我的望遠鏡

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週六 25 9月, 2004 16:25

咁可能都係用水喉箇好0的. :roll:

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週日 26 9月, 2004 08:43

豆豸苗 寫:咁可能都係用水喉箇好0的. :roll:
Dear Miss BeanKitty,

PVC pipe has sufficient strength but does not possess the lightness for a 6 inch Nestonian. Although it sounds somewhat illogical the best solution is to make a galvanized IRON tube. It is being strong enough yet does not weight too much.

Have you noticed that many commercial Newtonians are fabricated of iron tube insated of PVC or aluminium ?

Best regards
Chan Yuk Lun

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週日 26 9月, 2004 21:48

咦. 我指0既係整"鏡箇"呢.
但係我都好想知陳 sir 講0既 "galvanized IRON tube" 即係乜野物料? :?

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週日 26 9月, 2004 22:20

豆豸苗 寫:但係我都好想知陳 sir 講0既 "galvanized IRON tube" 即係乜野物料? :?
鋅鐵皮鏡筒.

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週日 26 9月, 2004 23:04

豆豸苗 寫:咦. 我指0既係整"鏡箇"呢.
但係我都好想知陳 sir 講0既 "galvanized IRON tube" 即係乜野物料? :?
我估鏡神誤會"鏡箇"是"鏡筒"---telescope tube.
所以介紹o左做鏡管的材料給你. :lol:
相信你寫白字....telescope mount 應該是鏡. :wink:

Wongsir

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週日 26 9月, 2004 23:32

噢. 唔好意思. 寫錯字添. ^^|||

頭像
Subaru
夸克星

我的第二支天文望遠鏡

文章 Subaru » 週一 27 9月, 2004 22:45

呢支就係我的第二支天文望遠鏡, 4" f/4自製牛頓式反射鏡, 鋅鐵皮鏡筒.

圖檔

Chanlunlun
夸克星

Re: 我的第二支天文望遠鏡

文章 Chanlunlun » 週二 28 9月, 2004 17:16

Subaru 寫:呢支就係我的第二支天文望遠鏡, 4" f/4自製牛頓式反射鏡, 鋅鐵皮鏡筒.

圖檔
Dear Mr. Subaru,

Please forgive my ignorance about computer but I can't see your pictures. Would you mind send it again to the forum as an attached diagram ?

Sorry for troubling you but I really want to see your DIY telescope.

Best aregards

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 28 9月, 2004 18:58

Chanlunlun 寫:Dear Mr. Subaru,

Please forgive my ignorance about computer but I can't see your pictures. Would you mind send it again to the forum as an attached diagram ?

Sorry for troubling you but I really want to see your DIY telescope.

Best aregards
The photos should able to be seen after log on to the forum. I would suggest the admin to check if he can see them or not.

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週三 29 9月, 2004 00:26

..... I would suggest the admin to check if he can see them or not.
--------------------------

No problem.

Wongsir

zcws
超新星

文章 zcws » 週日 31 10月, 2004 15:12

不用可以給我呀!!!!!!!!

zcws
超新星

文章 zcws » 週日 31 10月, 2004 15:16

我是天文菜鳥,
我一直不知道中間的副鏡會不會遮光呢?
成的象中間有個黑洞嗎????????????
請「大蝦」速答!!!!!!!!

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 09 11月, 2004 21:28

Subaru 寫:呢支就係我的第二支天文望遠鏡, 4" f/4自製牛頓式反射鏡, 鋅鐵皮鏡筒.

圖檔
你的第一支望遠鏡都幾高級配備喔,再睇埋相片裡的背景
你係唔係七十年代出生的人啊^^

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 09 11月, 2004 21:40

Tarepanda 寫:
你的第一支望遠鏡都幾高級配備喔,再睇埋相片裡的背景
你係唔係七十年代出生的人啊^^
呢支係我的第二支鏡, 台架是借用同學的.

果陣時無錢, 而且那時很留行自製鏡(因Wongsir、關老闆嘅推動, Wongsir本書我讀過起碼幾十次), 要大一點口徑嘅鏡, 自製鏡係我的唯一出路.

係.

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週三 10 11月, 2004 17:13

不過做得好靚,好想都整到...
*******SYY HOPPER*******

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 35 位訪客