睇同影行星買咩鏡好?

回覆文章
Alcohol
超新星

睇同影行星買咩鏡好?

文章 Alcohol » 週六 16 1月, 2010 00:59

我想買支中至低價嘅鏡~
候選嘅鏡有 ETX-90-AT 同MEADE 5000 SERIES 80 ED APO OTA
邊支好d? 定係有其他更好嘅選擇?
主要係用黎睇同影下行星~
p.s. budget $4000~3000

頭像
Eddy So
夸克星

Re: 睇同影行星買咩鏡好?

文章 Eddy So » 週六 16 1月, 2010 01:17

Alcohol 寫:我想買支中至低價嘅鏡~
候選嘅鏡有 ETX-90-AT 同MEADE 5000 SERIES 80 ED APO OTA
論壇上有2手ETX-90放售,可以考慮一下:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... 801#174801

Alcohol
超新星

文章 Alcohol » 週六 16 1月, 2010 01:28

其實我未決定買咩好~
不過$2000嘅ETX-90又真係幾吸引 [三八萌]

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週六 16 1月, 2010 10:30

Alcohol 寫:其實我未決定買咩好~
我也剛剛在12/1買了一台二手ETX-125PE,那個賣家沒有那麼好人,價錢沒有那麼優惠… :roll: :roll: :roll:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... ht=#174493

頭像
Tarepanda
夸克星

Re: 睇同影行星買咩鏡好?

文章 Tarepanda » 週六 16 1月, 2010 10:41

Alcohol 寫:我想買支中至低價嘅鏡~
C6

roh
紅巨星

文章 roh » 週六 16 1月, 2010 15:16

Alcohol 寫:其實我未決定買咩好~
呢個價真係低, pm個賣家問下, 攞下意見都好呀. :o

頭像
cwlam
白矮星

文章 cwlam » 週六 16 1月, 2010 20:57

這個價錢可以買支二手C6,睇得又影得又輕便,我都用C6…

Alcohol
超新星

文章 Alcohol » 週日 17 1月, 2010 02:10

C6? 可唔可以俾多D資料我呀?
C6 同 EXT90 比較...

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 17 1月, 2010 02:16

Alcohol 寫:C6? 可唔可以俾多D資料我呀?
C6 同 EXT90 比較...
找關老板吧
買C6不會錯的

Alcohol
超新星

文章 Alcohol » 週日 17 1月, 2010 02:34

C6 淨係OTA都要$4,680?
咁如果想要埋mount未要...[倒地]
唔知有無人放二手C6, 俾我格下價呢? [完美計劃]

roh
紅巨星

文章 roh » 週日 17 1月, 2010 07:35

Budget 有限. 不如你去論壇既二手交易區到落個 post 問問 (例如 WTB: C6)
舊年十月有一支二手 C6 XLT 出, 冇記錯好似做三千六左右.

頭像
willis
中子星
聯繫:

文章 willis » 週日 17 1月, 2010 07:55

Alcohol 寫:C6 淨係OTA都要$4,680?
咁如果想要埋mount未要...[倒地]
唔知有無人放二手C6, 俾我格下價呢? [完美計劃]
I don't have a used C6, but a used C5 (USA version, not China version). I mainly use it for white light solar observation. If u are interested, PM me.
圖檔
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客