二十多年前的自製天文儀器比賽照片--三大弟子,兩大門生

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
Tenmon
紅巨星

文章 Tenmon » 週五 15 7月, 2005 01:31

Tarepanda 寫:哇,Tenmon,你唔講我還以為你是青年啊 :)
你.....你......你......^^

頭像
Tenmon
紅巨星

文章 Tenmon » 週五 15 7月, 2005 01:33

Wah! 寫:咦? 紅磡"曲街"咪就係我家的隔離街! 我天台可能望得到你所講的天台呢! (或者你講的天台可以見到我家天台)
華哥仔.......^^

想你當年你還在手抱的哩 :wink:

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週五 15 7月, 2005 01:39

原來是鄰居
又多了一層關係網了

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週五 15 7月, 2005 01:42

Tenmon 寫: 華哥仔.......^^
想你當年你還在手抱的哩 :wink:
咁我當年仲未搬來香港lu~~~

豆豸苗: 討論離題, 移至這裡:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=4581

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週五 15 7月, 2005 23:06

Tenmon 寫:記得當年"哈雷"熱潮時.....跟蔡坤安師傅在紅磡"曲街"
某位會員之唐樓天台學磨鏡......十多人有講有笑
在蔡坤安師傅指導下學得很開心.....就像昨天一樣 :o
但一轉眼已廿個年頭了 :?
係呀, 個陣上堂真係好開心.

頭像
Tenmon
紅巨星

文章 Tenmon » 週六 16 7月, 2005 01:10

Subaru 寫:
Tenmon 寫:記得當年"哈雷"熱潮時.....跟蔡坤安師傅在紅磡"曲街"
某位會員之唐樓天台學磨鏡......十多人有講有笑
在蔡坤安師傅指導下學得很開心.....就像昨天一樣 :o
但一轉眼已廿個年頭了 :?
係呀, 個陣上堂真係好開心.
不知是否跟 Subaru 你同班呢.....???

大夥兒一起到街口酒樓挾錢食飯....但大家都初出矛蘆.....週身冇蚊....
但都食得很開心 :D :D :D

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週六 16 7月, 2005 01:52

有時快樂就是那麼簡單

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 16 7月, 2005 02:23

Tenmon 寫:不知是否跟 Subaru 你同班呢.....???

大夥兒一起到街口酒樓挾錢食飯....但大家都初出矛蘆.....週身冇蚊....
我係同阿簡恩華、趙根同一屆.

我記得係必架街, 果陣一起去set up、磨鏡、到就近酒樓食飯、磨鏡、收拾東西, 氣氛很好.

頭像
Tenmon
紅巨星

文章 Tenmon » 週六 16 7月, 2005 03:16

Subaru 寫:
Tenmon 寫:不知是否跟 Subaru 你同班呢.....???

我係同阿簡恩華、趙根同一屆.

我記得係必架街, 果陣一起去set up、磨鏡、到就近酒樓食飯、磨鏡、收拾東西, 氣氛很好.
趙根
係咪在官塘有間金屬廠既叔叔呀 ??

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週六 16 7月, 2005 03:17

而家仲係唔係住個度?

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 16 7月, 2005 10:02

Tenmon 寫: 趙根
果陣佢住灣仔, 以前d鏡都係佢幫我在佢間廠鍍的.

頭像
Astrocat
中子星

文章 Astrocat » 週六 16 7月, 2005 11:35

根叔? 係咪剩係東平州先出現個位?

頭像
Tenmon
紅巨星

文章 Tenmon » 週六 16 7月, 2005 12:04

Subaru 寫:
Tenmon 寫: 趙根
果陣佢住灣仔, 以前d鏡都係佢幫我在佢間廠鍍的.
嗯.......... :o

咁我地係應該同班師兄弟啦 :D :D

我去過根叔間廠......之後我離開香港幾年....
回港已失去聯絡了 :cry:
你和根叔仲有冇聯絡? 他為人十分熱心哩 :P

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 16 7月, 2005 20:36

Tenmon 寫:我去過根叔間廠......之後我離開香港幾年....
佢真係好熱心.

無呀, 都好耐無聯絡, 唔知班同學仔的近況如何?

頭像
Tenmon
紅巨星

文章 Tenmon » 週六 16 7月, 2005 20:52

Subaru 寫:
Tenmon 寫:我去過根叔間廠......之後我離開香港幾年....
佢真係好熱心.

無呀, 都好耐無聯絡, 唔知班同學仔的近況如何?
Subaru 兄.........咁不如請 蔡師傅 或 你 發起一次 "磨鏡同學"大聚會,

找埋 D 同期所有 蔡師傅 的同學仔出來敘下舊....閣下意下如何 ?? :D

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客