一堆關於時間,速度,空間嘅理論

回覆文章
多雲達
超新星

一堆關於時間,速度,空間嘅理論

文章 多雲達 » 週六 09 9月, 2006 00:33

1. 小學時曾經聽過有人有咁嘅假設:

將一堆人分別兩組, A組人留守喺地球, B組人則乘搭太空船去太空旅遊
假設太空船係以接近光速飛行的
B組人去咗旅遊兩年先番地球....而佢哋每日都有寫日記~
番到地球之後, 見番A組人
A組人就好奇怪咁問, 點解你哋咁快番嚟? 又話去旅遊, 去咗兩個鐘頭就番咗嚟嘅??
B組人就好莫名其妙咁, 仲拎咗佢哋兩年嚟嘅日記俾A組人睇....

喱個假設正確嗎?

速度可以令時間過得快啲?

2. 唔知大家有冇聽過費城實驗, 個實驗係利用強大磁力場令戰艦消失....

我聽聞過其中一個關於黑洞嘅理論....
任何物質, 一旦進入視界範圍, 就會直奔奇點....
然而有指如果物質從黑洞的轉軸(洞口)掉進去, 就會從令一洞口出番嚟(白洞現象)

如果喱個理論成立, 以黑洞強大嘅磁場, 就係正如費城實驗嘅"空間轉移"嗎?

3. 曾經有報導指一個"來自未來世界的人"在互聯網作出一啲對未來嘅預言, 聽講仲好似有啲嘢俾佢講中咗....
喱個人透過互聯網表示佢從未來世界嘅時光機嚟到喱個世界, 時光機原理係靠製造一個微型黑洞而運行

我想問嘅係, 穿過黑洞之後會時光倒流嗎? 為什麼? 係磁場定係速度扭曲時間?

一個令我思考喱埋問題嘅網頁:
http://ufoufo.diy.myrice.com/yj/hd.htm

頭像
sn-10
中子星

Re: 一堆關於時間,速度,空間嘅理論

文章 sn-10 » 週六 09 9月, 2006 00:47

多雲達 寫:1. 小學時曾經聽過有人有咁嘅假設:

將一堆人分別兩組, A組人留守喺地球, B組人則乘搭太空船去太空旅遊
A組人就好奇怪咁問, 點解你哋咁快番嚟? 又話去旅遊, 去咗兩個鐘頭就番咗嚟嘅??
B組人就好莫名其妙咁, 仲拎咗佢哋兩年嚟嘅日記俾A組人睇....

喱個假設正確嗎?

2. 唔知大家有冇聽過費城實驗, 個實驗係利用強大磁力場令戰艦消失....

我聽聞過其中一個關於黑洞嘅理論....
任何物質, 一旦進入視界範圍, 就會直奔奇點....
然而有指如果物質從黑洞的轉軸(洞口)掉進去, 就會從令一洞口出番嚟(白洞現象)

如果喱個理論成立, 以黑洞強大嘅磁場, 就係正如費城實驗嘅"空間轉移"嗎?

3. 曾經有報導指一個"來自未來世界的人"在互聯網作出一啲對未來嘅預言, 聽講仲好似有啲嘢俾佢講中咗....
喱個人透過互聯網表示佢從未來世界嘅時光機嚟到喱個世界, 時光機原理係靠製造一個微型黑洞而運行

我想問嘅係, 穿過黑洞之後會時光倒流嗎? 為什麼? 係磁場定係速度扭曲時間?

一個令我思考喱埋問題嘅網頁:
http://ufoufo.diy.myrice.com/yj/hd.htm
1, no
2, gravitational field =/= magnetic field

phandy
超新星

文章 phandy » 週六 16 9月, 2006 00:00

多雲達 寫:1. 小學時曾經聽過有人有咁嘅假設:

喱個假設正確嗎?

不正確, 其實係速度可以令時間過得""D. 所以番到地球之後, 見番A組人,A組人就好奇怪咁問, 點解你哋咁耐先返?

多雲達
超新星

文章 多雲達 » 週六 16 9月, 2006 09:12

phandy 寫:不正確, 其實係速度可以令時間過得""D. 所以番到地球之後, 見番A組人,A組人就好奇怪咁問, 點解你哋咁耐先返?
係喎
我好似邏輯掉轉咗....
速度可以令時間留滯....

個故事係應該話地球啲人過咗好多年

所以有人話去到速度極限"光速"會出現時光倒流....

換句話說....地球不斷公轉, 太陽亦不斷公轉
咁對於冇移動嘅星體/移動慢嘅星體個proper time都會唔同?

頭像
sn-10
中子星

文章 sn-10 » 週六 16 9月, 2006 10:09

多雲達 寫:
phandy 寫:不正確, 其實係速度可以令時間過得""D. 所以番到地球之後, 見番A組人,A組人就好奇怪咁問, 點解你哋咁耐先返?
係喎
我好似邏輯掉轉咗....
速度可以令時間留滯....

個故事係應該話地球啲人過咗好多年

所以有人話去到速度極限"光速"會出現時光倒流....

換句話說....地球不斷公轉, 太陽亦不斷公轉
咁對於冇移動嘅星體/移動慢嘅星體個proper time都會唔同?
in relativity there's no absolute time. :)

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客