邊隻望遠鏡又便宜又好用,睇到好遠?

回覆文章
EdwARd
超新星

文章 EdwARd » 週三 30 5月, 2007 18:27

如題……

我而家有300元
應該點用好?
我是用來觀測天空的
點樣先可以好好利用?
超出價錢的都可以post出來架
因為我想知知……

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 30 5月, 2007 21:16

歡迎~ 歡迎~ ^^

我諗首先你要明白望遠鏡基本0既概念:
我地唔會用"睇到幾遠"0黎形容望遠鏡0既能力.
只要夠光0既星體, 如遠至仙女座星系, 用肉眼都可以睇到, 而利用望遠鏡睇會大左光左.
你可以將望遠鏡視為相機鏡頭咁, 用焦距同口徑來衡量支鏡最適合用來觀測乜野天體.

或者你睇睇望遠鏡0既基本原理先?
http://www.hkastroforum.net/wonglung/at ... pe/p1a.htm

其實我覺得初學者唔好急住買鏡, 可以先參加下天文活動, 接觸下唔同0既鏡先再諗.
或者先買雙筒, 對星空認識多一點後, 才再考慮買望遠鏡.

Hay
主序星

Re: 邊隻望遠鏡又便宜又好用,睇到好遠?

文章 Hay » 週三 30 5月, 2007 22:22

EdwARd 寫:如題……

我而家有300元
應該點用好?
我是用來觀測天空的
點樣先可以好好利用?
超出價錢的都可以post出來架
因為我想知知……
Dear EdwARd,

歡迎啊! :D

如果你想用望遠鏡觀測天空,咁你自已有無D乜o野想睇呢?如果無特定想睇o既o野,你可以去圖書館借D有關天文觀測o既書睇下有也o野係你有興趣o既。又或者好似豆貓咁講先參加一下天文活動先,到時多D認識先睇下買乜o野鏡啦。 :D :D

Hay

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客