望遠鏡問答 - 長焦鏡好還是短焦鏡好?

回覆文章
頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

望遠鏡問答 - 長焦鏡好還是短焦鏡好?

文章 Wah! » 週四 25 9月, 2003 00:08

經常會聽見有人問以下問題:
長焦鏡好還是短焦鏡好?
高倍好還是低倍好?

各位有何看法?
最後由 Wah! 於 週四 25 9月, 2003 11:20 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週四 25 9月, 2003 01:18

有冇可能有變焦?

頭像
阿鏗
原恆星

文章 阿鏗 » 週四 25 9月, 2003 01:48

我會覺得長有長o既好,短有短o既好。
短o既最好當然係攜帶o個個問題啦,而同一個目鏡短焦會開o左倍數較少。唔太適合睇行星。
而長焦就o巖o巖相反,仲有長焦o既鏡色差、反射鏡中o既副鏡遮光都會較少。所以長焦都有長焦o既好處呢!

高倍,用處不太大,因為恆星太遠,放多幾多倍都係得一點。而星雲、星團等等又視場闊,高倍只會睇唔曬成個目標。所以較適合睇行星。
而低倍就方便d ,易搵目標...

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 25 9月, 2003 01:51

layanata 寫:有冇可能有變焦?
換目鏡咪變焦0羅~ :mrgreen:
我知道有0的 spotting scope 有得變焦~

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 25 9月, 2003 02:00

spotting scope的"變焦"係目鏡焦距改變,使倍率改變.
但係layanata講的應該係主鏡焦距改變.
我估主鏡要做到焦距改變唔容易,因為要控制色差同埋場曲等像差,所費不菲.
假如真係要搵一個變焦物鏡,現成的可以用相機的變焦鏡頭.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 25 9月, 2003 11:19

先講講"高倍好還是低倍好",其實高低倍是根據觀測的需要而定.
例如是行星的觀測,希望能把行星的表面地貌看清,當然需要高倍啦!
而對於在天空佔範圍較廣的,例如M31,中低倍(甚至只是雙筒鏡)會看得更明亮.
極端的情況是星座和流星雨的觀測,由於範圍太廣,望遠鏡視場狹窄得根本無法使用,所以要用的倍率便是一倍----目視觀測!

"長焦好還是短焦好"亦同樣根據需要而定.拿磨鏡班為例子吧:
對於相同的目鏡,長焦主鏡會有較高倍率,因為: 倍率=物鏡焦距/目鏡焦距
所以想要高倍的同學,便應磨長焦一點.想要視野廣闊的便要磨短焦一點.

磨長焦鏡的好處是磨走的玻璃較少,而且球面差較少,即使只磨成球面,未能拋物面化也對像質影響較少.
短焦鏡需要在研磨時化較多功夫磨走玻璃和進行拋物面化,但是由於鏡身短,在日後使用上卻比長焦鏡更加輕便.

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 39 位訪客