有趣化學問題----平衡化學方程

回覆文章
頭像
tonys35850
星際雲

有趣化學問題----平衡化學方程

文章 tonys35850 » 週五 01 9月, 2006 17:21

平衡以下化學方程:NH3+O2 --> NO+H2O

dobs
夸克星

文章 dobs » 週五 01 9月, 2006 17:59

2NH3 + 5/2 O2 --> 2NO + 3H2O

我唔覺得係有趣......

dobs
夸克星

文章 dobs » 週五 01 9月, 2006 18:00

9月1日......
開學......
化學......
AL......
大學......

唉......

dobs
夸克星

Re: 有趣化學問題----平衡化學方程

文章 dobs » 週五 01 9月, 2006 23:48

tonys35850 寫:平衡以下化學方程:NH3+O2 --> NO+H2O
係唔係homework...... ? :roll: :?: :twisted:

頭像
sn-10
中子星

文章 sn-10 » 週六 02 9月, 2006 00:45

how to get and what is 5/2 O2? :)

dobs
夸克星

文章 dobs » 週六 02 9月, 2006 12:35

sn-10 寫:how to get and what is 5/2 O2? :)
你唔好信lor....... 8)

卷機山花

文章 卷機山花 » 週六 02 9月, 2006 13:01

NH3+O2 --> NO+H2O
查實呢個係一個氧化還原反應(redox reaction)
要平行佢...用齋度既方法好難做到既..
一般最好既做法都係分別寫半方程(half equation)
半方程只係根據其中一樣有電子(或氧化數值)增減既化學劑而寫成
例如NH3變NO咁....佢由氧化數-3增至+2,即係佢失去左5粒電子...所以...
NH3+H2O -->NO+(5e-)+(5H+)
跟住係加幾粒O2...
O2+(4e-) --> 2(O2-)
然後交叉相乘...
4NH3+4H2O+5O2 -->4NO+20(H+)+10(O2-)
再約簡...
4NH3+4H2O+5O2 -->4NO+10H2O
最後由 卷機山花 於 週六 02 9月, 2006 22:35 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
sn-10
中子星

文章 sn-10 » 週六 02 9月, 2006 14:10

dobs 寫:
sn-10 寫:how to get and what is 5/2 O2? :)
你唔好信lor....... 8)
我真係唔係好信, 我當年讀chem都好似唔應該係咁balance呢條equation. 不過都起碼十年前, 係我記錯呱 8)

ps.你係天才,我唔敢話你錯,只係問你5/2 o2 係咩... :D

頭像
bombom37
原恆星
聯繫:

文章 bombom37 » 週日 12 11月, 2006 00:09

5/2 O2即係有5個氧原子

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 34 位訪客