壓模問題

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
回覆文章
Liquid1019
星際雲

壓模問題

文章 Liquid1019 » 週四 12 7月, 2012 19:50

聽黃SIR講有小洞都要壓過,所以附圖請各位參考

第一張係再熱壓前

第二張係熱壓5分鐘後,但發現中間有D紋,請問是否可吻合令主鏡中間未拋光的成因?若是的話如何補救呢?

現在正在用5L水冷壓中...

謝謝指教
附加檔案
瀝青模不吻合 bb.jpg
瀝青模不吻合 bb.jpg (160.46 KiB) 已瀏覽 6874 次
瀝青模不吻合 aa.jpg
瀝青模不吻合 aa.jpg (172.79 KiB) 已瀏覽 6874 次

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 12 7月, 2012 20:16

熱壓要等到模冷卻, 或者熱壓後便冷壓, 以免瀝青餘溫導致變形.
現在中間的拋光粉比較淺色, 再冷壓一段時間試試.

P.S. 可先縮小圖片再上載, 方便其他人查看.

Liquid1019
星際雲

文章 Liquid1019 » 週四 12 7月, 2012 20:40

Wah!! 寫:熱壓要等到模冷卻, 或者熱壓後便冷壓, 以免瀝青餘溫導致變形.

我係熱壓5分鐘後打開睇一睇影張相,之後放返重物上去繼續壓,壓到佢自然凍,之後諗住繼續壓多三五個鐘,請問咁樣o岩唔o岩呢?

SORRY,唔識較,下次試下整細D張相

THX

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週四 12 7月, 2012 20:58

liquid,

Size reduced.

Wongsir

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週四 12 7月, 2012 21:02

Liquid1019 寫:
Wah!! 寫:熱壓要等到模冷卻, 或者熱壓後便冷壓, 以免瀝青餘溫導致變形.

我係熱壓5分鐘後打開睇一睇影張相,之後放返重物上去繼續壓,壓到佢自然凍,之後諗住繼續壓多三五個鐘,請問咁樣o岩唔o岩呢?

SORRY,唔識較,下次試下整細D張相

THX
Liquid,

Try to polish for 15 minutes first and check whether it's ok or not.

Wongsir

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 12 7月, 2012 21:06

加拋光粉那張相見到, 槽邊的瀝青特別深色, 即代表槽邊有凸出的瀝青架起了主鏡玻璃. 不知實際是否如此?

Liquid1019
星際雲

文章 Liquid1019 » 週四 12 7月, 2012 21:59

感謝各位指教
拋了十五分鐘後就是這樣了
如果將個模再挑成米字形會唔會好D?
最後兩張,其實D黑點唔係真係一個洞,係咪只係凹左少少所以染唔到色?應該點補救呢?

THX
附加檔案
中間仲係有幾個黑點,右下深色的瀝青係唔覺意挑多左

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週四 12 7月, 2012 23:25

Liquid1019 寫:感謝各位指教
拋了十五分鐘後就是這樣了
如果將個模再挑成米字形會唔會好D?
Liquid,

*如果將個模再挑成米字形會唔會好D?
不要把個模胡亂的刻紋坑, 每一種坑紋也有其特定用途的. 瀝青模刻紋會造成永久的損害, 無必要的話不要再刻紋了.
正常的修鏡, 衹是將模壓至吻合, 改變磨鏡手法和磨程. 方法用盡也改善不到才刻意改變瀝青模的形狀.

*拋了十五分鐘後就是這樣了
有改善, 但還有小孔.
用熱水80至90度, 用拋光粉做潤滑劑, 加重物壓10分鐘, 冷卻後再拋15分鐘看看效果.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 13 7月, 2012 09:40

如果個模太多氣泡, 壓模都解決唔0黎, 其中一個解決辦法就係界多0的坑紋, 作用係平均返所有格仔, 等所有格仔都一樣比例0既"洞".
另外, 多0的坑紋作用係幫助拋光拋得快0的, 你個模宜家都夠晒多坑紋喇, 唔使再界.

唯一唔知會唔會有問題0既係: 你個模0的紋好似對稱得濟. [疑惑]

Liquid1019
星際雲

文章 Liquid1019 » 週五 13 7月, 2012 10:48

其實我之前已熱壓左好幾次,但都係差唔多咁><
如果真係拋唔切咁點算呀?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 13 7月, 2012 11:41

我諗你之前壓左咁多次, 係壓返平坑邊凸出0既瀝青, 未壓到去0的氣泡度. 你再壓多一兩次應該都 ok 0架喇.

話時話, 你0的拋光粉溶液好似好稀咁, 抑或你洗走左0的溶液?
記住每次加溶液上去拋, 唔好洗走佢呀.

同埋開杰0的可以快0的拋光塊鏡, 個人覺得拋光粉效率最高係0係佢杰杰地, 開始乾果陣.
但係唔好拋到太乾先加溶液, 太乾會開始難推, 同埋個模會好易拋到發熱, 控制得唔好, 鏡面易變狗餅.
所以拋到開始興就要停, 然後加拋光粉溶液冷壓.

Liquid1019
星際雲

文章 Liquid1019 » 週五 13 7月, 2012 12:26

請問我依家係咪應該挑深D D坑再修一修D坑既邊
之後再用80-90度既水熱壓5-10mins?
(定係熱壓左先修D坑既邊?)

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 13 7月, 2012 12:40

你0的坑都算夠深了, 修左怕0的邊邊再反起反而弄巧成拙.

Liquid1019
星際雲

文章 Liquid1019 » 週五 13 7月, 2012 20:25

熱壓10分鐘,放涼拋15分鐘...結果都係咁T_T
如果到16號都仲係拋唔到咁係咪唔洗電鍍啦?
附加檔案

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週五 13 7月, 2012 23:42

Liquid1019 寫:熱壓10分鐘,放涼拋15分鐘...結果都係咁T_T
如果到16號都仲係拋唔到咁係咪唔洗電鍍啦?
Liquid,

It looks ok, start polishing your mirror for an hour.
But remember to cold press the pitch lap for fifteen minutes first.

Wongsir

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客