16 吋鏡在馬爾代夫 - 4, 銀河戰記

Chanlunlun
夸克星

16 吋鏡在馬爾代夫 - 4, 銀河戰記

文章 Chanlunlun » 週四 23 7月, 2015 21:06

18, 19, 20, 21 日晚上全部晴朗 , 己經係連續四晚好天 , 冇法 , 唯有又出動 , 連環四晚通頂 , 體力少D都唔得。

今次講一些較冷門 object , 在香港很少看 , 因為根本看不到 , 又或者係冇乜睇頭。

1. NGC891 - 好暗的edge on galaxy , 就算用20 吋鏡喺興隆觀睇 , 都只係僅僅睇到 , 中間條dark lane 真係要考眼力 , 但喺度用16吋鏡睇 , 咁梗喺冇20吋鏡咁光啦 , 但外型就清楚show 到 , 冇花冇假 , 至於条 dark lane 就真係側視至出到啦 , 冇計 , 16 吋同20吋鏡比点都有差距嘅。

2. NGC281 - 喺仙后裡面嘅一個好暗嘅星雲 , 喺香港話睇到嘅肯定係呃鬼 , 喺E度唔洗問阿貴都知梗喺直出啦。

3. M103 - E個普通到唔普通嘅疏散仔 , 真喺諗唔到可以靚成咁 , 之所以睇佢 , 皆因佢夠細夠光 , 喺冬季銀河背景影襯下 , 真喺好似一喳碎鑽咁晶螢欲滴 , 加上中間嗰粒紅巨星 , 猶如鑽石堆中的紅寶石 , 瑰麗無匹 , 話疏散唔好睇嘅 , 肯定佢係末咁樣睇過。

4. M27 - 嘩 , 又係唔知点講好 , 真係光到好似睇招牌咁 , 嗰样己經完全唔似啞玲 , 應該喺似一個發光欖球 , 仲可以見到欖球邊緣尖尖有小小綠色 , 欖球中間上下畧帶小小紅色邊 , 好立體。

5. Abell 426 - 又叫做英仙座星糸巢 , 聽個名係威係勢 , 但實則就暗到無倫 , 除最光嘅 NGC1275 可以直出外 , 其他一定要側視先有 feel. , 用盡力量先睇到總共5個星糸在同一視塲 , 最暗嘅 NGC1270 竟達13.8 等 , 算係16 吋鏡嘅一個紀錄。

6. 秋季銀河 - 通頂唔瞓就睇到喇 , 由於太光太美 , 連老虎也陪同一齊睇 , 好浪漫 !

7. 黃道光 - 馬代嘅黃道光堅係光 , 見到佢即喺話你已經成功通頂 , 係時候班師回朝 , 喺咁依瞓翻兩三個鈡 , 準備吃步飛早餐去也。

其實睇咗嘅 objects 真係好多 , 亦都好靚 , 喺度就唔一一再講喇。 要講最靚嘅 , 就梗係夏季銀河啦 , 夠肥厚 , 夠光猛 , 中間條 dark lane 界眼實 , 仲要光暗變化層次分明 , 有晒 gradient , 好有 feel。 喺世界各地 , 吾觀夏季銀河多矣 , 唯獨馬爾代夫嘅夏銀感覺至光 , 至有 feel , 可能同環境心情有關掛。

秋季銀河亦出得好頂班 , 雖則無喺高美古睇嘅咁光猛 , 但喺E度就望落一條長長星河 , 一直斜插到海平面 , 意境一流。

今次馬代銀河戰記 , 收獲甚丰 , 7 個晚上竟有5 個好天 , 夫復何求。正是日頭睇珊瑚 , 夜晚觀星象 , 银河相映照 , 欲辯已忘言。

22 July 2015
附加檔案
黄道光
銀河之下
銀河戰記

頭像
titan
紅巨星

文章 titan » 週四 23 7月, 2015 21:26

鏡神描述得精采絕倫,現場一樣,能感受於其中。 [水汪汪]

Water
紅巨星

文章 Water » 週四 23 7月, 2015 21:50

鏡神大哥敢將太座稱為 "老虎",相信論壇之中閣下是第一人。 [Good Job] [Good Job] [Good Job]

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週四 23 7月, 2015 22:10

You are making all forum's menbers too jealous to death.... [完美計劃]

No better words can describe your photos!

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週四 23 7月, 2015 22:21

Water 寫:鏡神大哥敢將太座稱為 "老虎",相信論壇之中閣下是第一人。 [Good Job] [Good Job] [Good Job]
You didn't find Chan sir said it sweetly?
This is the highest level of respect, some women like that... :)

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週四 23 7月, 2015 22:22

Water 寫:鏡神大哥敢將太座稱為 "老虎",相信論壇之中閣下是第一人。 [Good Job] [Good Job] [Good Job]
You didn't find Chan sir said it sweetly?
This is the highest level of respect, some women like that... :)

MIB
主序星

文章 MIB » 週四 23 7月, 2015 22:53

[Good Job] [Good Job] [Good Job]

頭像
Carl Chan
白矮星

文章 Carl Chan » 週五 24 7月, 2015 01:55

真後悔沒有和鏡神一起去!

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週五 24 7月, 2015 03:10

“猶如鑽石堆中的紅寶石 , 瑰麗無匹~”

文彩一流~估唔到真真估唔到~

頭像
Steve
中子星
聯繫:

文章 Steve » 週五 24 7月, 2015 09:29

So romantic! [Good Job]

有無銀河海上倒影
最後由 Steve 於 週五 24 7月, 2015 14:26 編輯,總共編輯了 1 次。

benben88
白矮星

文章 benben88 » 週五 24 7月, 2015 09:34

[Good Job] [Good Job] [Good Job]

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週五 24 7月, 2015 12:21

令人神往. [樂奔] [三八萌]

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週五 24 7月, 2015 15:03

Steve 寫:So romantic! [Good Job]

有無銀河海上倒影
Well I was inside a lagoon, still part of the sea and the sea is not as calm as still water.

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週五 24 7月, 2015 15:04

Carl Chan 寫:真後悔沒有和鏡神一起去!
I will go again sooner or later. You may join.

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週五 24 7月, 2015 21:54

[Good Job] 星空下的鏡神! [Good Job]

回覆文章

回到「天文活動消息 Astro Activity News」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客