最簡單120相機

kai
白矮星

最簡單120相機

文章 kai » 週一 21 7月, 2008 20:19

先前行過商場,見到一隻120film最簡單機,這些在外國很流行, > ho 加< 機,見過佢d sample 出品, 都ok 喎, 一般當然是側邊成像較差, 中間shape., 不過比想像中要好,鏡片可以拆出,又可以換魚眼, 覺得稍為diy 一下大有作為,你們認為如何?

sbod

文章 sbod » 週一 21 7月, 2008 21:05

HOLGA 120

唔止外國流行, 香港都好流行. 價錢仲不停升...... :twisted:

呢部野好易漏光, 玩effect 為主.

鏡頭光圈只有f/8.

快門有1/60同B 兩檔, 但要買個專用快門線先用到B 快門, 價錢大約等於部相機的1/2.

佢枝魚眼鏡只能用搶錢來形容.

如果拆到個鏡頭, 換上135鏡頭 (特別是15mm 對角線魚眼)仲focus 到infinity, 或者有少少用.

頭像
bensonlee
原恆星

文章 bensonlee » 週一 21 7月, 2008 21:26

HOLGA 120 唔係我杯茶, 個人覺得太玩具, yahoo有得bid, 不過d同好都係玩味道為主, 部機玩漏光feel, 重要專登買過期菲林玩. 都幾得意,d design 同學用泥做project 幾好架. 不過好快就會悶. 好似張張都落左懷舊effect. 我覺得買部二手海鷗雙鏡抵玩d, 或者d舊蛇腹機, 都係用120菲林, 兩種我都有, 幾百蚊入手, 重可以拆散再裝番, 結構簡單, 成像好過d 135單鏡.. 你地點睇.

kai
白矮星

文章 kai » 週一 21 7月, 2008 21:27

sbod 寫:HOLGA 120
唔止外國流行, 香港都好流行. 價錢仲不停升...... :twisted:
呢部野好易漏光, 玩effect 為主.
鏡頭光圈只有f/8.
快門有1/60同B 兩檔, 但要買個專用快門線先用到B 快門, 價錢大約等於部相機的1/2.
佢枝魚眼鏡只能用搶錢來形容.
如果拆到個鏡頭, 換上135鏡頭 (特別是15mm 對角線魚眼)仲focus 到infinity, 或者有少少用.
外國有專會玩呢隻, 但我行個間好似平d喎,部機唔駛300,如果係膠鏡再平d, 如果簡單影星野都 ok喎, 我對effect興趣不大 :wink:
話時話,香港用f/8 wide field 影星相唔好咩? 如果你有用過,不妨放d相上黎喎.... :D (宜家都幾好天,出去影番兩張先 :o )

sbod

文章 sbod » 週一 21 7月, 2008 21:45

你看到的是機身有顏色的version? 有顏色的version係賣得特別貴.

LOMO 同 HOLGA 出晒命搶錢, 專門搶班潮友的錢. 黑色機身最初賣$50, 之後$100, 07年尾賣$180. 故意推出新VERSION, 咁就可以賣貴3, 4倍. :twisted:

Holga 個鏡頭係60mm, 相當於135相機的35mm 鏡頭. f/8 光圈係細光圈, 有陽光時係可以影到相, 但一無陽光就...... 死得.

如果影星野, 就當然係利用大光圈啦...... f/2.8, f/4, f/5.6......

用得120影星野, 都係想要高畫質. 但呢部o野唔係因為高畫質而出名......

sbod

文章 sbod » 週一 21 7月, 2008 22:01

HOLGA 120 Modfication

拆掉HOLGA 的鏡頭, 換上Nikon 20mm f/8 魚眼
http://nikomat.org/priv/camera/holga/holga.html

Again, 呢個setting 實用性有限.

kai
白矮星

文章 kai » 週二 22 7月, 2008 20:32

圖檔[/quote]

圖檔[/quote]
相片從網頁找來,版權屬創作人所有...

前輩們可以從相片分析下這些圖片成像質素嗎?

to: 樓下sbod , 如果同好們會用呢隻機去影,不也是一個好開始嗎?
或者宜家d同學仔比我們以前有錢, 否則如何叫一個在學既人用$4000-7000買部數碼機去影星呢? 如果佢用呢d機 *(我唔知全世界係咪得呢個牌子,相信唔會卦.....) 咁其實天文攝影又可以多一分通行呢?

ps , 你對呢隻機玩法印象真係好差, 我都係想用佢好既地方,唔係effect問題... :roll: nikon setting 有問題嗎? 都做左出黎,唔講其他,成像已經是nikon 級數了... :wink:

quote bensonlee:
我覺得買部二手海鷗雙鏡抵玩d, 或者d舊蛇腹機, 都係用120菲林, 兩種我都有, 幾百蚊入手, 重可以拆散再裝番, 結構簡單, 成像好過d 135單鏡.. 你地點睇

bensonlee 兄
有冇部機同影出黎既靚仔相參考下 ?
最後由 kai 於 週三 23 7月, 2008 02:21 編輯,總共編輯了 4 次。

sbod

文章 sbod » 週二 22 7月, 2008 20:46

Nothing special.

用一張scan 完再執再crop的相去評鑑成像質素係無意思.

如果HOLGA 120 都可以拍星野, 大既日本和其他國家/地區的同好已經做了.

kai
白矮星

文章 kai » 週二 22 7月, 2008 21:19

quote sbod 發表 發表於: 星期二 22 七月, 2008 21:50
只要你平日唔亂花錢, 唔買雜誌唔買模型, 就算再窮的學生哥都可以在兩三年後買到一部DSLR.

模型 ... 雜誌 ... [疑惑] [吐血1] 我呢兩樣都好少買, 你從何覺得...
學生哥,以前做過,如果宜家係就好喇, 唔知可唔可以?因為我有好多野唔識,要再學習... anyway 多謝指導

聽完sbod 講完咁耐,終於明白佢反感d咩!!!

quote: bensonlee
相就冇喎, 120菲林本人並無器材scan. 另外 我用120一般都係貪大底機夠清一般都係直出8R以上相紙. 晒相唔平, 所以都唔係成日用

我可以film scan ,所以曬相問題不大, 是沖就是喇; 純個人意見,宜家影相既起步貴過以前... 成本較貴,軟件好平... 多人玩或者係佢既起步平卦, 以前用開部 x700 (SLR) [臉紅紅] 想玩呢d簡單機, 唔係因為佢原質素,而係佢比左diy 既空間, 就好似sbod 兄比個link 可以將佢diy 一下,貼出來可以比同好多一個看法吧了...
最後由 kai 於 週二 22 7月, 2008 23:42 編輯,總共編輯了 1 次。

sbod

文章 sbod » 週二 22 7月, 2008 21:37

f/8 係一個好細的光圈, 拍star trails 只會事倍功半. 如果配合高ISO 底片, 就有失120的意義.

一筒400度 T-MAX 120 底片要$30, 用6x6 format 影只拍到12張相, 沖要錢, 晒要錢, 晒一張120的相仔閒閒地要5, 6 元. Scan 120 film 仲要好貴......

影一筒就隨時花你過百元, 但未必一定影到. 影40筒的錢夠你買部cheap cheap DSLR.

不如你問自己, 點解要用120?

一部400D在一年影內可以拍十萬張相, 隨時可以再影多十萬張相. 如果影 film, 要花多少萬元先可以有十萬張相?

如果上面張相都叫nikon 質素, nikon 一早就執笠. 可以講, HOLGA 120 可以好sharp, 係sharp你唔信, 如果中focus 的話.

HOLGA 機唔係影唔到好相, 問題係HOLGA 機有好多restriction.

sbod

文章 sbod » 週二 22 7月, 2008 21:50

只要你平日唔亂花錢, 唔買雜誌唔買模型, 就算再窮的學生哥都可以在兩三年後買到一部DSLR.

頭像
bensonlee
原恆星

文章 bensonlee » 週二 22 7月, 2008 21:53

kai 寫:
quote bensonlee:
我覺得買部二手海鷗雙鏡抵玩d, 或者d舊蛇腹機, 都係用120菲林, 兩種我都有, 幾百蚊入手, 重可以拆散再裝番, 結構簡單, 成像好過d 135單鏡.. 你地點睇

bensonlee 兄
有冇部機同影出黎既靚仔相參考下 ?
相就冇喎, 120菲林本人並無器材scan. 另外 我用120一般都係貪大底機夠清一般都係直出8R以上相紙. 晒相唔平, 所以都唔係成日用. 客觀D講, 你張SAMPLE相係我見LOMO(如果真係)機影得最好個批了. 但像差同變形都好明顯下喎. DC仔應該清好多喎. 至於海鷗雙鏡 YAHOO 有人放緊 http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk ... n/b8246975, 350有交易, 唔係最抵. 不過先提下你 日後菲林同晒相都幾重皮. DC話晒都可以即時睇到效果, 如果想平, 不如二手DC(要有手動模式) 加x0.6 WIDE 好過. 我諗二千左右可以有交易.

sbod 其實都好o岩架, 唔好諗HOLGA可以影星, 不如比個budget 大家參考參考. 不過如果要有一定清析度, 二千以上起起碼(重要係二手dc仔).

sbod

文章 sbod » 週二 22 7月, 2008 22:08

要影star trails, 唔好買DC, 一係DSLR, 一係film SLR.

DC 的noise control足以令人放棄, 而且慢快門最耐只有15秒, 少數舊型號可以去到5分鐘.

不過呢, star trails 唔長唔正.

DSLR 無倒逆率失效, 仲可以拎好多張相疊在一起模擬曝光曝好耐.

Off-topic: 講真, 一百個LOMO友, 90個亂影.

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週三 23 7月, 2008 01:32

sbod 寫: Off-topic: 講真, 一百個LOMO友, 90個亂影.
Don't think, just shoot

sbod

文章 sbod » 週三 23 7月, 2008 01:40

扒飯撈麵 寫: Don't think, just shoot
一個商業口號, 竟然被某些人吹捧為金科玉律, 哈!

Just shot 的問題:

1. 亂影製造大量廢相
2. Wasting a lot of resources
3. Causing kinds of pollutions, most likely water pollution.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

回覆文章

回到「天文攝影入門 Introduction to Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客