天文攝影雜談

頭像
cometboy
白矮星

文章 cometboy » 週二 20 12月, 2011 13:08

Subaru 寫:
cometboy 寫:你說的RAW是FITS格式嗎?原來DeepSkyStacker是不能用SBIG格式的。
RAW可以是數碼相機的RAW, Deepskystacker是用DCRAW去decode, support Canon的CR2, Nikon的NEF, 或generic的DNG.

用OSC天文相機, 我就會用FITS, 是天文界的標準, 所有天文處理軟件都support FITS. 用FITS RAW還有一個好處, 就是慳好多位, 唔似得RGB要3倍空間, 而且可以用bad pixel map去除d hot pixels.
原來我一直錯信SBIG用他的"highly recommend format" (SBIG Compressed format),被迫用那個慢到嘔的CCDStack,搞到一頭煙,還走了很多怨枉路。 :cry:

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週五 13 1月, 2012 23:23

冷凍CCD vs 無冷凍DSLR:

我用同一支鏡, 一張用EOS40D改於氣温28C的情況下影300s x 11, 另一張用冷凍QHY8於氣温25C影600s x 6, 冷凍裝置通常可降温30C左右. 總曝光時間都是一個鐘左右.

我把影像resize到差不多的視場.

圖檔

大家可以分得出那一張是用40D, 那一張用QHY8影嗎?

這只是一個casual的比較, 並不serious.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 13 1月, 2012 23:50

生果刀在高手手上,一樣有近似倚天劍的威力嗎?

頭像
Carl Chan
白矮星

文章 Carl Chan » 週五 13 1月, 2012 23:58

圖檔
left: 40D right: Q8

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週六 14 1月, 2012 16:52

left side more noise than right side.
Although that is dark a little bit.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週日 15 1月, 2012 15:39

Carl Chan 寫:left: 40D right: Q8
陳大師即係陳大師.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週日 15 1月, 2012 15:40

funoooo 寫:left side more noise than right side.
Although that is dark a little bit.
分別一定有, 就係要睇吓有幾大分別.

頭像
昇仔
夸克星

文章 昇仔 » 週一 16 1月, 2012 13:42

Subaru 寫:
funoooo 寫:left side more noise than right side.
分別係睇到,不過唔係咁大喎 :D

單從呢兩張相睇,好似用 QHY8 唔係著數好多 :roll:

40D 果張除左減 dark 之外有冇做過其他除噪?覺得 28oC 咁熱,但 noise 沒有想像中咁多?

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週一 16 1月, 2012 17:01

昇仔 寫:
Subaru 寫:
分別係睇到,不過唔係咁大喎 :D

單從呢兩張相睇,好似用 QHY8 唔係著數好多 :roll:

40D 果張除左減 dark 之外有冇做過其他除噪?覺得 28oC 咁熱,但 noise 沒有想像中咁多?
想了解一下! [推眼鏡]

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 16 1月, 2012 21:21

昇仔 寫:分別係睇到,不過唔係咁大喎 :D

我唔用減dark, 而係減bias再用sigma clipping去疊, 看看DSLR可以做到那個地步.

光亮的object就相差不遠, 但一去到d低反差object, 就每一點滴data都會有作用. 我手頭上有張IC1396, 就真係好難谷到d暗位出來.

近來再試用單色CCD, 又感覺比冷凍彩色機高一層樓. 那些由原庄DSLR -> DSLR改 -> 冷凍彩色機 -> 冷凍單色CCD, 每一個階段的進程唔可以話係是天壤之別, 但就係一步一步超越之前的極限.

頭像
昇仔
夸克星

文章 昇仔 » 週一 16 1月, 2012 22:13

Subaru 寫:
昇仔 寫:分別係睇到,不過唔係咁大喎 :D

我唔用減dark, 而係減bias再用sigma clipping去疊, 看看DSLR可以做到那個地步.

光亮的object就相差不遠, 但一去到d低反差object, 就每一點滴data都會有作用. 我手頭上有張IC1396, 就真係好難谷到d暗位出來.

近來再試用單色CCD, 又感覺比冷凍彩色機高一層樓. 那些由原庄DSLR -> DSLR改 -> 冷凍彩色機 -> 冷凍單色CCD, 每一個階段的進程唔可以話係是天壤之別, 但就係一步一步超越之前的極限.
唔係好明你講咩.....

你意思係咪即係,完全唔用 dark 清除熱噪訊,而只係靠 sigma clipping 疊法去除同平均值相差遠既熱點,但實際上熱點係每張 light frame 都係同一個位出現,有同樣平均值,如果冇 dark map, 又點可以減去?clipping 唔係只係可以減 random 個部分咩?實際上係點運作?請教一下 :roll:

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 16 1月, 2012 22:24

昇仔 寫:你意思係咪即係,完全唔用 dark 清除熱噪訊,而只係靠 sigma clipping 疊法去除同平均值相差遠既熱點,但實際上熱點係每張 light frame 都係同一個位出現,有同樣平均值,如果冇 dark map, 又點可以減去?clipping 唔係只係可以減 random 個部分咩?實際上係點運作?請教一下 :roll:
係可以用dither, 這是一個強大的功能, 我都explore緊個effectiveness.

遲d睇吓Wongsir可唔可以提供個地方, 攪個分享會, share及update一吓d 天文攝影及processing techniques.

頭像
昇仔
夸克星

文章 昇仔 » 週一 16 1月, 2012 22:36

Subaru 寫:
昇仔 寫:你意思係咪即係,完全唔用 dark 清除熱噪訊,而只係靠 sigma clipping 疊法去除同平均值相差遠既熱點,但實際上熱點係每張 light frame 都係同一個位出現,有同樣平均值,如果冇 dark map, 又點可以減去?clipping 唔係只係可以減 random 個部分咩?實際上係點運作?請教一下 :roll:
係可以用dither, 這是一個強大的功能, 我都explore緊個effectiveness.

遲d睇吓Wongsir可唔可以提供個地方, 攪個分享會, share及update一吓d 天文攝影及processing techniques.
重唔係好明。dither 左之後熱位置變,就 clip 到?係邊個軟件用 dither?每張相 shift 幾多? :roll:

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 16 1月, 2012 22:58

昇仔 寫:重唔係好明。dither 左之後熱位置變,就 clip 到?係邊個軟件用 dither?每張相 shift 幾多? :roll:
係影果陣已經要dither, shift多個一個pixel.

我用PHD跟Nebulosity 2.

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 17 1月, 2012 10:43

Subaru 寫: ...
贊成及期望 [完美計劃]

回覆文章

回到「天文攝影入門 Introduction to Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客