磨鏡經驗、心得、趣事

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
CK
紅巨星

磨鏡經驗、心得、趣事

文章 CK » 週二 04 7月, 2006 00:39

由於見今年同學Kevinyau 整理拋物面化記錄相當好,而今年磨鏡班又特別多趣事,鬆瀝青、用AMP冷壓、跌壞鏡、磨鏡瘦身大法、世界盃磨鏡法.....等。故希望各位發表一下磨鏡經驗、心得、趣事。在此結集成書,作為以後磨鏡愛好者參考及鼓勵。

除今年磨鏡班外,其他同好也歡迎發表。

ck

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週二 04 7月, 2006 20:22

舊年磨鏡時, 瘦了好幾磅, 好似 fit 好多, 一年後, 走了的, 又回來, 又要再磨鏡啦 ! :wink:

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週二 04 7月, 2006 20:46

真人真事
磨鏡可治療胃下垂.

想當年,體重不足100磅.食得少,常覺胃不舒服,原因是患有胃下垂.
後來,中學畢業後,磨制了兩枝6吋主鏡,胃部竟然上升至正常位置,
從此便沒有嚴重的胃痛和消化不良症狀.
胃下垂竟不自覺地消失了. :P :P

Wongsir

頭像
hihi 地
原恆星

文章 hihi 地 » 週二 04 7月, 2006 23:34

除咗可減磅(共六磅 :shock: )
我磨鏡時重睇住波或discovery channel
(但係拋光得唔夠 :? )
hahaaaa
重有我亞媽0係我旁邊...
一路望住我
一路口郁郁話....
"磨下磨下, 都唔知你做緊乜"
哈哈
場面好搞笑囉

:D

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 05 7月, 2006 00:18

磨鏡語錄
同學的:
1: 轉得砂未呀wongsir
2: 唔識睇砂眼呀wongsir
3: 點睇都睇唔到個光柵呀wongsir

wongsir的:

1: 記住轉砂前要將所有野洗乾淨
2: 記住要銼邊呀
3: 記住銼邊一定要係轉600砂之前完成呀
4: 只要你地跟住我講既做, 就一定會磨得起架喇.

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週三 05 7月, 2006 00:28

還有還有...
"我己經有三十年既磨鏡經驗,你跟住我做你就等於有三十年既功力。"
"呢塊已經唔再係一塊玻璃,而係一塊鑽石。"
Nosneb 寫:wongsir的:
1: 記住轉砂前要將所有野洗乾淨
2: 記住要銼邊呀
3: 記住銼邊一定要係轉600砂之前完成呀
4: 只要你地跟住我講既做, 就一定會磨得起架喇.

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週三 05 7月, 2006 00:37

每年第一堂, 黃sir和助教們都會不斷說, "你地錯左未" .......... = (你地挫左邊未)
跟住就會有同學仔高聲地答... "我冇錯!" ........... = (我冇挫)

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 05 7月, 2006 00:51

Cindy 寫:還有還有...
"我己經有三十年既磨鏡經驗,你跟住我做你就等於有三十年既功力。"
補充: 我磨鏡己經有三十幾年功力, 你地領略到兩成的話, 己經等如有六年功力喇 :!: :lol: :lol:

CK
紅巨星

文章 CK » 週三 05 7月, 2006 03:19

我以前磨鏡,邊有宜家太空館甘正環境,靜靜雞在家裏洗手間磨,沖幾次水後,地下去水愈來愈慢,才想起D沙塞左條去水U tube,正是入時容易出時難,屋企人翻來實大鑊,用 pump 就實唔得,試過用匙又畢唔起D沙,最後用我發明條絕世好橋,將個衣架條鐵線拉直,伸入條U tube,加小小水,大力攪,好似攪思樂冰,等D沙浮起,再加水沖走,周而復始,同你地拋光差不多,攪左幾個鐘思樂冰,條喉先通翻,大家將來有幸撞板,大可一試。

ck

頭像
clcwong
中子星

文章 clcwong » 週三 05 7月, 2006 04:22

CK 寫:我以前磨鏡,邊有宜家太空館甘正環境,靜靜雞在家裏洗手間磨,沖幾次水後,地下去水愈來愈慢,才想起D沙塞左條去水U tube,正是入時容易出時難,屋企人翻來實大鑊,用 pump 就實唔得,試過用匙又畢唔起D沙,最後用我發明條絕世好橋,將個衣架條鐵線拉直,伸入條U tube,加小小水,大力攪,好似攪思樂冰,等D沙浮起,再加水沖走,周而復始,同你地拋光差不多,攪左幾個鐘思樂冰,條喉先通翻,大家將來有幸撞板,大可一試。

ck
哈哈...我冇d咁ge問題..^^"
每次磨完都留係一盤水中...最後一次過倒出街

頭像
kevinyau
主序星
聯繫:

文章 kevinyau » 週三 05 7月, 2006 09:24

磨鏡嚇人,請小心磨鏡!

今年有次我返學校磨,有個黎實習教物理ga先生見到。
唔使講,實問我搞咩。

「同學你響到個咩呀?」
「磨鏡囉!」
「磨鏡?磨咩鏡呀?」先生滿頭問號????
「天文望遠鏡主鏡囉」
「唔係唔嗎?!唔好痴線啦,就gum磨下磨下就得?」仲多問號??????
「緊係得la!好的話仲可以做到球面添!」
「0下!?球面,痴線架?」問號又多幾個
「拋物面都得架!」
「痴線架!」就gum就拿拿聲走左,當正我響到招魂gum 8)

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週三 05 7月, 2006 14:42

身為老師講咁多句"痴線"o既? :roll: 可能真係嚇到傻左... :lol:

頭像
NELSON
紅巨星

文章 NELSON » 週四 06 7月, 2006 11:59

04年係太空館磨鏡,磨完都留係一盤水中.突然間short左...唔記得把鏡拿走..

Bop 一聲.........

塊鏡倒埋入放係停車埸中,放"金鋼沙水"的大筒中... -.-"

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週四 06 7月, 2006 12:01

這個05、06年也有發生 ^^||
NELSON 寫:04年係太空館磨鏡,磨完都留係一盤水中.突然間short左...唔記得把鏡拿走..

Bop 一聲.........

塊鏡倒埋入放係停車埸中,放"金鋼沙水"的大筒中... -.-"

頭像
kevinyau
主序星
聯繫:

文章 kevinyau » 週四 06 7月, 2006 14:50

壓模,越重越好?

冷壓,越重越好,此句話可能有爭議性。
但我個瀝青模,就受重唔受輕,原因可能是厚掛?!
我個模的厚度,足足是Tool「工具」的一半有多!
小弟冷壓這個模,起初都不敢太「狼」,只用兩個5kg「亞鈐」。
但瀝青模對共10kg的重物看不上眼,壓了兩整晚也毫無改變(不吻合)。
結果,小弟最終用上近30kg重量冷壓一整晚,瀝青模才願意和我合作-終於吻合~! :x

瀝青模厚所以要大重量冷壓才成功只是我的推測……不知對與否 :oops:

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客