適合初學人士的平價望遠鏡 (Budget:港幣3000元)

頭像
johncamposhk
白矮星

文章 johncamposhk » 週日 11 5月, 2008 20:12

我有呢隻牛牛
不過仲未玩得熟!!
要煮熟d佢先得!
聽日會出去鴨仔街睇下d靚少少既mount比我隻牛牛用

Zephyr
原恆星

文章 Zephyr » 週日 11 5月, 2008 22:37

sbod 寫:
Zephyr 寫: 一個年輕人~但我指明係bosma的~
你應該直接問老闆, 問老闆會穩陣好多......
我問個時有一個比較老既先生既坐左係到聽~可能佢就係老闆@@"
對於我呢d入世未深既學生仔黎講~呢d price discrimination實在比較難避免~我發覺好似係香港賣天文儀器既除左黃sir同星河係直接標價之外~其他都好似有price discrimination~(有錯請指點~)
所以我呢d新手一定要搵多d information先 [遠目]

Zephyr
原恆星

文章 Zephyr » 週日 11 5月, 2008 22:41

梅西爾 寫:這隻牛一定夠你用,
超超超超抵!

http://www.hkastroequipment.com/fj01-11.html

又或者這些,
好多都係三千樓下:

http://www.hkastroequipment.com/catalog_2.html
其實買隻牛返黎不如自己自製仲好!話哂都參加過磨鏡班~磨鏡樂趣多又唔算太貴(好似=.=")

sbod

文章 sbod » 週二 13 5月, 2008 13:21

TONGKW 寫:日昇關先生現時都有幾枝80mm/90mm “不知名”廠嘅短焦折射鏡平賣,我剛用三佰呅買咗枝俾一位升上中學嘅小朋友玩。
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... 8%E8%A8%98

枝90mm f/5.6好抵, 580元有主鏡, PL 25, 12.5, 6 共三個目鏡, 3x 膠Barlow, 8x21 正像尋星鏡, 45度膠正像鏡, 仲有雞腳架......

貧窮的"折射控"應該會心思思......

Sorry...... this one was bought from 螢記......
最後由 sbod 於 週六 12 7月, 2008 00:15 編輯,總共編輯了 1 次。

sbod

文章 sbod » 週二 13 5月, 2008 14:00

用90mm f/5.6 看木星......

智通 PL 40 : 12.5倍, 超廣, 視場相信有3度. 可以清楚看到4大衛星, 周圍仲有一些7.x星等的星星. 好有趣, richfield scope的本色. 用個45度正像鏡看到的星比較少同暗, 所以我改用90度天頂鏡. 有時, 木星在視場邊沿會出現奇怪的像差, 木星就好像分裂中的細胞, 但稍為移動身軀就回復正常...... ?

附送的 PL 25 : 20倍, 呢個目鏡良視距稍為過長, 但無智通 PL 40 咁嚴重. 有類似的奇怪像差. 係目鏡問題...... ?

附送的 PL 12.5 : 去到40倍, 木星contrast好好, 雲帶都好明顯, 好利, 唔覺有色散, 無怪像差.

附送的 PL 6 : 去到, 無論如何focus, 木星都係唔清, blur晒, 之前看到的detail都無晒.

似乎呢枝鏡完全唔適合中高倍率觀察行星.

當晚仲看過M6, M7, M22. 用低倍率係完全無問題, 好正常, 無騎呢像差.

題外話, 個8x21發mo, 買鏡時要小心. 老闆話我果枝係last one......

Doug
原恆星

文章 Doug » 週二 13 5月, 2008 23:12

There is a Meade GoTo cost us$299.

http://www.meade.com/etx/etx80.html
Nosneb 寫:
xiaoer 寫:瑩記門口放左兩箱鏡,好似係60-80折射仔,連鏡連腳連goto連埋背包(!!!)都係賣2xxx,有冇人試過?有少少想平平地買返學校俾d baby玩。
2xxx有goto? :shock: :shock:
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

sbod

文章 sbod » 週二 13 5月, 2008 23:19

螢記有Meade ETX-80, 同時有BOSMA GOTO鏡.
價錢相差無幾.

sbod

文章 sbod » 週三 14 5月, 2008 18:18

用枝新鏡望月光, 20倍到50倍都唔錯, contrast好高, 好銳, 但高過80倍就開始有點soft, 125倍同200倍都可以接受, 但contrast同銳度已經失色不少.

呢枝鏡個色散唔明顯, control得唔錯.

個對焦座無得lock, 望向天頂, 會向下滑, 用高倍率觀察會相當困擾, 治標方法係利用膠紙黏著, 但好快會再下滑......

枝90mm f/5.6...... 物鏡開始發mo...... [石化]
都唔知係存貨倉存放有問題, 定係我屋企太潮濕...... :?
買鏡時無check......

Zephyr
原恆星

文章 Zephyr » 週三 14 5月, 2008 21:16

sbod 寫:
TONGKW 寫:日昇關先生現時都有幾枝80mm/90mm “不知名”廠嘅短焦折射鏡平賣,我剛用三佰呅買咗枝俾一位升上中學嘅小朋友玩。
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... 8%E8%A8%98

枝90mm f/5.6好抵, 580元有主鏡, PL 25, 12.5, 6 共三個目鏡, 3x 膠Barlow, 8x21 正像尋星鏡, 45度膠正像鏡, 仲有雞腳架......

貧窮的"折射控"應該會心思思......
"折射控"呢個名唔錯 [Good Job]
如果我唔係有支自製鏡既話我都會心思思~
我支自製鏡係35倍個時望月亮都好清~
70就好似有d野散~140就好似有層白色既野鋪左係上面咁~
行星就無睇過~因為無mount=.=""
其實80mm同90mm相差大唔大?

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週三 14 5月, 2008 21:21

Doug 寫:There is a Meade GoTo cost us$299.

http://www.meade.com/etx/etx80.html
Nosneb 寫:
xiaoer 寫:瑩記門口放左兩箱鏡,好似係60-80折射仔,連鏡連腳連goto連埋背包(!!!)都係賣2xxx,有冇人試過?有少少想平平地買返學校俾d baby玩。
2xxx有goto? :shock: :shock:
係唔係馬卡?

sbod

文章 sbod » 週三 14 5月, 2008 21:51

梅西爾 寫: 係唔係馬卡?
Refractor 者, 折射鏡是也. :)
而且人地已經講明係折射鏡. :wink:

Doug
原恆星

文章 Doug » 週三 14 5月, 2008 21:58

梅西爾 寫: 係唔係馬卡?
But I think Focal Ratio f/5 is good!
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週四 15 5月, 2008 19:58

我想問5/f,6/f.....是什麼意思?

Doug
原恆星

文章 Doug » 週四 15 5月, 2008 22:21

梅西爾 寫:我想問5/f,6/f.....是什麼意思?
3.相对口径(A)
  相对口径又称光力,它是望远镜的有效口径D与焦距F之比,它的倒数叫焦比(F/D)
。有效口径越大对观测行星、彗星、星系、星云等延伸天体是非常有利的,因为它们的
成像照度与望远镜的口径平方成正比;而流星等所谓线形天体的成像照度与相对口径A和
有效口径D的积成正比。故此,作天体摄影时,应注意选择合适的有效口径A或焦比。

http://jjwwo.com/html/astro/2006/0912/103.html

焦比(Focal Ratio)
望遠鏡放大倍數不能無限制的增加,即目鏡不能太短;最短約四毫米,主鏡焦距亦不能太長,究竟焦距長度如何決定呢?通常焦距和物鏡直徑的比例不能超過一個數值,它們的比值稱為焦比,焦比是用來表示望遠鏡的特性的指標,焦比即照相機上的光圈,焦比值多數定於2.5 和 1 1 之間。例如六吋望遠鏡焦距最長可達 66 吋,最短是 15 吋。

焦比的限制是和望遠鏡的曲率有關,焦比大,球面和拋物面值相差不遠,主鏡磨成球面便行。但焦比太大,鏡筒便會很長,搬運不方便,腳架製作也不容易。焦比短,球面主鏡便不能把平行光聚於一點,形成球面差,那時要將球面修改成拋物面就頗費功夫。

另一方面,照相曝光時間和焦比的平方成正比,所以焦比值越小曝光時間越短,拍攝暗星體時便很有用,故多用作觀測或拍攝星雲、星團。焦比大,焦距長度增加,放大倍率高,故此多用作觀測行星。

http://www.skyobserver.org/basic/telesc ... 0basic.htm

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 15 5月, 2008 22:24

梅西爾 寫:我想問5/f,6/f.....是什麼意思?
應該係 f/5, f/6...

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客