大家好...我是天文既超級新手>,<請大家多多指教

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週五 13 2月, 2009 01:24

仲未決定買邊款? :?

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週五 13 2月, 2009 09:41

先歡迎 hkcoolstar [蔥寶恭喜樣]

歡迎到這大家庭,各位大哥大姐都很好人,他們一定幫到你。
日昇好似 promotion,將手上demon貨平價賣出,可向關生聯絡。(但他的電話非常難打,要有好大耐心。)
有關雙筒觀察,可多請教 alget 兄。他都幾深入研究,同他建議都非常之有用。(他上次都幫助我很多 :P)
另多參加天文活動,各學會定期有天文營,對你有很大幫助。此處兄弟專打"遊擊",時間不定時,比較難去 join. 留意多一點D post,好天時就有人"吹雞",那時可預約一起去觀星。通常大家會去 PTC (北潭涌郊野公園停車場)或水口. 想了解多點就爬以往舊文。

祝你有一個好開始.

hkcoolstar
星際雲

文章 hkcoolstar » 週六 14 2月, 2009 23:10

funoooo 寫:先歡迎 hkcoolstar [蔥寶恭喜樣]

歡迎到這大家庭,各位大哥大姐都很好人,他們一定幫到你。
日昇好似 promotion,將手上demon貨平價賣出,可向關生聯絡。(但他的電話非常難打,要有好大耐心。)
有關雙筒觀察,可多請教 alget 兄。他都幾深入研究,同他建議都非常之有用。(他上次都幫助我很多 :P)
另多參加天文活動,各學會定期有天文營,對你有很大幫助。此處兄弟專打"遊擊",時間不定時,比較難去 join. 留意多一點D post,好天時就有人"吹雞",那時可預約一起去觀星。通常大家會去 PTC (北潭涌郊野公園停車場)或水口. 想了解多點就爬以往舊文。

祝你有一個好開始.
謝謝你地哦:)

hkcoolstar
星際雲

文章 hkcoolstar » 週六 14 2月, 2009 23:13

alget 寫:仲未決定買邊款? :?
未哦:(
我而家諗如果巨眼個隻望遠鏡既鍍膜係紫色既話(ps:睇過d教學網頁話紫色既
鍍膜係最好的)就會去買佢,同埋佢有得用郵寄.

頭像
Skyobs
白矮星

文章 Skyobs » 週六 14 2月, 2009 23:28

要關住的是反光度低,不一定是紫色鍍膜. 不少高級鏡頭的鍍膜是暗綠色或暗啡色. 最好是甚麼色都看不到.

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週六 14 2月, 2009 23:39

但樓主budget不多, 如果現在就教他玩鍍膜......

當然, 要是鍍膜反光太強還是不行吧?

不過日昇同巨眼都是做stargazer生意, 還不會蠢到倒自己米, 賣很差的雙筒鏡. 所以鍍膜就不用擔心太多了.

我認為樓主現時可以做的, 就只有避免買紅鍍膜的望遠鏡(所以我極力推薦他到日昇或巨眼買第一枝雙筒), 還有決定買7x50還是10x50, 最後是決定幫襯日昇還是巨眼......

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週日 15 2月, 2009 22:27

alget 寫:但樓主budget不多, 如果現在就教他玩鍍膜......

不過日昇同巨眼都是做stargazer生意, 還不會蠢到倒自己米, 賣很差的雙筒鏡. 所以鍍膜就不用擔心太多了.

我認為樓主現時可以做的, 就只有避免買紅鍍膜的望遠鏡(所以我極力推薦他到日昇或巨眼買第一枝雙筒), 還有決定買7x50還是10x50, 最後是決定幫襯日昇還是巨眼......
認同!

hkcoolstar
星際雲

文章 hkcoolstar » 週日 15 2月, 2009 23:53

funoooo 寫:
alget 寫:但樓主budget不多, 如果現在就教他玩鍍膜......

認同!
訂近貨啦

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週日 15 2月, 2009 23:54

Good!

hkcoolstar
星際雲

文章 hkcoolstar » 週五 20 2月, 2009 16:09

頂!佢明明話2月17號有貨既
我今日入左錢比佢先至話沒...仲要等佢退錢...

頭像
johncamposhk
白矮星

文章 johncamposhk » 週六 21 2月, 2009 20:00

hkcoolstar 寫:頂!佢明明話2月17號有貨既
不知師兄你買左咩訂左咩貨呢?

hkcoolstar
星際雲

文章 hkcoolstar » 週日 22 2月, 2009 18:17

johncamposhk 寫:
hkcoolstar 寫:頂!佢明明話2月17號有貨既
不知師兄你買左咩訂左咩貨呢?
我唔係師兄/.\
我訂左10x50既雙筒望遠鏡

頭像
starship
紅巨星
聯繫:

文章 starship » 週日 22 2月, 2009 18:23

歡迎加入!

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客