適合初學人士的平價望遠鏡 (Budget:港幣3000元)

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週二 22 4月, 2008 18:31

sbod 寫:
梅西爾 寫: 我指的是卡賽格林式的望遠鏡!
我估你係想講施密特--卡塞格林望遠鏡(Schmidt--Cassegrain Telescope, SCT)或者馬克蘇托夫--卡賽格林望遠鏡(Maksutov--Cassegrain Telescope)吧? 呢類鏡稱唔上係"價錢平口徑大", 特別係後者.

同樣係8吋口徑, 牛頓式大概4000元就買到, 但SCT就需要7000元, Maksutov仲貴, 隨時要過萬元.

至於單純的卡賽格林式望遠鏡, 一來相當昂貴, 二來唔普遍, 三來比較專門, 會買這類鏡的人恐怕只有攪科研, 和極度狂熱的資深amateur.
我想有個卡賽格林式望遠鏡!

sbod

文章 sbod » 週二 22 4月, 2008 18:33

Why Cassegrain?

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週二 22 4月, 2008 19:21

sbod 寫:Why Cassegrain?
一句,夠闊!

kai
白矮星

文章 kai » 週二 22 4月, 2008 19:45

梅西爾 寫:
sbod 寫:
我估你係想講施密特--卡塞格林望遠鏡(Schmidt--Cassegrain Telescope, SCT)或者馬克蘇托夫--卡賽格林望遠鏡(Maksutov--Cassegrain Telescope)吧? 呢類鏡稱唔上係"價錢平口徑大", 特別係後者.
同樣係8吋口徑, 牛頓式大概4000元就買到, 但SCT就需要7000元, Maksutov仲貴, 隨時要過萬元.
至於單純的卡賽格林式望遠鏡, 一來相當昂貴, 二來唔普遍, 三來比較專門, 會買這類鏡的人恐怕只有攪科研, 和極度狂熱的資深amateur.
鏡既價錢有時並不因為設計 - 用料,造鏡技術各種都可以係考量因素,其實初學者除了已經考慮經濟, 及可負擔重量 及對星空認識後可以是任何鏡.

但如果未有太確定信心個人則認為可以選擇90mm或以下口徑既短焦折射或馬蘇托夫鏡,尤其是(馬..卡鏡)鏡工藝,會對整體上都獲益唔少... 如有錯,請指正.
最後由 kai 於 週三 23 4月, 2008 03:23 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週二 22 4月, 2008 19:59

kai 寫:
梅西爾 寫:
sbod 寫:
鏡既價錢有時並不因為設計 - 用料,造鏡技術各種都可以係考量因素,其實初學者除了已經考慮經濟, 及可負擔重量 及對星空認識後可以是任何鏡.

但如果未有太確定信心個人則認為可以選擇90mm或以下口徑既短焦折射或馬蘇托夫鏡,尤其是(馬..鏡)鏡工藝,會對整體上都獲益唔少... 如有錯,請指正.
說得好!

sbod

文章 sbod » 週二 22 4月, 2008 21:42

梅西爾 寫: 說得好!
咁你仲想唔想要卡賽格林鏡? :)

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週三 23 4月, 2008 18:18

sbod 寫:
唔想有......
就奇啦!

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

Re: 適合初學人士的平價望遠鏡

文章 Wah!! » 週三 30 4月, 2008 10:17

sbod 寫:記得早年有唔少初學人士買Celestron 80mm f/5, 114mm f/10 反射鏡......

如今呢o的鏡似乎已經停產, 在國產鏡橫行的今天, 你地會有什麼心水推荐呢?
昨晚收到支天狼畫師 80/600 折射鏡!
遲些可以和 Vixen 80ED, Celestron C80WA 比較下. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sbod

Re: 適合初學人士的平價望遠鏡

文章 sbod » 週三 30 4月, 2008 11:59

Wah!! 寫: 昨晚收到支天狼畫師 80/600 折射鏡!
遲些可以和 Vixen 80ED, Celestron C80WA 比較下. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Looking forward to your report.

頭像
小人
中子星

文章 小人 » 週三 30 4月, 2008 14:12

梅西爾 寫:
sbod 寫:
唔想有......
就奇啦!
有左之後你會點用,同埋想要幾大?

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週三 30 4月, 2008 14:25

kai 寫:

但如果未有太確定信心個人則認為可以選擇90mm或以下口徑既短焦折射或馬蘇托夫鏡,尤其是(馬..卡鏡)鏡工藝,會對整體上都獲益唔少... 如有錯,請指正.
同意呀~
我支二手ETX 90 仍然係最常用的鏡,因為實在夠輕便,放在背包踏單車四圍去都仲得,仲要已經包埋GOTO。

我覺得方便係入門級天文望遠鏡最重要的條件。當然光學質素、價錢都好重要,但係呢D都只係睇餸食飯,俾得起o既咪買勁d lor,唔夠錢就二手鏡玩下先都得。
如果set鏡要搞好耐,或者重到好難出街玩,幾好o既鏡都冇用,只會令你對觀星冇晒興趣。所以為左提升使用率,同保持觀星興趣,方便係最重要o既(咁當然唔係話色散到五顏六色o既都用啦)。
當然,每個人對方便的標準唔同啦,有車/有天台就重d都唔怕。
有goto o既又可以方便d set鏡同追星,對初學者都好有用。
正如影相,初學者用下傻瓜機學下取景先,對質素有d要求先至上單反。

sbod

文章 sbod » 週三 30 4月, 2008 18:39

xiaoer 寫: 我覺得方便係入門級天文望遠鏡最重要的條件。當然光學質素、價錢都好重要,但係呢D都只係睇餸食飯,俾得起o既咪買勁d lor,唔夠錢就二手鏡玩下先都得。
如果set鏡要搞好耐,或者重到好難出街玩,幾好o既鏡都冇用,只會令你對觀星冇晒興趣。所以為左提升使用率,同保持觀星興趣,方便係最重要o既(咁當然唔係話色散到五顏六色o既都用啦)。
有goto o既又可以方便d set鏡同追星,對初學者都好有用。
相當精警的意見, 特別係睇餸食飯, 仲有方便.

初始投入太高, 都會令人卻步. 好難想像有多少人一開始就有足夠的決心和耐力, 花幾千銀買一枝未必會用多過五次的望遠鏡, 仲要背負數以十公斤計的器材, 山長水遠走去觀星.

可能對某些人而言, 擁有私家車係理所當然. 但現實係......

其實我呢條thread都係想幫到一些經濟能力有限的朋友, 我會話, 3000元左右係上限. 我一開波無講清呢一點, oh no......

kai
白矮星

文章 kai » 週三 30 4月, 2008 19:38

sbod 寫:
xiaoer 寫: 我覺得方便係入門級天文望遠鏡最重要的條件。當然光學質素、價錢都好重要,但係呢D都只係睇餸食飯,俾得起o既咪買勁d lor,唔夠錢就二手鏡玩下先都得。
初始投入太高, 都會令人卻步. 好難想像有多少人一開始就有足夠的決心和耐力, 花幾千銀買一枝未必會用多過五次的望遠鏡, 仲要背負數以十公斤計的器材, 山長水遠走去觀星.
可能對某些人而言, 擁有私家車係理所當然. 但現實係......
其實我呢條thread都係想幫到一些經濟能力有限的朋友, 我會話, 3000元左右係上限. 我一開波無講清呢一點, oh no......
同意呀! 有車, 現實係 [壓力] 都係要再行..... [樂奔]
一支好/o岩既鏡就係一種最好既啟發 :)
宜家三千/三千幾買齊一套都得喇...

kai
白矮星

文章 kai » 週三 30 4月, 2008 19:53

其實睇星可以暫時唔去咁遠... 只要唔係維港兩岸, 比較黑既地方(屋企附近)都仲可以睇下月光, 行星 , 光既星團 同d星雲架. 習慣左再去遠d都可以...

順便貼個連結,幾多tips 架:)
http://uplink.space.com/printthread.php ... ype=thread

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週五 02 5月, 2008 01:37

kai 寫:
sbod 寫:
同意呀! 有車, 現實係 [壓力] 都係要再行..... [樂奔]
一支好/o岩既鏡就係一種最好既啟發 :)
宜家三千/三千幾買齊一套都得喇...
瑩記門口放左兩箱鏡,好似係60-80折射仔,連鏡連腳連goto連埋背包(!!!)都係賣2xxx,有冇人試過?有少少想平平地買返學校俾d baby玩。

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客