星星問答 - 為什麼星星是圓的?

回覆文章
訪客

星星問答 - 為什麼星星是圓的?

文章 訪客 » 週三 24 9月, 2003 20:10

見個forum無乜人出聲,問下d天文問題,等大家發表一下答案,同其他人交流一下.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 25 9月, 2003 01:04

點解0的人畫星星會有四角星五角星六角星??? :? 唔通發明呢種畫法0既人散光?

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週四 25 9月, 2003 05:06

哈~ 你點知星星係圓o既呢~? :P

我覺得最靚o既係八角星(應該叫八芒星), 上下兩隻角最長, 左右兩隻次長, 右上, 右下, 左上, 左下四隻角最短.
你地明唔明我講乜呀? :lol:

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 25 9月, 2003 09:48

你講o既唔會係巴黎雙塔吧?!

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週四 25 9月, 2003 09:56

巴黎雙塔?????????????

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 25 9月, 2003 21:28

WenXP 寫:哈~ 你點知星星係圓o既呢~? :P

我覺得最靚o既係八角星(應該叫八芒星), 上下兩隻角最長, 左右兩隻次長, 右上, 右下, 左上, 左下四隻角最短.
咁樣樣? 送多幾粒其他角星你~ ^^
附加檔案

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週一 29 9月, 2003 02:41

為甚麼恆星, 行星, 衛星都是圓形的(正確一點應該說"球形")?
簡單的原因就是, 球體的物質分佈最平均, 在自我物質的相互引力之下, 形狀不會改變, 是為最穩定狀態...

不過通常星體都不是完美的球形, 原因多數是:
1. 自轉
2. 公轉
3. 受外物引力拉址

至於有些星體如火衛一, 火衛二, 愛神星, 形狀"巖巖蠶蠶", 這可歸咎於其形成過程...

:D :D :D :D :D

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 29 9月, 2003 21:47

WenXP 寫:為甚麼恆星, 行星, 衛星都是圓形的(正確一點應該說"球形")?
簡單的原因就是, 球體的物質分佈最平均, 在自我物質的相互引力之下, 形狀不會改變, 是為最穩定狀態...

至於有些星體如火衛一, 火衛二, 愛神星, 形狀"巖巖蠶蠶", 這可歸咎於其形成過程...

:D :D :D :D :D
這應該是火衛的質量太細, 萬有引力唔夠大, overcome唔到solid state的bonding force, 所以它們不是球體.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 29 9月, 2003 21:49

WenXP 寫:哈~ 你點知星星係圓o既呢~? :P

我都喜歡d星影出來係十字形, 因為我係牛頓式反射鏡的愛好者.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 30 9月, 2003 00:25

我都喜歡十字形, 但係我地0的自製鏡係"六"支光柱果隻. ^^

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週二 30 9月, 2003 21:04

為什麼星星是圓的?

你們有沒有想像過, 若我們生存在一個非球體的行星上, 我們的生活會有什麼分別呢 ? (eg. 方型, 三角型)

訪客

文章 訪客 » 週二 30 9月, 2003 22:05

宜家諗番.... 以前0的人認為地係方0既呢.....

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 30 9月, 2003 22:06

噢. 係我. ^^|||

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 22 位訪客