二十多年前的自製天文儀器比賽照片--三大弟子,兩大門生

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週二 14 10月, 2003 23:33

sodium 寫:蔡坤安=subaru :shock:
二+先知 :oops:
sodium,

蔡坤安 not= subaru !!!
比你激死我喇!

Wongsir
14-10-2003

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 14 10月, 2003 23:35

Wongsir 寫:
sodium,

比你激死我喇!

Wongsir
14-10-2003
Wongsir 寫:(二)蔡坤安.....,他有subaru這樣的徒弟.....

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 15 10月, 2003 12:54

Wongsir 寫:
sodium,

比你激死我喇!

Wongsir
14-10-2003
wai wai. sodium. 如果你有留意的話.....
蔡師兄有一日來過磨鏡班實習堂0架. ^^

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週三 15 10月, 2003 15:37

剛發現, 原來有一顆小行星是由廖慶齊先生的名字來命名的----小 行 星( 6743)廖

http://www.lcsd.gov.hk/CE/Museum/Space/ ... tar_33.htm

.

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週三 15 10月, 2003 15:49

豆豸苗 寫: wai wai. sodium. 如果你有留意的話.....
長hair 大大隻果個?

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週三 15 10月, 2003 15:50

Subaru 寫:(二)蔡坤安.....,他有subaru這樣的徒弟.....
sorry :oops:
睇錯咗 :oops: :oops:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 15 10月, 2003 16:41

sodium 寫:
豆豸苗 寫: wai wai. sodium. 如果你有留意的話.....
0下??? 有個咁0既人嗎??? @.@ ???

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週三 15 10月, 2003 16:50

豆豸苗 寫:
sodium 寫:
0下??? 有個咁0既人嗎??? @.@ ???

Yes,

蔡師兄== Long hair ,tall but not 大大隻. :roll: :roll:
== Normal size. :lol: :lol:

Wongsir
15-10-2003

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週三 15 10月, 2003 23:38

Wongsir 寫: 蔡師兄== Long hair ,tall but not 大大隻. :roll: :roll:

Wongsir
15-10-2003
Wongsir, 你可能無察覺到, 師父其實已經練到很健碩, 手瓜起墊, 不過平時他把功力收藏起來, 無必要時唔show出來.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週三 15 10月, 2003 23:53

記得師父是八十年代全港最大(16吋)及最細(3.5吋)自製望遠鏡的記錄保持者. 而且, 他更橫掃了其中一次由太空館主辦的天文攝影比賽嘅獎項, 弟子深深佩服. 上次唔係有佢從旁指導, 我都唔會影到用1200毫米焦距拍攝的直接焦點星雲星團.

佢成本星圖及天文百科已經放在腦中, 搵野完全唔洗用GOTO.

頭像
aristo
主序星

文章 aristo » 週四 16 10月, 2003 00:44

Subaru 寫:
Wongsir 寫: 蔡師兄== Long hair ,tall but not 大大隻. :roll: :roll:

Wongsir
15-10-2003
Wongsir, 你可能無察覺到, 師父其實已經練到很健碩, 手瓜起墊, 不過平時他把功力收藏起來, 無必要時唔show出來.
Wongsir,
Subaru兄無講錯呀,舊年有次去坐井會camp見到蔡師傅比以前大隻o左.

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週四 16 10月, 2003 11:56

aristo 寫:Wongsir,
Subaru兄無講錯呀,舊年有次去坐井會camp見到蔡師傅比以前大隻o左.
Sorry, o敢我下次要睇清楚,呢個大弟子o係未肥o左大隻o左. :lol: :lol:

Wongsir
16-10-2003

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週四 16 10月, 2003 12:06

Subaru 寫:..... 而且, 他更橫掃了其中一次由太空館主辦的天文攝影比賽嘅獎項, .......
Wongsir 已早於80年中退隱江湖.

subaru,可以把你師父蔡坤安在攝影方面的成就話比我呢o個師公聽,
知道徒弟仔們學有所成,是何等開心樂事啊!
o何o何.
:lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen:

Wongsir
16-10-2003

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週四 16 10月, 2003 13:31

Wongsir,
Subaru兄無講錯呀,舊年有次去坐井會camp見到蔡師傅比以前大隻o左.[/quote]

:shock: :?: :?: :?:

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 18 10月, 2003 00:28

Wongsir 寫: Wongsir 已早於80年中退隱江湖.

subaru,可以把你師父蔡坤安在攝影方面的成就話比我呢o個師公聽,
知道徒弟仔們學有所成,是何等開心樂事啊!
o何o何.
:lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen:

Wongsir
16-10-2003
其實師父的威水史在我未玩天文的時候已經開始, 我都是從其他前輩中聽返來.

我知他在其中一次的公開比賽中, 用關老闆的自製6吋f/4.3牛頓式反射鏡及德式赤道儀拍深空天體, 贏得了獎項, 把自製器材帶到天文攝影比賽的舞台中.

另一次是利用6吋反射鏡黑白菲林影木星, 把用8吋鏡的其他高手壓倒.

可見他是純用技術去取勝.

晚輩玩天文的資歷尚淺, 可能CK前輩有更多故仔可分享出來.

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客