雙筒鏡問題

頑石
超新星

雙筒鏡問題

文章 頑石 » 週三 23 11月, 2005 02:08

想買支雙筒睇下星
問過人,好似話新手第一支買7倍至10倍會好d
但我都係未係好分得清楚一支雙筒既主要用途
有人就話要睇得清楚,有人就話要睇曬成個星座先係好
攪到我有d混亂........

咁其實第一支既雙筒,應該點揀?
同埋,大約要幾錢嫁?~
thx~^^

頭像
august
紅巨星

文章 august » 週三 23 11月, 2005 17:59

好似話新手第一支買7倍至10倍會好d
兩支都一樣咁好…

有人就話要睇曬成個星座先係好
難d喎!邊有咁誇張的望遠鏡呀?!
例如:獵戶座(視場高:~30deg,闊:~15deg)。一般雙筒鏡視場~7deg(10x50),不能全部望曬,淨望條腰帶就可以。相反,用相機配80mm鏡頭就可以望曬。

同埋,大約要幾錢嫁?~

主要選擇口徑,入門雙筒鏡50mm就最好(選60mm有點重)
(eg:10x50 ,7x50)。
國產鏡:~$1xx ----(我用緊)
平價廠鏡:~$6xx
nikon、olympus廠鏡:~$2xxx
名廠(蔡司,leica):~$5xxx~7xxx

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週三 23 11月, 2005 18:52

august 寫:好似話新手第一支買7倍至10倍會好d
兩支都一樣咁好…

難d喎!邊有咁誇張的望遠鏡呀?!
例如:獵戶座(視場高:~30deg,闊:~15deg)。一般雙筒鏡視場~7deg(10x50),不能全部望曬,淨望條腰帶就可以。相反,用相機配80mm鏡頭就可以望曬。

同埋,大約要幾錢嫁?~

主要選擇口徑,入門雙筒鏡50mm就最好(選60mm有點重)
(eg:10x50 ,7x50)。
國產鏡:~$1xx ----(我用緊)
平價廠鏡:~$6xx
nikon、olympus廠鏡:~$2xxx
名廠(蔡司,leica):~$5xxx~7xxx
相機配80mm鏡頭同唔用分別唔大.... :? ?

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週三 23 11月, 2005 19:11

肉眼望星座最好.
雙筒唔會用來睇星座.

dobs
夸克星

Re: 雙筒鏡問題

文章 dobs » 週三 23 11月, 2005 20:39

頑石 寫:......問過人,好似話新手第一支買7倍至10倍會好d......
還要考慮口徑這因素......口徑越大收集到ge光線越多......(其實直接post links可能比打一大段0野會更易於消化同吸收......)

其實網上有好多資源......(這個forum都係,請大家善用搜尋功能!)

雙筒望遠鏡

雙筒鏡癡之家

Choosing Binoculars for Stargazing

若果你乜都唔想理又唔想煩就買國產7x5010x50......(nice answer!)
頑石 寫:......但我都係未係好分得清楚一支雙筒既主要用途......
雙筒望遠鏡與一般所謂的"天文望遠鏡"相輔相成,誰也取代不了誰......雙筒望遠鏡有輕巧、視場廣闊以及產生正立的影像等優點......總之就係易用啦!

一般來說雙筒望遠鏡最適宣用來觀看大範圍的天區(唔包星座!),以及一些星雲、星團等天體......有時則用作尋找目標......(直接post links會更簡單直接......一睇就明)

Binoculars: Halfway to a Telescope (nice answer!)

頑石 寫:......咁其實第一支既雙筒,應該點揀? 同埋,大約要幾錢嫁?~
睇完我同其他人d回應你就自會有答案,最緊要真係有睇過...... :wink:
頑石 寫:有人話要睇曬成個星座先係好
信佢一成,雙目失明...... :evil:

祝 樓主
觀星旅途上一帆風順!
最後由 dobs 於 週五 30 12月, 2005 14:09 編輯,總共編輯了 4 次。

dobs
夸克星

文章 dobs » 週三 23 11月, 2005 20:57

...... :roll:
最後由 dobs 於 週四 29 12月, 2005 18:44 編輯,總共編輯了 3 次。

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 23 11月, 2005 21:35

好提議. 8)

不過太多同雙筒有關的 post, 咁多個一齊置頂等如冇置頂.
不如你幫我起一個新 post, 入面list 曬所有 link, 然後將呢個新 post 置頂.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週三 23 11月, 2005 21:39

係呀, dobs似乎好有興趣幫大家找尋值得參考的文章.
但是如果值得參考的文章個個結尾都只係一個/多個"push", 會減低文章的可讀性及價值.
dobs個新post可以加入其他不同類型望遠鏡的連結, 可以"一版通天下"呢!
如果整得好, 我會幫你置頂.

為左提高文章的可讀性, 我會把以下文章的 "push" 回覆清除 ;)
http://www.hkastroforum.net/bbs/viewtopic.php?t=1050
http://www.hkastroforum.net/bbs/viewtopic.php?t=1751
http://www.hkastroforum.net/bbs/viewtopic.php?t=2858
http://www.hkastroforum.net/bbs/viewtopic.php?t=3618
http://www.hkastroforum.net/bbs/viewtopic.php?t=4649

dobs
夸克星

文章 dobs » 週三 23 11月, 2005 22:13

其實要幹的你們都幹了......
最後由 dobs 於 週四 29 12月, 2005 18:45 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 23 11月, 2005 22:30

其實我地一直都好想整理下0的 post.
平日太多 topic 一時好難醒起邊0的多人問, 你係雙筒專家嘛. 今次搵 group 雙筒野搵你 search 最0巖! 而且多0的人幫手會整理得快0的.

不過既然都已經有一大堆 link 放左0係度. 咁就順便置埋頂算了. 8)

下次有乜野大家認為需要置頂0既都可以提出. 我地得幾個人會睇漏眼. :shock:

謝謝啦~ :wink:

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 24 11月, 2005 11:00

dobs 寫:其實要幹的你們都幹了......
只有幾個連結, 根本是沒有用途的, 因為連結只是資料性的東西, 不會比"搜尋"功能有用.
把連結分類編成目錄才是最有用的, 因為它可以把讀者導向到他們所需要資料.
這項工作是要花時間和心機去完成的, 否則也不會提議由你擔任此角.

頑石
超新星

文章 頑石 » 週四 24 11月, 2005 17:10

哈哈~
唔該曬呢~^^依家明白左好多

但仲有少少野想問,想知雙筒鏡既角度呢
係咪一般都係7-8度左右嫁jar?
同埋呢,其實係咪有d wide angle既雙筒鏡嫁?

唔該曬呢~@v@

頑石
超新星

文章 頑石 » 週四 24 11月, 2005 17:40

同埋呢,之前o係澳門個業餘網睇到d咁既野
炭燒熊貓 寫到:
聽說過 7x50 比其他雙筒 更適合觀星~~
真的嗎??

這是由於7x50的雙筒鏡的「出射光瞳」為7mm,跟人眼於黑暗時瞳孔擴到最大時的直徑相同,於是人眼便可以接收最多的光線,不致浪費。
唔係好明佢個意思
咁其實係咪即係7x50同10x50睇既到既效果差唔多?(當然,除左10x50個image睇落大d之外)
thx~^v^

dobs
夸克星

文章 dobs » 週日 27 11月, 2005 18:45

dobs
夸克星

文章 dobs » 週日 27 11月, 2005 18:49

頑石 寫: 唔係好明佢個意思
咁其實係咪即係7x50同10x50睇既到既效果差唔多?(當然,除左10x50個image睇落大d之外)
thx~^v^
7x50影像光d......
最後由 dobs 於 週四 29 12月, 2005 18:46 編輯,總共編輯了 2 次。

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客