蔡sir設計的磨鏡機雛型

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
回覆文章
頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

蔡sir設計的磨鏡機雛型

文章 Wah! » 週三 20 8月, 2003 04:02

用白紙可以試到研磨時,工具板中心在主鏡走過的軌跡.
附加檔案

HUNTER_ADAM

Re: 蔡sir設計的磨鏡機鶵型

文章 HUNTER_ADAM » 週三 20 8月, 2003 20:21

Wah! 寫:用白紙可以試到研磨時,工具板中心在主鏡走過的軌跡.
佢o既特點係轉轉嚇o既時候右手邊o個粒Law絲會成日飛飛飛~飛出黎!玩唔到好耐,真掃興!不過這真是一個很好的模板,我真是會拿佢黎做番個真的磨鏡機哦!多謝蔡蛇指教!多謝,多謝! :) :shock: :D :D :D

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週三 20 8月, 2003 20:24

你自己又整一個??!
整咁多個倒不如同蔡sir合力整一個啦!蔡sir好多時無時間整,同埋聽講佢都想你幫佢為磨鏡機車一d野呢!

(蔡sir時時讚你車野好有心機架~)

HUNTER_ADAM

文章 HUNTER_ADAM » 週三 20 8月, 2003 20:28

Wah! 寫:你自己又整一個??!
整咁多個倒不如同蔡sir合力整一個啦!蔡sir好多時無時間整,同埋聽講佢都想你幫佢為磨鏡機車一d野呢!

(蔡sir時時讚你車野好有心機架~)
當真?果然?定係佢話我好有心機車大炮呀?(說笑而巳) :shock: :lol: :lol: :lol:

蔡sir
白矮星

文章 蔡sir » 週四 21 8月, 2003 00:35

稍後還有改進設計,比這個更靈活,佔用 空間更少.
hunter_adam:有你幫助,當然最好,但是要車的東西難度很高,大家都聽到,
你想甩身都好難啦!哈 :lol: :lol: :lol: :lol:

HUNTER_ADAM

文章 HUNTER_ADAM » 週四 21 8月, 2003 00:38

蔡sir 寫:稍後還有改進設計,比這個更靈活,佔用 空間更少.
hunter_adam:有你幫助,當然最好,但是要車的東西難度很高,大家都聽到,
你想甩身都好難啦!哈 :lol: :lol: :lol: :lol:
takeiteasydon'tworrybeHP.

蔡sir
白矮星

文章 蔡sir » 週四 21 8月, 2003 00:49

喟!邊個又打錯字?
:D :lol: :lol: :cry: 對不起,又得罪人啦!

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客