磨返未磨好ge鏡~

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
回覆文章
頭像
獵戶四十二
主序星

磨返未磨好ge鏡~

文章 獵戶四十二 » 週一 22 8月, 2005 16:48

我唔記得我地磨鏡班ge進程係咪唔跟足note?
如果係咁, 咁我跟note做, 會唔會有問題?
仲有就係我唔明, 那時每次換完砂,
都求其放番塊鏡落去再磨, 咁樣咪磨得唔平均?
呢種唔平均會唔會做成日後ge散光? :?
如果真係, 有冇methods解求??
thx!!

johnsonlee
中子星

文章 johnsonlee » 週一 22 8月, 2005 17:58

打給 Wong sir 啦, 睇佢有無時間教你.

頭像
豆豸苗
夸克星

Re: 磨返未磨好ge鏡~

文章 豆豸苗 » 週一 22 8月, 2005 18:39

獵戶四十二 寫:我唔記得我地磨鏡班ge進程係咪唔跟足note?
thx!!
就是因為"求其"(隨意), 所以才會平均.
你可以想像一下, 如果你每次都由同一點開始, 由於砂起初是比較粗和有較大的磨蝕力, 這樣就會令那個特定的位置磨蝕得比其他方向多.
相反, 如果你每次都由不多方向開始, 那就會平均了這個起初砂較粗所做成不平均的現象.

頭像
獵戶四十二
主序星

文章 獵戶四十二 » 週一 22 8月, 2005 22:29

豆豸苗 寫: 就是因為"求其"(隨意), 所以才會平均.
你可以想像一下, 如果你每次都由同一點開始, 由於砂起初是比較粗和有較大的磨蝕力, 這樣就會令那個特定的位置磨蝕得比其他方向多.
相反, 如果你每次都由不多方向開始, 那就會平均了這個起初砂較粗所做成不平均的現象.
多謝你呀, 我明白了;)

頭像
獵戶四十二
主序星

文章 獵戶四十二 » 週一 22 8月, 2005 22:45

johnsonlee 寫:打給 Wong sir 啦, 睇佢有無時間教你.
:lol:
有問題, 當然先問tutor(s)啦!
難得他們又係高手又肯幫人 8)
當然, 如果我做到神志不清ge時侯就要搵Wong sir喇.. :D :D

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週三 24 8月, 2005 17:49

豆豸苗 寫:
獵戶四十二 寫:我唔記得我地磨鏡班ge進程係咪唔跟足note?
thx!!
就是因為"求其"(隨意), 所以才會平均.
呀~~~我上次問你地,一定係我講得唔清楚啦...今次我明白曬lu.....可惜我已經磨好曬 :?

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客