小行星‧小問題

頭像
chattiechan
紅巨星

小行星‧小問題

文章 chattiechan » 週二 20 7月, 2004 16:56

想問問呢~
點解係火星同木星之間會有小行星帶錦特別?

p.s.呢個問題係剛剛去完太空館的天文講座諗起的,
聽完個講座學到好多野,好開心~
如果大家有興趣就要去下la~

頭像
少爺
星際雲
聯繫:

文章 少爺 » 週二 20 7月, 2004 18:16

照計其實火星同木星之間係應該有一粒行星o既. 當太陽系o巖o巖形成o既時候, 四周圍都充滿住一D好似小行星咁上下大o既"星子". 星子互相結合而形成大行星. 唔知做乜事木星星子生得特別快, 所以佢o既引力愈來愈大, "搶"曬本身應該響木星同火星之間o個粒行星o既星子(木星亦搶走原屬火星90%o既星子), 令到呢個瘦弱o既BB星冇足夠o既材料去形成大行星. 所剩低o既就係大行星o既"半成品"---一大群小行星.

呢個就係我國著名天文學家戴文賽所提出解釋小行星o既成因.
其實仲有好多個講法, 不過我覺得呢個最合理!! :P

頭像
chattiechan
紅巨星

文章 chattiechan » 週三 21 7月, 2004 09:51

我明白la~!
唔該你ar~!
^^~~
原來木星搶曬d星子~
唔怪得木星禁大la~~keekee~

Patshek
主序星

文章 Patshek » 週三 21 7月, 2004 11:03

少爺 寫:照計其實火星同木星之間係應該有一粒行星o既. 當太陽系o巖o巖形成o既時候, 四周圍都充滿住一D好似小行星咁上下大o既"星子". 星子互相結合而形成大行星. 唔知做乜事木星星子生得特別快, 所以佢o既引力愈來愈大, "搶"曬本身應該響木星同火星之間o個粒行星o既星子(木星亦搶走原屬火星90%o既星子), 令到呢個瘦弱o既BB星冇足夠o既材料去形成大行星. 所剩低o既就係大行星o既"半成品"---一大群小行星.

呢個就係我國著名天文學家戴文賽所提出解釋小行星o既成因.
其實仲有好多個講法, 不過我覺得呢個最合理!! :P
但係點解木星大部份都係氣體??

ben2004
紅巨星
聯繫:

文章 ben2004 » 週四 22 7月, 2004 18:10

Patshek 寫:但係點解木星大部份都係氣體??
有d書話,質量較大o既物體已經比太陽"吸"到較近o既地方,果d就形成固態行星,質量較小或者氣體無吸到,比外圍d行星"吸"o左,形成氣態行星...
唔知係唔係 :?

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週五 23 7月, 2004 01:17

ben2004 寫:
有d書話,質量較大o既物體已經比太陽"吸"到較近o既地方,果d就形成固態行星,質量較小或者氣體無吸到,比外圍d行星"吸"o左,形成氣態行星...
無人肯定
依家好多太陽系外的行星是很大(氣體,大係指mass)
但好近恆星

bamboo
主序星

文章 bamboo » 週五 23 7月, 2004 11:08

扒飯撈麵 寫: ...
但好近恆星
這個觀測現象是一個系統偏差(bias),大家不妨想一想原因是什麼?

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週五 23 7月, 2004 11:11

我連個問題都唔明... :(

頭像
少爺
星際雲
聯繫:

文章 少爺 » 週五 23 7月, 2004 11:33

bias??!!!:shock:
咩唻ga?

頭像
少爺
星際雲
聯繫:

文章 少爺 » 週五 23 7月, 2004 11:41

扒飯撈麵 寫: 無人肯定
但好近恆星
可能見到o個D比較後生, 粒行星D氣體未被太陽風吹乾吹淨? :roll:

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週五 23 7月, 2004 17:14

ben2004 寫:
應該不是.
真正的答案在AKOW 011 - 天文問答.太陽系篇
見第二及第三題.

bamboo
主序星

文章 bamboo » 週五 23 7月, 2004 18:12

讓我說明一下我的意思。

現在我們所探測到的現象是:所有太陽系以外的行星系統,都是有一顆或多顆木星級的行星跟其主恆星的距離很接近。那麼可不可以下結論說,太陽系中的木星距離太陽那麼遠,是一個特殊情況呢?而對此疑問,我在上面的說法是:現在所探測到的現象(大行星距離主恆星很近)是一個系統偏差(bias)。

請問知道我的理由嗎?

頭像
chattiechan
紅巨星

文章 chattiechan » 週五 23 7月, 2004 20:27

bamboo 寫:讓我說明一下我的意思。

現在我們所探測到的現象是:所有太陽系以外的行星系統......而對此疑問,我在上面的說法是:現在所探測到的現象(大行星距離主恆星很近)是一個系統偏差(bias)。

請問知道我的理由嗎?
明白~!
可能因為系統偏差所以有人類~ha~-----亂講的~ :D

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週六 24 7月, 2004 00:16

bamboo 寫:讓我說明一下我的意思。

現在我們所探測到的現象是:所有太陽系以外的行星系統,都是有一顆或多顆木星級的行星跟其主恆星的距離很接近。那麼可不可以下結論說,太陽系中的木星距離太陽那麼遠,是一個特殊情況呢?而對此疑問,我在上面的說法是:現在所探測到的現象(大行星距離主恆星很近)是一個系統偏差(bias)。

請問知道我的理由嗎?
木星size或者小於木星size的氣態行星,以目前的科技難以探測得到,而相對發現大行星的機會就高好多.
所以好難以現時觀測到的行星大小/距離作為全宇宙的一個標準.

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週六 24 7月, 2004 10:43

chattiechan 寫:明白~!
可能因為系統偏差所以有人類~ha~-----亂講的~ :D
哈~ 你想講"人擇原理"嗎??

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客