適合初學人士的平價望遠鏡 (Budget:港幣3000元)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 14 4月, 2008 22:25

唔知天狼, 英田呢d牌子有無代理呢?
我買支天狼都要靠人幫手呢~

sbod

文章 sbod » 週一 14 4月, 2008 22:48

Wah!! 寫:唔知天狼, 英田呢d牌子有無代理呢?
我買支天狼都要靠人幫手呢~
記得當年中國入o左WTO, 有人膽心會對祖國的光學工業有負面影響. 不過現在看來, 似乎係有促進作用.

天狼都係一間比較老牌的望遠鏡品牌, 能生存到今日, 應該有一定實力.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 15 4月, 2008 00:31

Wah!! 寫:訂緊一支折射鏡: 天狼80/600畫師
淘寶賣RMB1290
睇示範圖片, 似乎色差唔算好嚴重.
拿到貨再試試, 到時影幾張相片俾大家睇睇.
嘩, Wah!師傅呢排d鏡入完一支又一支, 已經有Vixen80ED, 入支普通80來做乜?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 15 4月, 2008 00:46

普通鏡當然係普通用途啦...
Vixen就特別用途嘛~~~

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 15 4月, 2008 00:47

Wah!! 寫:普通鏡當然係普通用途啦...
Vixen就特別用途嘛~~~
香港的經濟好轉, 果然唔同!

sbod

文章 sbod » 週三 16 4月, 2008 16:48

好有趣的小型望遠鏡...... :lol:

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=400

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週三 16 4月, 2008 16:51

sbod 寫:好有趣的小型望遠鏡...... :lol:

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=400
好鏡 :twisted: (自我欺騙的鏡子)

sbod

文章 sbod » 週四 17 4月, 2008 15:59

Vegetable Oil-spaced Orion ST80 doublet

好有趣的實驗, 鐘意呢類鏡的人可能會有用...... 不過要清理油垢應該會好麻煩, 而且油過一段時間會氧化衰敗...... :roll:

kai
白矮星

文章 kai » 週五 18 4月, 2008 21:33

delete

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週五 18 4月, 2008 21:37

sbod 寫:
梅西爾 寫:無咩架,
拆反射最好,
大口徑!
講平講大口徑, 一定係Newtionian最抵玩.
5555.....

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週五 18 4月, 2008 21:41

sbod 寫:
梅西爾 寫:無咩架,
拆反射最好,
大口徑!
講平講大口徑, 一定係Newtionian最抵玩.
我指的是卡賽格林式的望遠鏡!

sbod

文章 sbod » 週六 19 4月, 2008 15:25

梅西爾 寫: 我指的是卡賽格林式的望遠鏡!
我估你係想講施密特--卡塞格林望遠鏡(Schmidt--Cassegrain Telescope, SCT)或者馬克蘇托夫--卡賽格林望遠鏡(Maksutov--Cassegrain Telescope)吧? 呢類鏡稱唔上係"價錢平口徑大", 特別係後者.

同樣係8吋口徑, 牛頓式大概4000元就買到, 但SCT就需要7000元, Maksutov仲貴, 隨時要過萬元.

至於單純的卡賽格林式望遠鏡, 一來相當昂貴, 二來唔普遍, 三來比較專門, 會買這類鏡的人恐怕只有攪科研, 和極度狂熱的資深amateur.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 19 4月, 2008 17:06

其實一支C8就算係七千蚊都已經係好抵, 無錯, 一些平價牛頓鏡(通常都不是用Pyrex)可以更平, 但別忘記台mount, 牛頓鏡特別係長焦的, 是需要用中型mount去揹, total cost of ownership計起上來, 係C8最抵.

以前一支C8要成一萬蚊, 之前六千幾果陣係超級抵, 現在就算要七千蚊, 都重係超值.

sbod

文章 sbod » 週六 19 4月, 2008 17:09

有人話過1970年代的C8係相當昂貴的玩意, 咁大概相當於一般打工仔多少月的薪金?

sbod

文章 sbod » 週二 22 4月, 2008 18:21

妹仔大過主人婆...... Vixen A80 MF 搭配 Celestron Sky Scout......
http://www.syumitto.jp/hpgen/HPB/entries/141.html

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客