今次真係確定去買雙筒望遠鏡了

回覆文章
hkcoolstar
星際雲

今次真係確定去買雙筒望遠鏡了

文章 hkcoolstar » 週日 20 12月, 2009 11:16

因為之前買左數碼相機搞到無晒錢xd
今次真係去買了xd
想問問各位大大
是這樣的,我部相機雖然能可以zoom到18x
但是會因手震而拍唔到比月亮暗一點o既星星
因為光唔夠會好容易會影得蒙
不知道10x50的望遠鏡可唔可以解決到這個手震的問題呢?

另想請問
這是我用相機手持拍的月亮

請問10x50的望遠鏡可以望到差不多的大小嗎
謝謝
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週日 20 12月, 2009 11:21

解決手震用的是腳架和快門繩, 不是雙筒鏡 8)

anyone
夸克星

文章 anyone » 週日 20 12月, 2009 11:33

18X zoom , 有成焦距,可以拍出的月亮,比你上載的圖片大數倍了!

hkcoolstar
星際雲

文章 hkcoolstar » 週日 20 12月, 2009 11:36

鄧登凳 寫:解決手震用的是腳架和快門繩, 不是雙筒鏡 8)
咁你建唔建意我買好呢/.\

hkcoolstar
星際雲

文章 hkcoolstar » 週日 20 12月, 2009 12:34

話時話有時用相機都唔係幾方便
好似唔夠望遠鏡方便舒服同埋定
岩岩查過望遠鏡o既重量係1000g左右
岩岩重過我個部相機一半我諗會定d掛
最後由 hkcoolstar 於 週日 20 12月, 2009 12:36 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週日 20 12月, 2009 15:28

相機和望遠鏡的用途不同。

拍接近滿月的月球, 1/200s或以下便夠, 怎會手震??

hkcoolstar
星際雲

文章 hkcoolstar » 週一 21 12月, 2009 09:21

鄧登凳 寫:相機和望遠鏡的用途不同。

拍接近滿月的月球, 1/200s或以下便夠, 怎會手震??
我知..但係我拍旦星個陣時就快門就會好慢..一定會手震/ \
請問可以講一講相機和望遠鏡的分別嗎
Thanks.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 21 12月, 2009 09:44

相機和望遠鏡的分別?
首先想問下 hkcoolstar 覺得兩者有什么相同的地方?

hkcoolstar
星際雲

文章 hkcoolstar » 週一 21 12月, 2009 09:52

Wah!! 寫:相機和望遠鏡的分別?
首先想問下 hkcoolstar 覺得兩者有什么相同的地方?
同樣可以zoom得好遠
相機有光學防震,但係望遠鏡就唔知有沒
唔知睇暗野會唔會好似相機咁因光源少而震

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 21 12月, 2009 09:56

hkcoolstar 寫:
Wah!! 寫:相機和望遠鏡的分別?
同樣可以zoom得好遠
相機有光學防震,但係望遠鏡就唔知有沒
唔知睇暗野會唔會好似相機咁因光源少而震
嚴格來講, ZOOM得遠的不是相機, 而是上面的鏡頭.
鏡頭直接投射實像到感光器; 望遠鏡產生的是虛像, 需要人眼聚焦才能在視網膜成像.
有的雙筒望遠鏡是有防/減震功能的, 但價錢很貴.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 21 12月, 2009 13:05

hkcoolstar 寫:但是會因手震而拍唔到比月亮暗一點o既星星
因為光唔夠會好容易會影得蒙
不知道10x50的望遠鏡可唔可以解決到這個手震的問題呢?
其實如果你只想解決影相時的手震問題, 買多個雙筒應該幫唔到你. :?

1. 解決手震問題, 先要搵個穩陣的腳架. 可用快門線免了手按快門制的震盪, 如果沒有快門線, 可用倒數模式延遲快門.
2. 如要影暗星(唔拉線), 要有追縱的裝置.
3. 10x50的望遠鏡(雙筒望遠鏡), 主要係用來目視, 如要駁相機影相, 可以
a) 要用接環將兩樣野接駁, 成組裝置重左, 就更需要有隱陣的接環同腳架.
b) 雙筒望遠鏡及相機分別上落腳架, 相機對準雙筒咁影.

不過, 如你有興趣目視星空, 睇多0的肉眼睇唔到的暗 object, 雙筒會好有用.

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客