「大牛裁半行動」(40厘米口俓F4.5,兩米身長縮致80厘米)

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
主序星
聯繫:

Re: 「大牛裁半行動」(40厘米口俓F4.5,兩米身長縮致80厘米)

文章 » 週二 15 8月, 2017 14:18

現附上兩個討論中央遮擋的網站供大家討論參考, 否則言之無物, 有泛泛之談之虞:
http://www.telescope-optics.net/telesco ... uction.htm
http://www.beugungsbild.de/diffraction/diffraction.html

至於縮短鏡身之方法, 請詳閱卡鏡(非馬卡)的原理,
以凸反射鏡去做延焦能夠做到:
1) 縮小遮擋比, 同時改善反差
2) 多一片鏡面的圓錐參數做像差修正, 得出更大的良像圈

事出有因, 如果用平面鏡, 弊端有二:
1) 巨大遮擋比, 造成反差下降, 目視時副鏡的黑影會出現在視場之中
2) 平面鏡比其他鏡面難做,價格居高不下

如果加上第三反射鏡, 亦會引入兩個問題:
1) 光軸難以精確調整
2) 反射鏡的光損

頭像
MANDII
夸克星

Re: 「大牛裁半行動」(40厘米口俓F4.5,兩米身長縮致80厘米)

文章 MANDII » 週二 15 8月, 2017 14:50

Ok,簡單嚟講,你無非只系想講卡鏡可以縮短鏡身,比我個方法更有效。而我個設計系有諸多問題,對不對?

我先唔講你兩條Link里頭D學術研究內容
你話卡鏡可縮短鏡身,你發張卡鏡嘅光路設計圖來睇吓,我就睇吓你邊支卡鏡咁叻可以縮身

其它嘅個D你所謂嘅問題我先唔同你講住

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週二 15 8月, 2017 15:25

我一睇佢光路圖便知佢個設計原理,唔理你乜鏡都好,有冇縮身一睇就知,其它你所謂嘅問題亦唔系問題,小問題

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週二 15 8月, 2017 16:20

成個鐘咁耐都冇圖?咁即係冇啦!唉我唔該你識睇光路圖先好話人哋D野,我懷疑你連最基本睇都未真系識睇一幅光路圖,莫講話叫你設計個新嘅。仲話卡鏡有縮身,叫你俾圖又俾唔出,只識拋書包Up塭D芝麻綠豆無無謂謂唔等洗嘅野。我同你講你冇圖我有,前面果張Meade鏡嘅光路圖正系一例子,其它乜卡物卡都差唔得幾遠,我亦已解釋得好清楚卡鏡並没有縮身,你睇得明先講。冇光路設計圖既咁即係你冇辦法可以解決今次大牛減半嘅做法,其它次要嘅亦無需多講

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週二 15 8月, 2017 17:50

唔洗講其他野,亦唔理你卡鏡縮幾多,40厘米囗徑卡鏡要幾錢買!而我做呢支銭成本唔超過萬三,萬五或且

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週二 15 8月, 2017 21:13

文摘 2017/8/5

這個就是經典卡鏡了,在百度圖片庫里找到的。圖1大大個標題卡塞格林經典系統,1672年面世。再看下去圖3時我才恍然一唔,原來講的是C8鏡

圖2很淸楚,就一個拋物面鏡主鏡和一個雙曲面鏡副鏡組成整部鏡。與之前的那個卡鏡差不多,它還精簡一些省卻了最前端的透鏡,可自制性也大許多。我們看圖2中的比例,焦長是主鏡3倍,這是F3系統。副鏡大概在離主鏡2/3的距離,才能保證它的摭蓋率。那麼如果我現在是40厘米主鏡F4.5,1米8的焦長的話,副鏡也得放在差不多2/3也即1米2左右才能確保合理的摭蓋率,還沒法達到一半90厘米的鏡身長度。

因為它是F3的主鏡當然可以比F4.5的更容易短一些了,正如我開頭說的如果有F2的就搞定了問題F2的主鏡非常貴。主鏡必須是F4以上這次的計劃要求是,而又能縮短一半。
附加檔案

主序星
聯繫:

文章 » 週三 16 8月, 2017 02:51

既然你這麼喜歡圖,我就睡前抽點做些圖你看好了.......
相信你對圖這麼執著,
我設計這卡鏡的參數優劣,
縮唔縮到鏡身, 你一看圖就明白了
那請容小弟不作詳述了。

chanjeffrey
星際雲

文章 chanjeffrey » 週三 16 8月, 2017 09:17

我不懂光學
不過有個想法
擬跟你分享

既然第一副鏡已遮蓋部份主鏡,
何不如SCT一樣在主鏡開𥨁出光?
而需要利用第二及第三副鏡
始終反射越多,吸光越多
而且光軸也越難對好

另外,你的設計,成像是正像嗎?

望遠鏡的重心可能亦要考慮
若重心在鏡筒外,平衝的問題亦要留意。

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週三 16 8月, 2017 10:25

寫:
週三 16 8月, 2017 02:51

相信你對圖這麼執著,
那請容小弟不作詳述了。

噢我剛剛上來便看到,非常好,實實在在有個方法可以解決大牛減半是吧,唔系得個講字。好你俾時間我得閒仔細睇睇你呢個設計方案,再說

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週三 16 8月, 2017 10:28

chanjeffrey 寫:
週三 16 8月, 2017 09:17
我不懂光學
不過有個想法
擬跟你分享

既然第一副鏡已遮蓋部份主鏡,
何不如SCT一樣在主鏡開𥨁出光?
而需要利用第二及第三副鏡
始終反射越多,吸光越多
而且光軸也越難對好

另外,你的設計,成像是正像嗎?

望遠鏡的重心可能亦要考慮
若重心在鏡筒外,平衝的問題亦要留意。
之前回復鄧sir時已講左(呢個論壇嘅帖冇帖數好唔方便引用),就系唔想開孔,風險大,亦揾唔倒人加工開孔

同塭另一原因,就算去到最後難尾搞唔掂,都仲可以放賣塊鏡出去。開左loan你就賣唔出

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週三 16 8月, 2017 11:53

寫:
週三 16 8月, 2017 02:51

相信你對圖這麼執著,
那請容小弟不作詳述了。

請不必以小弟自稱,大家研究吓咁姐。但系恕我直言,縮唔到一半,只系三份一倒,因為我睇倒呢張圖,

S=535mm,鏡身長約53.5厘米
D1=主鏡囗徑40厘米
這是F1.33的鏡身

F1=主鏡焦距800mm
D1=主鏡囗徑40厘米
這是F2的主鏡

即系F2的焦長,F1.33的鏡身,縮短率33.5%,還不到一半

而我的是F4.5的焦長,80厘米身長即F2的鏡身,縮短率55.6%,一半有多
附加檔案

主序星
聯繫:

文章 » 週三 16 8月, 2017 16:37

請分清楚, 要比較的是系統焦比, 而非單單主鏡焦比
望遠鏡是一個整合的光學系統

系統焦比一樣係F4.5, 口徑同樣係400mm
換言之, 用我個方案, 同樣1.8米焦距,
用卡式半米多D就夠了, 而副鏡只須要135直徑,
遮擋率降到0.34, 通光量只減少百分點之11.4%

另外, 留意到你對卡式鏡既概念模糊,
建議你先分清楚卡式、馬卡、施卡的分別, 其優劣點
以及主副鏡圓錐參數, 遮擋比, 反射率對成像的影響,
才談縮短鏡身, 怎樣縮

你的帖在中港都有大量的人持反對意見
希望你有勇氣了解箇中原因, 三省吾身, 才能有進步

套用你既說話, 呢度好多壇友們都不是吃素的 :oops:

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週三 16 8月, 2017 17:26

系統焦距?做咩走去睇系統焦距,系統焦距可以隨你設計改動但主鏡系定死買番嚟幾多就幾多。我主鏡F4.5一萬蚊,你主鏡系F2.0呀,F2.0本身唔洗縮都已比我短,你只縮三份一。我如果系F2.0主鏡就直接本來標準牛頓鏡咁做一個副鏡都做到80厘米啦是不是?洗咁搞到咁複雜加多塊平面鏡。好簡單我咁講你就明,你個設計如果唔系F2,用同我一樣嘅F4.5主鏡,咁你自己睇吓你一定唔只80厘米,米一米二倒啦我估。F2主鏡比F4.5貴幾多倍呀,我宜家F4.5一萬銀,F2分分鐘四萬銀都有之。

你有睇我上面兩條Link是吧,國內某兩位人士搞事固意搵交嘈姐濕碎啦見得多呢D,其他大部份人系正常討論,意見當然會有相反意見。你無睇倒有個Tele2002嘅人咩,都不知幾支持我呢個設計,我呢幾日先知佢系國內著名嘅光學專家呀,好似系北大張咩慶教授呀,有料嘅人自然識欣賞我呢個全新嘅設計,唔只佢一個嘅

主序星
聯繫:

文章 » 週三 16 8月, 2017 17:49

F2 牛反?看來說了這麼久, 你根本也沒考慮過遮擋比......
貴?難度你還不明白卡鏡可以用球面鏡?
論貴,相信你已經知道200mm的光學平面副鏡其實比你的400mm主鏡更貴......
至於用投影鏡鏡片?
點解佢會賣咁平呢?
因為說穿了只係一塊front coated 浮法,
並不符合光學要求, 完全冇精度可言,並且破壞成像, 兼引入球差散光
如果唔係, 點解廠家唔用?

客觀分析,好話說盡
光學上已高下立見

你要是想一意孤行,我地亦不痛不癢
那就請別在紙上談兵了
實踐出真知!

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週三 16 8月, 2017 20:48

唉~所以我話,真系。
你宜家講講吓又話卡鏡用球面鏡,我唔理你卡鏡用咩原意都話任何望遠鏡設計,卡鏡又系你自己提出嘅。咁當然球面鏡系平但亦有其它問題呢度不多說唔系有排講。

我宜家系F4.5正常嘅牛反鏡自然就系拋物鏡,你以F2拋物镜用你個卡式設計做出來嘅長度系冇可比性,因為大家唔同主鏡,你F2又貴幾倍。好了你以F4.5拋物镜用你個卡式設計做出來嘅長度又達唔到一半。最後你話用球面鏡,呢個就直頭連方案嘅先決條件都達唔到,人地講緊買番嚟嘅系拋物鏡。

算了,唔好再討論,好似辯論咁搞到。我無興趣系呢度討論其實,我亦好小來呢個論壇,啱啱來左兩日。我本意亦只系諗住備檔案完畢便走,我有三張帖嘅資料要備檔呢度,過往幾年來慣性地來唔來都要來呢度備檔。宜家亦已齊集哂所有資料,備檔好哂,走得

系咁先!

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客