物理問題 -- 水松塞

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

物理問題 -- 水松塞

文章 WenXP » 週五 11 5月, 2007 00:48

話說, 你貪玩, 用九牛二虎之力將一個水松塞全個塞進了玻璃樽之內, 水松塞掉至瓶底...
你後悔了, 想將它取出, 當然不得打破玻璃. 可以怎樣做? hoho...

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週五 11 5月, 2007 01:46

:roll: :roll:

我會嘗試在樽口塗上潤滑油, 再加入可樂 (ZERO會勁D), 再加幾粒萬樂珠等佢谷個水松塞出黎. 唔知可唔可行呢?
\

頭像
simonii
白矮星

文章 simonii » 週五 11 5月, 2007 13:22

turn over 個樽, 等個cock 同個樽有full contact, 唔得就塗d cream
之後放入熱水入面, 氣壓便自然把個cock 排出

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週五 11 5月, 2007 13:35

Nosneb 寫::roll: :roll:

我會嘗試在樽口塗上潤滑油, 再加入可樂 (ZERO會勁D), 再加幾粒萬樂珠等佢谷個水松塞出黎. 唔知可唔可行呢?
\
哈! 你同我諗法一模一樣呢!

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 11 5月, 2007 14:16

我都有睇MythBusters講diet coke果集,找日找個地方試下。 :)

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週五 11 5月, 2007 15:11

simonii 寫:turn over 個樽, 等個cock 同個樽有full contact, 唔得就塗d cream
熱空氣會膨脹多少? 我想不至於能把水松塞擠出吧... (不肯定)

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週五 11 5月, 2007 15:12

Nosneb 寫::roll: :roll:

其實可樂噴泉是基於甚麼原理? 一直都很想知... :roll:

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 11 5月, 2007 15:43

Discovery Channel , MythBusters EP57 有講。

Diet Coke + Mentos ,真係勁到你唔信。放幾粒Mentos入枝2L的coke light\diet coke ,成枝可樂2-3秒內噴晒出來,噴到十幾呎高!

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 11 5月, 2007 22:00

XR250 寫:Discovery Channel , MythBusters EP57 有講。

Diet Coke + Mentos ,真係勁到你唔信。放幾粒Mentos入枝2L的coke light\diet coke ,成枝可樂2-3秒內噴晒出來,噴到十幾呎高!
聽聞好似係同 Mento 糖衣0既物質有關?
咁食完 Mento 飲汽水咪................................ :shock: :shock: :shock:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 11 5月, 2007 22:04

WenXP 寫:
simonii 寫:turn over 個樽, 等個cock 同個樽有full contact, 唔得就塗d cream
熱空氣會膨脹多少? 我想不至於能把水松塞擠出吧... (不肯定)
"天文物理" 版喎.... 一定唔係咁簡單.......... 8)
係唔係又同0的乜野量子物理, 乜乜相對論之類有關? :lol:

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週六 12 5月, 2007 00:09

豆豸苗 寫:
WenXP 寫:
"天文物理" 版喎.... 一定唔係咁簡單.......... 8)
係唔係又同0的乜野量子物理, 乜乜相對論之類有關? :lol:
:lol: eg according to QM you can shake for n times, there is a chance for it to come out :P

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週六 12 5月, 2007 00:14

扒飯撈麵 寫: :lol: eg according to QM you can shake for n times, there is a chance for it to come out :P
如果用量子物理來睇, 唔搖都有機會出來啦! :lol: :lol: :lol: :lol:

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週六 12 5月, 2007 00:18

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週六 12 5月, 2007 00:45

勁! 睇落拿出來比塞入去更容易!!! 8)

Hay
主序星

文章 Hay » 週六 12 5月, 2007 01:18

厲害!最勁係諗出呢個方法o既人!佢點諗到o既呢? :shock: :shock:

Hay

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客