黑白底片沖曬問題

回覆文章
wang
原恆星

黑白底片沖曬問題

文章 wang » 週四 25 1月, 2007 22:21

請問你地晒135黑白底片係自己沖曬定拎出去搵人攪ga?
我問過好多間都唔做黑白.. 有d就收得好貴.. 2.5一張4R(未計沖費)仲要係用彩色相紙...

dobs
夸克星

文章 dobs » 週五 26 1月, 2007 01:07

Lab 沖 then 自己/店舖scan then print with printer......

頭像
kevinyau
主序星
聯繫:

文章 kevinyau » 週五 26 1月, 2007 14:23

For me :

1) Use Develop Tank to develop
2) Take them to those cheap lab to scan
3) Print in those cheap lab (4R = $0.7) or by printer 8)

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 26 1月, 2007 15:05

我以前沖黑白底片就在家中自己攪的,用唔同developer可以自己控制返差及ISO。
沖黑白底片其實好簡單,可以日光日白做都得。只要一個黑布袋,溫度計,沖罐,3種藥水及PHOTOFLO("週轉不靈"可以唔用)。

不過藥水(developer, stopper及fixer)每枝都好大枝,如果只係打算玩4-5次,就唔係咁化算,都係交比鋪頭沖啦。如果有人想買藥水又唔相浪費,我可以share一半。

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 27 1月, 2007 02:26

玩黑白一定要自己攪, 無論沖菲林同晒相都唔係太複雜, 出去俾人做永遠出唔到自己心中的效果.

wang
原恆星

文章 wang » 週六 27 1月, 2007 13:30

多謝大家既回覆

我依家有六菱牌 酸性定影粉 同六菱牌 通用顯影粉

唔知黑袋同沖權係邊度有得賣呢?

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 27 1月, 2007 17:24

wang 寫:多謝大家既回覆

我依家有六菱牌 酸性定影粉 同六菱牌 通用顯影粉

唔知黑袋同沖權係邊度有得賣呢?
你可到士單利街的攝影科學或旺角的永成萬成找找.

dobs
夸克星

文章 dobs » 週六 27 1月, 2007 21:48

If you get enough money you may book a dark room:

http://home.kimo.com.tw/fotoimagekasan/darkroom1.html

wang
原恆星

文章 wang » 週六 27 1月, 2007 23:33

dobs 寫:If you get enough money you may book a dark room:

http://home.kimo.com.tw/fotoimagekasan/darkroom1.html
THX,依個網我都睇過,, 但最少租用5小時...

回覆文章

回到「天文攝影入門 Introduction to Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客