適合初學人士的平價望遠鏡 (Budget:港幣3000元)

回覆文章
sbod

適合初學人士的平價望遠鏡 (Budget:港幣3000元)

文章 sbod » 週日 13 4月, 2008 13:17

記得早年有唔少初學人士買Celestron 80mm f/5, 114mm f/10 反射鏡......

如今呢o的鏡似乎已經停產, 在國產鏡橫行的今天, 你地會有什麼心水推荐呢?
    最後由 sbod 於 週三 30 4月, 2008 23:40 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
    universe24
    中子星

文章 universe24 » 週日 13 4月, 2008 15:59

我都很想知道,由此從内地買來的114反射鏡發現有astimagtism,很想知道内地哪家的品質好一點....我只要鏡片(主鏡+副鏡)。

頭像
    梅西爾
    夸克星

文章 梅西爾 » 週日 13 4月, 2008 16:41

無咩架,
    拆反射最好,
    大口徑!

sbod

文章 sbod » 週日 13 4月, 2008 19:28

梅西爾 寫:無咩架,
    拆反射最好,
    大口徑!
    講平講大口徑, 一定係Newtionian最抵玩.

頭像
    小人
    中子星

文章 小人 » 週日 13 4月, 2008 19:39

梅西爾 寫:無咩架,
    拆反射最好,
    大口徑!
    其實用咩望遠鏡,真係要睇環境同經驗,唔係一句"越大越好"!圖檔

初學者,當然用d細口徑折射鏡就較為適合!圖檔

折反射當然有佢既好處,但唔係一味"大口徑"就係好!圖檔

我有兩支"單筒鏡",而家我發覺細d口徑果支係方便d! 圖檔

頭像
    Wah!!
    夸克星
    聯繫:

文章 Wah!! » 週日 13 4月, 2008 19:41

訂緊一支折射鏡: 天狼80/600畫師
    淘寶賣RMB1290
    睇示範圖片, 似乎色差唔算好嚴重.
    拿到貨再試試, 到時影幾張相片俾大家睇睇.

sbod

文章 sbod » 週日 13 4月, 2008 20:07

記得當年Vixen有枝平價鏡皇, 價錢同規格都好接近天狼的畫師.

記得當時入門市場好流行richfiled telescope, 後來就興nextsar, 好耐無接觸呢方面的資訊, out晒...... :oops:

現在C102 AZ個價升o左, 呢個價已經可以買到一枝小口徑ED折射鏡......

當年的Ranger, FS-60C 都係好貴好貴, 現在......

已經唔係有無錢買的問題了. :)

ambcyli
    白矮星

文章 ambcyli » 週日 13 4月, 2008 22:52

其實,應該係「看什麼」的問題
    睇月球、睇深空天體、睇整個星座...應要用唔同望遠鏡
    就算唔同目鏡都未必有好效果

Chanlunlun
    夸克星

Re: 適合初學人士的望遠鏡

文章 Chanlunlun » 週一 14 4月, 2008 18:21

sbod 寫:記得早年有唔少初學人士買Celestron 80mm f/5, 114mm f/10 反射鏡......

如今呢o的鏡似乎已經停產, 在國產鏡橫行的今天, 你地會有什麼心水推荐呢?
    Think no further than a Celestron C-8. Given its excellent optical quality, consistent QC, light weight, large aperture, good performance both in deep sky and planetary shooting, high portability and last but not least relatively cheap price one just cannot avoid the temptation of buying it as firstscope.

Except that you can grind your own mirror and provide it with excellent optical quality, purchasing any telescope other than C-8 is just a compromise.

sbod

文章 sbod » 週一 14 4月, 2008 19:18

C-8 is no doubt an excellent tool, with moderately large aperture, very good optical performance, much affordable price.

However, I don't think beginners, especially students, would spend more than 7K for his first telescope. It is massive, heavy, long focal length, and need a reliable mount and tripod.

當然, 如果佢有足夠的認識同指導, 我覺得C-8係無不可.

頭像
    layanata
    夸克星
    聯繫:

文章 layanata » 週一 14 4月, 2008 20:48

sbod 寫:C-8 is no doubt an excellent tool, with moderately large aperture, very good optical performance, much affordable price.

However, I don't think beginners, especially students, would spend more than 7K for his first telescope. It is massive, heavy, long focal length, and need a reliable mount and tripod.

當然, 如果佢有足夠的認識同指導, 我覺得C-8係無不可.
    從你的經驗, C8的"optical performance"有何好呢?

以我的角度來看, 如果著重重量輕, 體積小, 焦距長, 多於光學質素的話, C8無疑是一支非常出色的望遠.
    但是C8對比於一支8吋反射鏡或5吋ED折射鏡的話, 無論在對比, 銳利和顏色上, 都比不上.
    而價錢上, 現在反射及ED折射鏡的價格日漸下降, C8的售價反而不斷上升, 暫時看不到C8將來會有任何價錢上的優勢.

所以C8非常適合屋企地方較少, 而又離觀星地點遠的人.
    至於你說它的壞處,
    heavy - 如果C8都重的話, 我想你不適合觀星了. 我試過一手拎著C8, 載著三腳架踏單車二十分鍾去觀鳥, 十分輕便啊!
    long focal length - 現在已有40mm目鏡, 配合C8, 只有50倍. 對於望遠鏡來說, 是很低倍呢!
    need a reliable mount and tripod - 其實睇星可以不需要赤道儀的. 造一個你(dobs), 不就可以了嗎?

sbod

文章 sbod » 週一 14 4月, 2008 21:06

小人 寫: 其實用咩望遠鏡,真係要睇環境同經驗,唔係一句"越大越好"!圖檔

初學者,當然用d細口徑折射鏡就較為適合!圖檔

折反射當然有佢既好處,但唔係一味"大口徑"就係好!圖檔

我有兩支"單筒鏡",而家我發覺細d口徑果支係方便d! 圖檔
    ambcyli 寫:其實,應該係「看什麼」的問題
    極度同意.
    Wah!! 寫:訂緊一支折射鏡: 天狼80/600畫師
    淘寶賣RMB1290
    睇示範圖片, 似乎色差唔算好嚴重.
    拿到貨再試試, 到時影幾張相片俾大家睇睇.
    Waiting for your report.

頭像
    layanata
    夸克星
    聯繫:

文章 layanata » 週一 14 4月, 2008 21:56

sbod 寫:記得早年有唔少初學人士買Celestron 80mm f/5, 114mm f/10 反射鏡......

sbod 寫:
    ambcyli 寫:其實,應該係「看什麼」的問題
    極度同意.
    好像有點自相矛盾啊? :?

以下都是很便宜望遠鏡啊? 都還未停產呢?
    Celestron 114 f/7.89
    http://www.celestron.com/c2/product.php ... ProdID=500

Celestron C102 f/4.9
    http://www.celestron.com/c2/product.php ... ProdID=206

頭像
    layanata
    夸克星
    聯繫:

文章 layanata » 週一 14 4月, 2008 22:06

事實上, 我反而很少聽人建議新手買C80.

sbod

文章 sbod » 週一 14 4月, 2008 22:16

同好們, 唔計Bosma 同埋 晶華, 香港買到的國產鏡仲有什麼牌子? :D

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客