旋轉星圖討論區 (不定期更新)

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週六 05 4月, 2008 00:17

印刷廠
有錢就會做野

出版社
有錢賺可能會出版(不是說設計)
不過博益事件都驚驚

自資出版
要幾有錢先做到

sbod

文章 sbod » 週四 10 4月, 2008 21:02

natameow 寫: 另外,我覺得由香港中文大學物理系設計的崇基學院鄧雁玲科學普及教育中心《旋轉星圖》也很適合入門者。
星點較太空館星圖多少少,附星之顏色和溫度表和類別標示,背面還有四季星空和太陽系成員相片。
找到中大旋轉星圖的圖片:
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!rvfuM_WYH ... le?mid=895

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週四 17 4月, 2008 22:54

應該找機會去打劫些

Zephyr
原恆星

文章 Zephyr » 週六 19 4月, 2008 23:55

新年個時係華盛頓dc既smithsonian museums見到呢本野幾得意~所以就買野試下睇~入面intro寫呢本野可以係全世界任何地方用~不過可惜自己只係一個超新手~唔多識用=.="
ps:各位前輩~請問其實呢本野既用途&用法同一般旋轉星圖有咩分別?
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

sbod

文章 sbod » 週日 20 4月, 2008 00:17

呢類書, 係教人認星座, 有些許神話介紹. 講o下呢個星座附近有什麼天體, 仲有星圖 for 認星座同埋show天體位置......

我覺得呢類書要配合旋轉星圖先有用......

旋轉星圖可以顯示當晚有什麼星座, 某個星座昇到什麼位置......

呢類書好似一個資深observer咁, 介紹呢個星座有什麼值得看的天體......

唔知你英語水準去到邊, 如果可以的, 都係買/借一本中文的同類書籍...... 如果對星座的拉丁名稱唔熟, 看英文書會看得好辛苦......

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週日 20 4月, 2008 01:46

I agree that one should use a planisphere旋轉星圖 to identify constellations first before using this book for detail observation. Of course you may use this book alone, provided that you are experienced enough to calculate which constellations will appear in the sky.

Language is also a problem. There are many HK/Taiwan similar books out there.

sbod

文章 sbod » 週一 21 4月, 2008 01:44

想當年我曾經用過這種教材......

http://tenwin.myweb.hinet.net/images/t26.swf

出自:
http://tenwin.myweb.hinet.net/

Zephyr
原恆星

文章 Zephyr » 週四 01 5月, 2008 13:41

多謝兩位前輩既答覆(自己好似潛左水好耐=0="")
ps:香港觀天會既夜光星圖就未見過~但係香港天文學會既夜光星圖就好多地方有~

sbod

文章 sbod » 週四 01 5月, 2008 13:45

其實香港天文學會個旋轉星圖都OK好用.

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週四 01 5月, 2008 13:50

sbod 寫:其實香港天文學會個旋轉星圖都OK好用.
他們會不會出售的?
我想買,但不知到哪去買
太空飯好像什麼天文物品都沒賣了

sbod

文章 sbod » 週四 01 5月, 2008 14:10

Tarepanda 寫: 他們會不會出售的?
我想買,但不知到哪去買
太空飯好像什麼天文物品都沒賣了
三X, 商X都有出售! [Bingo]
普通版 $8
夜光版 $17

普通版size比較細.
夜光版大一個碼.

sbod

文章 sbod » 週一 30 6月, 2008 20:36

sbod

文章 sbod » 週二 29 7月, 2008 18:53

自製望遠鏡形旋轉星圖

( Link can be found in P1. )
最後由 sbod 於 週四 28 8月, 2008 23:34 編輯,總共編輯了 1 次。

sbod

文章 sbod » 週日 03 8月, 2008 16:56

自製迷你筒形旋轉星圖 (PDF)

( Link can be found in P1. )
最後由 sbod 於 週四 28 8月, 2008 23:35 編輯,總共編輯了 1 次。

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客