D.I.Y. binocular!?

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
回覆文章
dobs
夸克星

D.I.Y. binocular!?

文章 dobs » 週三 08 10月, 2003 21:21

我找到一個同自製binocular的軟件 :shock: http://skyandtelescope.com/resources/so ... oplan2.zip

估唔到世上有高人自製正像binocular 8)

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 08 10月, 2003 21:32

Wah! 都想整bino. 但係難度最高0既係要對準兩邊0既光軸~

頭像
david_kmng
白矮星

文章 david_kmng » 週四 09 10月, 2003 01:04

但係人腦可能/可以把兩個稍稍不同的影像合併起來. 這是我Blind Guess. 有沒有人知道

:)

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 09 10月, 2003 01:18

我估用webcam來調整就最好.

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週四 09 10月, 2003 11:11

david_kmng 寫:但係人腦可能/可以把兩個稍稍不同的影像合併起來. 這是我Blind Guess. 有沒有人知道

:)

有用過雙筒望遠鏡的也應知道, 我自己也用過光軸不平衡的雙筒望遠鏡, 但你也應知道, 合併影像需要一些時間適應, 而且長時間用這方法看影像, 會使我們的眼睛十分疲倦, 所以這不是一個好方法啊!!

耐左唔知會唔會變"豆雞"呢 ! :mrgreen:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 09 10月, 2003 14:22

唔"鬥雞"或者會"蛇尼"? ^^|||

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 09 10月, 2003 21:20

webcam就唔會有適應問題,因為係要支鏡去適應佢嘛!!!

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 25 位訪客