你地點向細路推廣天文﹖或者引起他們興趣的﹖

大黃傻貓GARFIELD
中子星

你地點向細路推廣天文﹖或者引起他們興趣的﹖

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 22 9月, 2005 23:45

中學﹑小學多唔多呢D活動﹖
總覺得成日叫細路上堂﹑學呢樣那樣﹐好辛苦。
但係天文﹐係一個好好培養人科學﹑寬大﹑心胸的興趣﹐係好洗滌人心既 hobby。
你地有冇向兒童介紹天文觀測既經驗講出來大家聽﹖
我升U﹑出來做野﹐為口奔波﹐已經丟低N年﹐但觀星既經驗真係好。你就算唔記得曬D名詞﹑技術﹑物理學原理﹐宇宙浩瀚﹑星雲既美麗﹐係一個好 relax既經驗。(所以我臨老都想 join)

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週四 22 9月, 2005 23:52

沒話中小學
連大學都唔覺多
所以引用一個忘了不知哪裡看來的故事
有一個繁 榮的鎮,突然在晚上來一次從沒有過的大停電
所有人都跑出街上舉頭望星空
都有同一個疑問,那些閃閃發亮是什麼
不論此故事是真是假
但我覺得將來若有一天,只要全香港都停電了, 會出現這種事一點也不奇怪

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週四 22 9月, 2005 23:57

帶任何人去 親身接觸星空是最好的教導
環境不允許
去圖書館或太空館也不錯
前幾天,有位中一學生從學校圖書館借了本書 給我看
名為 " 天文觀測手冊",白色封面的,好像是台灣牛頓出版的
看到這本書感慨良多,有一種時光倒流的感覺
因為當年我讀中一時,這本書是我每天午飯看的最多的一本

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 22 9月, 2005 23:57

講D野你聽,早幾日西涌大停電,好似現在都未整返出。攪到我想上去睇下有幾黑。

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週四 22 9月, 2005 23:58

XR250 寫:講D野你聽,早幾日西涌大停電,好似現在都未整返出。攪到我想上去睇下有幾黑。

咁真係要即刻飛去啦 :lol:

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 23 9月, 2005 00:01

我十月頭weekday會上去3日2夜,有興趣可以PM我。

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週五 23 9月, 2005 00:06

N 年﹐我講緊 N 年﹐香港既中華電力﹐葵湧輸電站跪低左﹐成個九龍﹑新界 complete black out (可能唯一記得既﹐係 wongsir ﹖)﹐咩燈都冇曬﹐我上天台就睇到最美麗既星空啦。。。。
大D﹐我去城門水塘玩﹐自己走開﹐有見到好光既天兔座。。

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週五 23 9月, 2005 00:07

Tarepanda 寫:沒話中小學
連大學都唔覺多
所以引用一個忘了不知哪裡看來的故事
有一個繁 榮的鎮,突然在晚上來一次從沒有過的大停電
所有人都跑出街上舉頭望星空
都有同一個疑問,那些閃閃發亮是什麼
不論此故事是真是假
但我覺得將來若有一天,只要全香港都停電了, 會出現這種事一點也不奇怪
我認為仲有係家長都唔鼓勵﹐夜媽媽去荒山野嶺﹐賓賓點接送啊﹖

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週五 23 9月, 2005 00:10

Tarepanda 寫:帶任何人去 親身接觸星空是最好的教導
環境不允許
去圖書館或太空館也不錯
前幾天,有位中一學生從學校圖書館借了本書 給我看
名為 " 天文觀測手冊",白色封面的,好像是台灣牛頓出版的
看到這本書感慨良多,有一種時光倒流的感覺
因為當年我讀中一時,這本書是我每天午飯看的最多的一本
國內科普就幾熱烈。最少我去書城﹐科普書﹑天文書大把﹐也很多這些活動。香港限於少數。
我細個媽咪就唔准去 camp﹐只可以偷偷去。。。

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週五 23 9月, 2005 00:25

國內學生一般愛看書,認識天文這東西的機會較大
但又因為經濟原因,並不是人人 都像論譠上的 前輩和各位高手玩的那麼專業
我個人覺得香港坐井會對推動科普真的起了很多作用
現在再加上網上論壇,更加容易了
論壇為大家提供一個信息交流平台
而觀星營則給大家提供一個實戰機 會
二者結合一起,比起內地已經很不錯了
香港少人有這愛好,我個人覺得是功利主義太強
就像那天我拿望遠鏡回校看星星,同學問這東西能混飯吃嗎?
他說的是事實,這東西不但不能混飯吃,還燒錢的
這很在乎個人對金錢對人生的價值觀,而這又很容易受我們週遭環境影響的
所以重要的還是在二者上找平衡點
我個人覺得只要喜歡又覺得快樂就足夠了

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週五 23 9月, 2005 01:12

Tarepanda 寫:...有一個繁 榮的鎮,突然在晚上來一次從沒有過的大停電
所有人都跑出街上舉頭望星空...
令我諗起前兩年北美洲大停電, 鈕約和多倫多等大都會竟然漆黑一片, 從晚間的衛星圖片看, 原先燈光燦爛的地區, 突然變了黑洞. 可惜當時還沒尋回望天的興致. :roll:

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週五 23 9月, 2005 13:05

Tarepanda 寫:國內學生一般愛看書,認識天文這東西的機會較大
但又因為經濟原因,並不是人人 都像論譠上的 前輩和各位高手玩的那麼專業
我個人覺得香港坐井會對推動科普真的起了很多作用
現在再加上網上論壇,更加容易了
論壇為大家提供一個信息交流平台
而觀星營則給大家提供一個實戰機 會
二者結合一起,比起內地已經很不錯了
香港少人有這愛好,我個人覺得是功利主義太強
就像那天我拿望遠鏡回校看星星,同學問這東西能混飯吃嗎?
他說的是事實,這東西不但不能混飯吃,還燒錢的
這很在乎個人對金錢對人生的價值觀,而這又很容易受我們週遭環境影響的
所以重要的還是在二者上找平衡點
我個人覺得只要喜歡又覺得快樂就足夠了
又係既。好多「興趣」﹐如果係冇咩對細路入 band 1 中學﹑小學﹐家長都唔會鼓勵。除非中學有一個 active 的天文學會。
以前女校 (我讀既)﹐有所謂天文學會﹐齋講﹐睇都冇得睇。舊時唔想女生出去 camp﹐而又設備的 camp (e.g. 西貢﹑可觀) 根本未有﹐點推廣﹖
豆丁入小學話多元智能﹐可能有興趣觀天有分加﹐D 家長才覺得需要﹐否則送細路學琴﹑畫畫﹑跳舞﹑體育仲好啦。
我就咩都冇﹐得個雙筒﹐看星座﹑七姊妹﹐已經好開心。
上大學﹑做野之後就已經冇呢支歌仔唱﹐但仍然打書釘看天文雜誌﹑科普書頂下癮。

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週五 23 9月, 2005 14:34

係啊€,依家的家長真係好精打細算架

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週五 23 9月, 2005 15:55

Tarepanda 寫:係啊€,依家的家長真係好精打細算架
我就會 sell "通識"﹐學天文﹐可以學到﹕
1) 物理== 天文物理﹑黑洞
2) 數學 (例如通過赤道儀器介紹)
3) 電腦 (電腦追蹤﹑操作CCD﹑電腦圖片加工。。。)
4) 耐心和性情。。。
呵呵﹐我可以做 promoter 也

頭像
Smile
紅巨星

Re: 你地點向細路推廣天文﹖或者引起他們興趣的﹖

文章 Smile » 週五 23 9月, 2005 16:03

大黃傻貓GARFIELD 寫:中學﹑小學多唔多呢D活動﹖
總覺得成日叫細路上堂﹑學呢樣那樣﹐好辛苦。
但係天文﹐係一個好好培養人科學﹑寬大﹑心胸的興趣﹐係好洗滌人心既 hobby。
你地有冇向兒童介紹天文觀測既經驗講出來大家聽﹖
我升U﹑出來做野﹐為口奔波﹐已經丟低N年﹐但觀星既經驗真係好。你就算唔記得曬D名詞﹑技術﹑物理學原理﹐宇宙浩瀚﹑星雲既美麗﹐係一個好 relax既經驗。(所以我臨老都想 join)
:wink: 其實而家香港的中、小學都已經多了很多校內天文活動~
天文學會對於中學來說~雖然不算是非常普及~但都經已算是比以前的多了
-因為好多中學生(不論是否真愛睇星的)都看準觀星營的好處而紛紛在校內舉辦天文學會。

對香港的小學來說,天文普及活動才剛剛開始~
由於以往的小學規模較小,資源不多,所以很小會想到可以舉辦天文觀星活動。但現時的情況經已不同,很多小學轉為資源充裕的千禧小學校舍,另外又因為香港的出生率下降,間間小學都要為提高自己學校的吸引力而不斷舉辦新奇有趣的課外活動。
所以而家的小學~都開始有自己的天文學會參與天文活動,認識呢方面的知識。

:)我都有向兒童介紹天文觀測0既經驗~
在小學中,可舉辦多些親子的觀星活動~讓家長瞭解更多~才能讓兒童有更多機會培養這方面的興趣 :D

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客