天文論壇 - 「天文攝影的數碼處理技巧」分享會 III

回覆文章
頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週日 20 3月, 2011 21:48

我第一次親眼見Avistack疊相,再加後期處理,使得模糊木星/月面變為清晰,好深印象~ :wink: 獲益匪淺~ :wink:

頭像
昇仔
夸克星

文章 昇仔 » 週日 20 3月, 2011 22:14

Subaru 寫:
昇仔 寫:在此再次衷心感謝 Wong Sir 和主辦單位各同好的邀請 [跪拜禮]
其實IRIS真係唔簡單, 我覺得IRIS是從數去想, 而PS是從圖去想, 當然介面方面完全是相差十萬九千里. 不過我都係有點捨易取難, 經Dr. Tong作了一些講解之後, 相信基本功可以打得更好.
IRIS 其實應該係 Subaru 大師講先至o岩,小弟班門弄斧,講錯左好多野,請大家唔好見怪。 :P

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週日 20 3月, 2011 22:23

昇仔 寫:
Subaru 寫:
昇仔 寫:在此再次衷心感謝 Wong Sir 和主辦單位各同好的邀請 [跪拜禮]
其實IRIS真係唔簡單, 我覺得IRIS是從數去想, 而PS是從圖去想, 當然介面方面完全是相差十萬九千里. 不過我都係有點捨易取難, 經Dr. Tong作了一些講解之後, 相信基本功可以打得更好.
IRIS 其實應該係 Subaru 大師講先至o岩,小弟班門弄斧,講錯左好多野,請大家唔好見怪。 :P
其實我都係跟Dr. Tong學嘢, 呢d處理技巧都要好多摸索, 有多幾個人一齊諗一齊研究會好好多.

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週日 20 3月, 2011 23:12

謝謝幾位大師教導, 可惜有公事未能聽到第一節。

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週日 20 3月, 2011 23:44

未知各位講者會否介意我們傳閱當天的錄影?
還是介意影得唔靚仔XP

頭像
昇仔
夸克星

文章 昇仔 » 週一 21 3月, 2011 00:42

扒飯撈麵 寫:未知各位講者會否介意我們傳閱當天的錄影?
還是介意影得唔靚仔XP

很感謝你的安排,只是有幾句其實我是口快講錯了,PPT 又有點錯未改正,這樣出街有點不好意思 :oops: :oops: :oops:

昇仔

回覆文章

回到「天文活動消息 Astro Activity News」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客