菲林攝影問題

回覆文章
頭像
Simonz!!
星際雲

菲林攝影問題

文章 Simonz!! » 週三 13 6月, 2007 21:10

先前去影星, 發覺影星o個d底片都好黑(下圖)
圖檔
之後我拎出去相鋪, 佢話o甘暗的scan出來都只會一片黑色, 但我又想睇返d相, 無論係出相or digital化左佢, o甘我可以點樣?

以下係我用DC拍返的相, 其實是有o野的
圖檔
Canon EF28-80mm 3.5-5.6II@28mm F/3.5, Exposure 10min
底片係Fuji RDPIII
請問是否正常?如果唔正常, 又會係曝光不足, 底片問題, 沖相問題or其它問題?

唔該哂.[/code]

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 13 6月, 2007 22:04

如果你用DC翻拍都可以影到咁樣,而又無再調過level/curve,咁就應該唔算係補光不足,問題不在底片上。

如果你想進一步處理,可以用film scanner scan出來再慢慢攪。其實用film scanner scan底片係一件易學難精的事,尤其係天文底片,好多時自己scan都要scan幾次先合心水。所以街外的晒相鋪未必能幫到你。

頭像
Simonz!!
星際雲

文章 Simonz!! » 週三 13 6月, 2007 22:49

唔該你先
o甘即係o甘黑係正常現象?因為我拎到底片時真係幾失望, 我朋友的E200即使不用燈光都幾清晰
同埋o甘黑o既底片, film scanner係唔係都可以scan到?
thanks so much!!

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週三 13 6月, 2007 23:30

Simonz!! 寫: 同埋o甘黑o既底片, film scanner係唔係都可以scan到?
thanks so much!!
Have you try to view the slides with a film magnifier to check out if there are really nothing?
One thing for sure is 10 min. exposure with a 100 iso slide while using a small apecture lens will cause under exposure.

頭像
Simonz!!
星際雲

文章 Simonz!! » 週四 14 6月, 2007 00:05

I don't have those equipment so I can't check it out. But I think it's too dark to be seen in low light instead of nothing.
Thanks for let me know that is under exposure.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 14 6月, 2007 00:14

原來我睇錯左了,以為係ISO400的RHP。不過ISO100 F3.5 10分鐘,影銀河中心點都唔會無野睇的。

Simonz!!兄可以找個film scanner試下。

頭像
Simonz!!
星際雲

文章 Simonz!! » 週四 14 6月, 2007 00:27

唔該哂兩位!!!!

回覆文章

回到「天文攝影入門 Introduction to Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客