新手問雙筒

回覆文章
pak327
星際雲

新手問雙筒

文章 pak327 » 週六 18 2月, 2012 00:00

大家好,其實我一直都想學睇星星,但完全無從入手,
而且工作忙碌,好難去實現,而對上次去旅行影到一張好多星星的相片,
才真正想深入研究一下,所以希望大家多多指教.

由於真係太多星星,學左幾日,在iphone買左skywalk + download Stellarium 研究,上網睇下,先知道在香港成日見到有一排三粒星完來係叫獵戶座的一部份.

現在想買一個雙筒望遠鏡試試, 所以希望俾d 意見.
而我剛才到深水步睇到大家常說的8x40,望上去只係見到對面樓的水管,
真的看到星嗎?

謝謝. :)

anyone
夸克星

Re: 新手問雙筒

文章 anyone » 週六 18 2月, 2012 09:42

pak327 寫:大家好,其實我一直都想學睇星星,但完全無從入手,
而且工作忙碌,好難去實現,而對上次去旅行影到一張好多星星的相片,
才真正想深入研究一下,所以希望大家多多指教.

由於真係太多星星,學左幾日,在iphone買左skywalk + download Stellarium 研究,上網睇下,先知道在香港成日見到有一排三粒星完來係叫獵戶座的一部份.

現在想買一個雙筒望遠鏡試試, 所以希望俾d 意見.
而我剛才到深水步睇到大家常說的8x40,望上去只係見到對面樓的水管,
真的看到星嗎?

謝謝. :)
歡迎加入天文觀星世界。 :)
可以看到的,除了幾個比較光亮的深空星體,其他只是一個光點。
可否上載那幅星星相片同大家分享 ? 謝謝 ! :)

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週六 18 2月, 2012 09:43

天氣良好的晚上在郊外用雙筒望遠鏡是可以看很多深空天體。
關於雙筒望遠鏡,可參閲
http://www.grandeye.com.hk/old/select-bino.htm
或其他同類網頁的資料。
我上月在鴨寮街瑩記買了壹台Bosma 7x50給我在讀中學的侄兒,我發覺現時的國産雙筒望遠鏡質素以HK$3xx來說是很好。初學人仕不需立即化費太多。
你可以参加各本地天文會社的觀星活動,每個月都有。
http://www.hkastroforum.net/wonglung/as ... vation.htm

kai
白矮星

文章 kai » 週六 18 2月, 2012 19:46

I have one owned .. 7*50 bushnell $180 pm me if u like .... or 69918492

pak327
星際雲

文章 pak327 » 週日 19 2月, 2012 18:48

圖檔
攝於2010年8月初的長灘島
最光果粒大家可話我知係什麼星嗎?

謝!

anyone
夸克星

文章 anyone » 週日 19 2月, 2012 20:18

wow ,好多星星喎,我估唔到是什麼星,可能等 Tangsir 幫手辨認。

長灘島 在什麼國家?

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週日 19 2月, 2012 20:36

是天蝎座嗎?

頭像
anthony168
紅巨星

文章 anthony168 » 週日 19 2月, 2012 20:37

美国?

pak327
星際雲

文章 pak327 » 週日 19 2月, 2012 23:35

anyone 寫:wow ,好多星星喎,我估唔到是什麼星,可能等 Tangsir 幫手辨認。

長灘島 在什麼國家?
在菲律賓的一個島

pak327
星際雲

文章 pak327 » 週日 19 2月, 2012 23:36

基本上, 肉眼睇同張相係一樣, 快門好似係2-3秒

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客