新手問題, 前晚第一次觀測月球

回覆文章
頭像
littleming
夸克星
聯繫:

新手問題, 前晚第一次觀測月球

文章 littleming » 週四 27 12月, 2012 10:12

前晚第一次觀測月球,
在finder 對到月面在個十字內, 發覺望遠鏡內看不到, 要將方向左移, 先至見到爆光月球邊.

1. 請問這是否因為月球離我們不遠? 所以用finder 對好十字都唔會o岩位?

2. 我用C8 套裝的25mm eyepiece , set 極個focus 都只係見到唔太清個大光影. 是否因為就近滿月, 爆光得太勁, 抑或我根本重未找到個月面?

:shock:

謝謝各位前輩指點.

主序星
聯繫:

文章 » 週四 27 12月, 2012 10:55

我唔係前輩,不過試下答你啦~

1) 你應該未校準個尋星鏡, 應該先係日頭揾個遠距離(1公里以上)目標校準左先, 先用望遠鏡揾一個易認物件,
再調整尋星鏡鏍絲直至十字線指著同一物件~

2) 唔係好明你所指既大光影,
但係如果見到個分明既大光盤應該係見到月球
你可試下放膽擰多啲
佢有hard stopper 冇咁易擰壞架
因為折反射鏡個調焦鏍絲通常都好襟擰

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週四 27 12月, 2012 11:11

浩 寫:我唔係前輩,不過試下答你啦~

1) 你應該未校準個尋星鏡, 應該先係日頭揾個遠距離(1公里以上)目標校準左先, 先用望遠鏡揾一個易認物件,
再調整尋星鏡鏍絲直至十字線指著同一物件~

2) 唔係好明你所指既大光影,
但係如果見到個分明既大光盤應該係見到月球
你可試下放膽擰多啲
佢有hard stopper 冇咁易擰壞架
因為折反射鏡個調焦鏍絲通常都好襟擰
謝謝. 其實我已經試擰到盡, 都好似唔係on focus. 個光盤的確幾分明, 按mount control 個光盤都會根住走, 但係個image 總係好似out focus咁. 定係因為問唔中有雲遮掩?前晚都係多雲, 只我係每逢無雲掩月球的一剎那先有得觀看.

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 28 12月, 2012 09:36

請先用遙遠的日間地景試可合焦才在夜間用, C8一般要加天頂鏡(或/及延長管)才可合焦。

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週五 28 12月, 2012 12:46

鄧登凳 寫:請先用遙遠的日間地景試可合焦才在夜間用, C8一般要加天頂鏡(或/及延長管)才可合焦。
加左star diagonal 的.之前都看到木星,
但第一次試看月面就咁樣.

是否因為近滿月, 才爆光到只得一個光盤?
按極掣, 都似係得一個光盤.
過多幾日再試.

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 28 12月, 2012 13:15

littleming 寫:
鄧登凳 寫:請先用遙遠的日間地景試可合焦才在夜間用, C8一般要加天頂鏡(或/及延長管)才可合焦。
加左star diagonal 的.之前都看到木星,
但第一次試看月面就咁樣.

是否因為近滿月, 才爆光到只得一個光盤?
按極掣, 都似係得一個光盤.
過多幾日再試.
那先用木星/光星對好焦才看月面, 要減光可以用濾鏡(如: http://www.telescope.com/Accessories/Te ... 8/e/13.uts)或用一張偏向開圓孔的卡紙(黑色較好)蓋著筒口:
圖檔
來自: http://stargazerslounge.com/topic/61110 ... ture-mask/

那C8變為較小口徑無中央遮蔽的離軸鏡。

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客