再平....反射望遠鏡

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週日 17 10月, 2004 12:05

一步一步來吧. 等你媽媽接受多0的你0既興趣, 知道你會節制先.
唔係我怕會有反效果. :|

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週日 17 10月, 2004 13:23

咁都要好耐....但媽比我去天文club.都算踏出一大步~~
*******SYY HOPPER*******

頭像
yan886
紅巨星

文章 yan886 » 週日 17 10月, 2004 14:56

chrislichi 寫:咁都要好耐....但媽比我去天文club.都算踏出一大步~~
其實我有d唔明,點解子女有興趣o既野,父母都會有所阻礙,好像我一樣,每次睇星都要同父母談判先得,真煩

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週日 17 10月, 2004 15:18

yan886 寫:
chrislichi 寫:咁都要好耐....但媽比我去天文club.都算踏出一大步~~
其實我有d唔明,點解子女有興趣o既野,父母都會有所阻礙,好像我一樣,每次睇星都要同父母談判先得,真煩
現實~~
你可看還好,我不可

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週日 17 10月, 2004 15:47

yan886 寫:
我諗一般父母都係怕自己仔女沉迷興趣, 荒廢學業0既0者. 如果佢地乜都由得你, 你仲驚呀....
如果將佢地呢種擔心睇成係"阻礙"0既話. 咁同父母傾0既時候有可能會認定左父母一定唔俾, 父母樣樣都反對. 久而久之提親你0既興趣都變得好負面. 之後想扭轉呢個負面印象可能仲難.
所以要先令佢地唔會擔心你0既學業. 俾信心佢地, 例如應承佢你去完睇星一個鐘就會溫番書一個鐘之類. 如果你幾次應承左做得到, 咁要佢地接受你0既興趣就容易好多啦.

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週日 17 10月, 2004 15:58

豆豸苗 寫:
yan886 寫:
我諗一般父母都係怕自己仔女沉迷興趣, 荒廢學業0既0者. 如果佢地乜都由得你, 你仲驚呀....
如果將佢地呢種擔心睇成係"阻礙"0既話. 咁同父母傾0既時候有可能會認定左父母一定唔俾, 父母樣樣都反對. 久而久之提親你0既興趣都變得好負面. 之後想扭轉呢個負面印象可能仲難.
所以要先令佢地唔會擔心你0既學業. 俾信心佢地, 例如應承佢你去完睇星一個鐘就會溫番書一個鐘之類. 如果你幾次應承左做得到, 咁要佢地接受你0既興趣就容易好多啦.
都好難ar.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週日 17 10月, 2004 16:10

咁難? 邊個 step 難?

1. 同父母傾
2. 應承佢地又做到興趣學業都兼顧倒

你話你媽比你去天文club.都算踏出一大步, 咁咪幾好0羅.
但係同時你都要踏出你0既第一步, 咁先至對你媽公平嘛. 你有冇溫下書報答下佢比你去天文 club 呀?
最後由 豆豸苗 於 週一 05 6月, 2006 21:12 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週日 17 10月, 2004 19:32

豆豸苗 寫:咁難? 邊個 step 難?

1. 同父母傾
2. 應承佢地又做到興趣學業都兼顧倒

你話你媽比你去天文club.都算踏出一大步, 咁咪幾好0羅.
但係同時你都要踏出你0既第一步, 咁先至對你媽公平嘛. 你有冇溫下書報答下佢比你去天文 club 呀?
應承佢地又做到興趣學業都兼顧倒反而都ok..但同父母傾,父就得母就好困難.....

書,我溫開的,但她唔係因為咁....

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週日 17 10月, 2004 19:33

應承佢你去完睇星一個鐘就會溫番書一個鐘.
wa!咁正ar

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週日 17 10月, 2004 21:06

只係一個例子. 重點係要大家溝通, 明白互相0既要求同期望.

你媽媽會唔會擔心你識埋0的唔知乜人呀? 或者因為興趣洗好多錢咁?
不過無論佢0既原因係乜, 只要你做倒0的野出來令佢放心, 我諗佢都會放鬆0的比你試0既.

慢慢來啦. 我諗你都要比0的時間你媽媽瞭解你呢個興趣.
最後由 豆豸苗 於 週一 05 6月, 2006 21:12 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週一 18 10月, 2004 16:48

好的 :D :D

頭像
chattiechan
紅巨星

文章 chattiechan » 週一 18 10月, 2004 17:47

chrislichi 寫:好的 :D :D
係la~~
其實為人父母者都係想子女好姐~
多d溝通~佢地就自然明白你~
加油ar~~
始終一天佢地會明白你對天文的熱誠架~~^^

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週一 18 10月, 2004 18:16

好!開工for reading!!

頭像
yan886
紅巨星

文章 yan886 » 週四 28 10月, 2004 22:16

本人以100元賣出....連H20mm、H12.5mm、mood鏡。其它配件沒有變。謝謝

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 28 10月, 2004 22:38

為何你急於賣出呢?其實支鏡應該還可以有很多發揮的呀!

回覆文章

回到「二手交易場 Second Hand Area」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 27 位訪客