自製鏡散光

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
回覆文章
頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

自製鏡散光

文章 Wah! » 週一 18 8月, 2003 04:32

我支自製鏡似乎有散光現象,即係話佢個像差唔係旋轉對稱咁,反而只係某一個方向出現較嚴重像差.
我剛拋好光,試鏡時係無發現到呢個問題的,同埋不對稱地出現散光似乎都不太容易,所以我估計呢個問題的出現,在於主鏡玻璃的內部應力在這三年內使到鏡面變形.
打算遲d重新再拋光同返鍍,相信之後內部應力的問題會有改善.

(以上的只是估計,當然有可能是當年無試真塊鏡,本來已有不對稱的散光啦!)

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 18 8月, 2003 21:45

等有機會我睇睇.

頭像
Smile
紅巨星

文章 Smile » 週二 19 8月, 2003 21:59

咩係"內部應力"呀~~??^^"

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 19 8月, 2003 23:01

應該係做佢之時,凝固得好快,入邊熱漲冷縮的能量未來得及放出.
儲起的能量一有機會就會放出來,例如卡式鏡拋好光再鑽中央的孔,就會使孔周圍有變形.所以卡式鏡主鏡好多時都係鑽左孔才拋光.

chanlunlun

文章 chanlunlun » 週六 23 8月, 2003 10:43

Dear ATMs,

All glass nowadys manufactured by floatation method. The stress inside the glass is prcaticaly zero, you can't get a piece of glass with stress.

I have been using my 20 inch mirror for 6 years, travelling to different parts of the world for star gazing. It is packed inside a small suit case with unimaginable forces on it but there is absolutely no signs of astigatism .

So you have an astigmatism problem due to careless execution in your earlier polishing process, ot due to poor design of your mirror support. The galss can't change its shape by itself once figured.

Chan Yuk Lun

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週六 23 8月, 2003 18:34

咁長期0既冷縮熱脹會唔會令鏡面變形呢?
又會唔會因為塊鏡薄所以會容易變形呢?
今年有個磨鏡班同學塊鏡0係粗磨同幼磨時磨得好薄, 到後期拋光時好似越壓越拋就越變形. :?

如果係拋光時唔小心地拋到變形, 咁其實要注意乜野先唔會拋到散光0既呢? :?

訪客

文章 訪客 » 週日 28 9月, 2003 15:35

check every 10minutes when 拋光

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客