layanata新玩具 - 自製 230mm 牛頓反射鏡

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
layanata
夸克星
聯繫:

layanata新玩具 - 自製 230mm 牛頓反射鏡

文章 layanata » 週一 05 11月, 2007 22:28

相片需要登入才能看到

layanata新玩具 - 自製 230mm 牛頓反射鏡.

天文攝影高手林啟生先生與望遠鏡合照
圖檔

自2003年在磨鏡班製成首支120mm牛頓式反射鏡, 對於自製天文儀器產生
興趣, 於2005間, 以約五百元成本製成六吋口徑牛頓式反射鏡. 至2006年
又開始再度計劃自製新一支天文望遠鏡. 事實上主鏡上年已經磨好, 但最近
才有時間完成鏡身.

規格
  • 種類 : 牛頓式反射鏡
    口徑(D) : 228mm (9吋)
    焦距(focal length) : 980mm
    焦比(focal ratio) : 4.2
    重量 : 約20磅v
粗幼磨過程
一塊全新的玻璃
圖檔

開始不久, 只有主鏡中主被磨走
圖檔

經過一小時的弦線磨法, 深度已達0.7mm, 邊緣留下約2cm, 是正常的.
圖檔圖檔

繼續磨深至1.3mm, 邊緣仍然留下很闊的位置
圖檔

中間出現很大的氣泡, 仍是很正常的現象. 深度差不多到預期目標, 轉住正
心磨法, 卻出現一個嚴重問題. 因邊緣位置仍有很闊未磨走, 而正心磨法卻
很難擴展至邊緣位置.
圖檔

轉用弦線磨法, 由中心到邊緣W型磨法, 中間疏邊緣密, 一方面可令深度繼
續增加, 亦可以擴散至邊緣. 效果非常理想, 經過約一小時多的工作時間,
已擴散至邊緣, 亦到達適當深度.
圖檔圖檔

再經過約一小時多已完全吻合
圖檔圖檔

三次五分鐘的磨制, 把鏡面最深的沙眼磨走
圖檔圖檔

圖檔圖檔

圖檔

W型1/3, 20, 8-10miins, 1.5小時完成
圖檔

W型1/3, 20, 10-12miins, 1.5小時完成
圖檔圖檔

W型1/3, 20, 10-12miins, 0.5小時完成
圖檔

圖檔

圖檔
界-界坑, 熱-熱壓

製作鏡身

因完成這望遠鏡後, 大部份時將會在家附近看星, 亦有運輸單車, 所以重量
不是首要考慮因素. 目標集中於心目中的望遠鏡造型, 亦即是開放式試計,
而開放式設計亦可以拆開, 放便運送往較遠的觀星地點.

有了製造六吋鏡的經驗, 今次九吋鏡身主要由鋁及木組成, 分頭中尾三部份,
由鋁管接駁.

主鏡座
原來希望以九點浮動, 因為未有相關經驗, 改由由兩塊圓木組成, 暫時未知
對主鏡形狀有沒有影響. 九點浮動將會應用在更大的主鏡上.
圖檔

製造時不時測量是否同心
圖檔

副鏡座
參考了蔡sir的造法, 把轉動點儘量推至副鏡中心, 但手起刀落, 車多了很多鋁, 改了在副鏡座未端車成一個" >< "的形狀.
圖檔

副鏡架
以八角形的鋁架, 加上八支銅支.
圖檔

鏡身組成
圖檔

再試同心
圖檔

放上主鏡
圖檔

裝上燕尾板, 測試對焦及光軸
圖檔

完成
圖檔

特別感謝黃sir借出香港天文農莊的工具, 沒有這些工具, 鏡子就沒法完工.
當然還有黃sir傳授的幾十年磨鏡功力吧!

另外就是蔡sir, 沒有蔡sir教授機器的操作方法, 也沒法完成啊! 除了提供了
不少購買材料的好地方, 還提點了很多磨鏡和造鏡身的方法(需然與蔡sir的
手工還是有天壤之別). 一邊看著自已造的望鏡, 一邊看看蔡sir造的12.5吋
鏡, 更覺蔡sir的深厚功力.
最後由 layanata 於 週二 06 11月, 2007 13:08 編輯,總共編輯了 4 次。

頭像
daniel cck
夸克星
聯繫:

文章 daniel cck » 週一 05 11月, 2007 22:40

恭賀!恭賀!期待此鏡的威力! :shock: :shock: :shock:

pkchung
紅巨星

文章 pkchung » 週一 05 11月, 2007 22:42

真係,除咗講恭喜之外,都唔知講乜。恭喜 :!: 恭喜 :!: :mrgreen:

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 05 11月, 2007 22:47

昨晚有幸用它看17P,效果不錯,如果可以遮遮光,相信會更好
很詳細的報告呀,值得參考

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週一 05 11月, 2007 22:54

daniel cck, 威力應該不會太大嘛, 才十吋不到呢, 希望遲下再整大點呀! :D

pkchung, 或者可以放上你個LXD75呢!

Tarepanda, 對呀, 其實還有些未完成, 例如加上遮光, 副鏡架上黑油......

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 05 11月, 2007 22:59

[Good Job]
嘻嘻. 相比之下, 我實在有太多自制的東西擱著還沒造好.... [臉紅紅]

不過我覺得可以先趁好天裝個尋星鏡.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 05 11月, 2007 23:01

趁唔好天就可以貼返正個副鏡 :p

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 05 11月, 2007 23:08

Wah!! 寫:趁唔好天就可以貼返正個副鏡 :p
[打飛-打][打飛-飛]

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週一 05 11月, 2007 23:13

我好欽賞你這枝鏡嘅設計,好有心思。

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週一 05 11月, 2007 23:45

在等8X50尋星鏡, 不過都放了智通的尋星鏡在農莊, 可以裝住先.
副鏡都會搞搞的.

還要整個底坐呢..........

TONGKW, 謝謝你啊! 稍後還要參考一下你造dobsonian的設計呢!

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週四 08 11月, 2007 09:03

我仲有好多 Teflon 剩,我可以俾的你做鏡座嘅滑動部份。

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週四 08 11月, 2007 11:38

TONGKW 寫:我仲有好多 Teflon 剩,我可以俾的你做鏡座嘅滑動部份。
好啊! 現在也正想買Teflon, 聽說是很貴的.

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週四 08 11月, 2007 14:28

我近期病倒了 [吐]
都好想過來一睹此鏡 [淒涼]

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週四 08 11月, 2007 17:18

哈! 那要快啊, 造好便搬回家, 未必時常在農莊呢!

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週四 08 11月, 2007 18:49

layanata 寫:
TONGKW 寫:我仲有好多 Teflon 剩,我可以俾的你做鏡座嘅滑動部份。
好啊! 現在也正想買Teflon, 聽說是很貴的.
------------

如果你急要這些Teflon ,我可以任何時間在石峽尾地鐵站交給你。不然我下次農莊有聚會時我帶入去。

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客