型的, 智通EQ4連雙軸motor, 約千多元
如果好一些, Celestron CG5 GT 及 Meade LXD75 with autostar都幾好, 約五至六千元
沒有go to的CG5 及 LXD75約二至三千元
(內地製go to system 約千五至二千元)

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 18 7月, 2006 11:28

我覺得如果剛入門,EQ4+雙軸摩打已經好夠用,機動性又比較高。
EQ4已經可以載枝自制鏡在市區用toucam拍下月球/行星,或者到郊外用相機影下星座。

月球/行星/星座都係比較容易影的天體。

要影星雲/星團,相對的技術及器材,要求會比較高。

頭像
kevinyau
主序星
聯繫:

文章 kevinyau » 週二 18 7月, 2006 13:29

I am considering the one below
圖檔
輕便型 赤道儀
改造版 C G -2 小型赤道儀,可裝上一般攝影三腳架﹝三分螺絲頭的三腳架﹞,令組合體積更小,攜帶更便利,赤道儀可裝配小口徑短焦折射鏡或折反射望遠鏡。出外觀星更顯輕鬆
From 日昇

What do u think? Is it good enough for astrophotography??

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 18 7月, 2006 13:38

CG-2有無麼打?而且大家的4.5"返射都唔細,放上CG-2來影相,應該幾吃力。

我覺得入門都係買EQ4會穩陣D,你見富貴熊最近都唔用CG5,改用EQ4啦。
關老闆果到,都應該訂到EQ4/EQ5,你打去問下佢啦。

頭像
小馬王
超新星

文章 小馬王 » 週二 18 7月, 2006 14:44

咁係唔係EQ4 會係我地o既鏡一個比好較o既選擇...
其實我都諗住係...
因為我係出來做O野, 經濟能力可以負擔. 又想試下玩下先!

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週二 18 7月, 2006 14:57

富貴熊個EQ4加goto搞成點ar....
如果成功都幾好啊! EQ4又夠輕便.
CG5, LXD都係重左d.

頭像
kevinyau
主序星
聯繫:

文章 kevinyau » 週三 19 7月, 2006 10:21

cg-2 好似無motor
唔知eq4可唔可以上落相機腳呢?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 19 7月, 2006 10:37

kevinyau 寫:cg-2 好似無motor
唔知eq4可唔可以上落相機腳呢?
唔得,因為EQ4屬於一個正常size的赤道儀,就算找人改裝倒上去相機腳,一般幾百蚊的相機腳架係唔夠穩陣載EQ4的mount head + 4.5"返射望遠鏡。

頭像
kevinyau
主序星
聯繫:

文章 kevinyau » 週四 20 7月, 2006 11:52

照這樣看,好像小弟入門級,其實經緯儀是否已足夠 :?:
因為現在我做得最多的是star hopping。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 20 7月, 2006 12:30

kevinyau 寫:照這樣看,好像小弟入門級,其實經緯儀是否已足夠 :?:
因為現在我做得最多的是star hopping。
如果你只係想要一個穩陣及輕便的經緯儀用來目視觀測,最好就係自製一個dobsonian,可以參考下TONGKW及August的dobsonian,佢地都造得好精美。

http://www.hkastroforum.net/bbs/viewtopic.php?t=6237
http://www.hkastroforum.net/bbs/viewtopic.php?t=6807
http://www.hkastroforum.net/bbs/viewtopic.php?t=6970

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週四 20 7月, 2006 13:10

layanata 寫:富貴熊個EQ4加goto搞成點ar....
如果成功都幾好啊! EQ4又夠輕便.
CG5, LXD都係重左d.
我唔 goto架,唔識, :oops:
我純粹用它來拍星的
比CG5輕少少啦

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 13 位訪客