試鏡!試鏡!試鏡!試鏡!試鏡!

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
layanata
夸克星
聯繫:

試鏡!試鏡!試鏡!試鏡!試鏡!

文章 layanata » 週一 30 6月, 2003 16:05

喺屋企用 "光柵測試鏡面法" 試鏡,
點解睇唔到?
堂上試過 "光柵測試鏡面法" ,所以應該唔關技術及Sitting事。
塊"光柵"係問菜Sir借,亦試用過,所以應該唔關光柵事。

係咪光源問題呢?光源太光?(但係光暗會唔會影響咁大呢?)

因為正在修正鏡面,所以測唔到鏡,唔敢繼續......

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 30 6月, 2003 16:08

你係睇唔到鏡面有光,還是睇唔到光柵的紋?
:?: :?:

頭像
豆豸苗
夸克星

Re: 試鏡!試鏡!試鏡!試鏡!試鏡!

文章 豆豸苗 » 週一 30 6月, 2003 16:08

layanata 寫:喺屋企用 "光柵測試鏡面法" 試鏡,
點解睇唔到?
堂上試過 "光柵測試鏡面法" ,所以應該唔關技術及Sitting事。
塊"光柵"係問菜Sir借,亦試用過,所以應該唔關光柵事。

係咪光源問題呢?光源太光?(但係光暗會唔會影響咁大呢?)

因為正在修正鏡面,所以測唔到鏡,唔敢繼續......
測試0既環境暗0的會容易0的睇倒反射回來的點光源.

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週一 30 6月, 2003 16:29

喺鏡面睇到光(令到光遍佈鏡面嘛),至於環境,亦不算太光。

未有光柵時,一切同昨日睇到時冇乜分別。

只係當有光柵時,時睇唔到昨日嘅影像。

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 30 6月, 2003 16:32

你試下拿走光柵後(頭不移動),是否可以見到整個鏡面明亮?
如果係,則是因為塊光柵較暗,你要用更強的光源來補償.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 30 6月, 2003 16:32

layanata 寫:喺鏡面睇到光(令到光遍佈鏡面嘛),至於環境,亦不算太光。

未有光柵時,一切同昨日睇到時冇乜分別。

只係當有光柵時,時睇唔到昨日嘅影像。
你有冇前後左右昱下光柵? 有可能0係正個曲率半徑度, 所以光曬???

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週一 30 6月, 2003 16:40

豆豸苗,
我有試過呀...........

Wah! ,
我個燈成25W.......所以先驚太光...........
都試過喺個洞度加啲半透明膠片.....

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 30 6月, 2003 16:51

layanata 寫:豆豸苗,
我有試過呀...........

Wah! ,
我個燈成25W.......所以先驚太光...........
都試過喺個洞度加啲半透明膠片.....
咦... 難明...
你搵倒反光反到光曬0既位. 不如試下用刀片來試鏡. 其實原理一樣. 只係刀片要左右昱(如光柵0既直線)來睇曬成個鏡面.

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週一 30 6月, 2003 16:57

呀!...........唔知係咪我開個光孔開得太大呢?(剛剛量過成0.6cm)

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週一 30 6月, 2003 17:15

死啦,上星期未修鏡,用刀片都睇到扁球面影像,
依家修正左啲塊鏡,反而用刀片乜都睇唔到,
唔通我隻眼有問題??

如果有少許扁球面,鍍完塊鏡會點呢?

唉!我由嚴重扁球面,到昨天,變到少許少許扁球面,今日磨左一陣,應該就算唔係球面,都差唔多變成球面,差少少就完美啦......

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 30 6月, 2003 17:29

一般的點光源是越小越好的.
我不會用大於0.5mm的孔.

利用兩片刀片做成一條縫則可以保持質素,但是增加光度,不過縫一定要和眼前的光柵方向完全平行!

後來網上發現一方法,在一個大的光源前面亦加一片光柵(即是眼前一片,光源前另一片,共兩片,兩片亦必須平行),可以大大增加光亮度.現時磨鏡班用的正是此法,但是前面兩種方法都是絕對可行的方法.

頭像
豆豸苗
夸克星

扁球面

文章 豆豸苗 » 週一 30 6月, 2003 17:30

layanata 寫:死啦,上星期未修鏡,用刀片都睇到扁球面影像,
依家修正左啲塊鏡,反而用刀片乜都睇唔到,
唔通我隻眼有問題??

如果有少許扁球面,鍍完塊鏡會點呢?

唉!我由嚴重扁球面,到昨天,變到少許少許扁球面,今日磨左一陣,應該就算唔係球面,都差唔多變成球面,差少少就完美啦......
我以前果塊鏡都係扃球面呀. 睇野會好似散光咁0羅.....
最後由 豆豸苗 於 週二 30 5月, 2006 12:51 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 30 6月, 2003 17:32

layanata 寫: 唉!我由嚴重扁球面,到昨天,變到少許少許扁球面,今日磨左一陣,應該就算唔係球面,都差唔多變成球面,差少少就完美啦......
未經試鏡,絕不能估計它會差不多成為球面,因為鏡面是隨時因為環鏡,溫度,個人的體能力度手勢的改變而改變.所以一定要試鏡才可作準.
試完鏡假如發現仍是扁球面,可以繼續長磨程磨鏡.

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週一 30 6月, 2003 20:59

終於睇到 la ...........

但係點解冇菜Sir set野咁清?不過算啦

以我塊境120mm .... 焦距 74 左右 ........需要拋物面嗎?要有幾"拋物"呢?我怕越搞越差(好辛苦先修正成球面)!

感激你地答我咁多問題!!

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 30 6月, 2003 21:04

layanata 寫:終於睇到 la ...........

但係點解冇菜Sir set野咁清?不過算啦

以我塊境120mm .... 焦距 74 左右 ........需要拋物面嗎?要有幾"拋物"呢?我怕越搞越差(好辛苦先修正成球面)!

感激你地答我咁多問題!!
係咪肯定直曬? 最好以睇倒四五條直線果個距離睇呀.
你0既74係cm? 咁即係大概f/6.... 要少少彎啦.

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客