Homemade German equatorial mount

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
XR250
夸克星

Homemade German equatorial mount

文章 XR250 » 週四 29 6月, 2006 00:08

告別GPD後,終於換上"唔光師傅"借出的重型德式赤道儀!
聽聞這個赤道儀係另一位前輩所鑄造的,斤兩十足,用上巨型byers gear,雙軸bearing。雖然外表有一點歷史痕跡,但性能依然非常良好。

初步試用,效果非常滿意,非常順滑,而且穩定性一流。
不費吹灰之力就輕易推動8" f7牛頓,相信重有大把quota, 保守估計載重量應該有20kg以上。

這個德式赤道儀會固定在家中天台。
附加檔案
最後由 XR250 於 週四 29 6月, 2006 00:36 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 29 6月, 2006 00:11

有無整體個樣, 開開眼界呀?

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 29 6月, 2006 00:12

8" byers! EM-500都要行堆一邊.

你都係時候上支12"玩吓喇.

頭像
simonii
白矮星

文章 simonii » 週四 29 6月, 2006 00:16

鑄 @_@'''
巨形gear @o@'''

頭像
starship
紅巨星
聯繫:

文章 starship » 週四 29 6月, 2006 00:18

What's the diameter of R.A. axis shaft?

Any polarscope?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 29 6月, 2006 00:18

Wah! 寫:有無整體個樣, 開開眼界呀?
賣下關子先,等我翻新完個外表先比你睇。
Subaru 寫:8" byers! EM-500都要行堆一邊.

你都係時候上支12"玩吓喇.
:lol: :lol: :lol: :lol: 4個人,入長沙抬這個mount出來,就係為左枝12吋f7牛頓! :)

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 29 6月, 2006 00:27

XR250 寫: :lol: :lol: :lol: :lol: 4個人,入長沙抬這個mount出來,就係為左枝12吋f7牛頓! :)
12" f/7 :shock: :shock: :shock: 呢支就係真正的行星向天文望遠鏡!

全港有兩支鏡我最想睇, 一支係鏡神支0.76m鏡, 另一支就會係你支0.3m長焦牛頓.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 29 6月, 2006 00:34

starship 寫:What's the diameter of R.A. axis shaft?

Any polarscope?
極軸大約有3吋粗,無polarscope。

不過我主要用來影toucam,而且我在天台影慣影熟,北極星位置早就清清楚楚,唔洗polarscope都可以大約對到北。如果以後有機會影CCD先慢慢用drift method.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 29 6月, 2006 09:50

Subaru 寫: 全港有兩支鏡我最想睇, 一支係鏡神支0.76m鏡, 另一支就會係你支0.3m長焦牛頓.
Sorry, 塊主鏡收埋得太耐,攪錯左 :lol: ,唔係12" F7,只係得F6。

所以你都係等睇Wongsir製作的10吋卡式啦,果枝先係真正的行星向天文望遠鏡!

我枝 唔出得大場面,只屬一般家庭電器。 :wink:

頭像
哈雷
紅巨星

文章 哈雷 » 週五 28 7月, 2006 22:19

好大的家伙呀!
来一张全身照吧。

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週五 28 7月, 2006 23:11

哈雷 寫:好大的家伙呀!
来一张全身照吧。
同意

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週六 03 2月, 2007 21:37

最近"唔光師傅"為這重型赤道儀造了一架車仔,現在這過百磅的赤道儀及返射鏡,只需一隻手指就可以在我天台移來移去。
附加檔案

Hay
主序星

文章 Hay » 週一 05 2月, 2007 21:46

XR250 寫:最近"唔光師傅"為這重型赤道儀造了一架車仔,現在這過百磅的赤道儀及返射鏡,只需一隻手指就可以在我天台移來移去。
Dear XR250,

有全身大相睇嗎?次次都只係睇得少少 :shock:

Hay

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 05 2月, 2007 22:20

哈哈, Hay的說話使我想起<<瞎子摸象>> :lol: :lol: :lol:

BJDF
主序星

文章 BJDF » 週二 06 2月, 2007 20:32

[quote="Wah!!"]哈哈, Hay的說話使我想起<<瞎子摸象>> :lol: :lol: :lol:[/quote]
有意思。 :lol:

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 22 位訪客