subatomic particle Apparently faster than Light ><“

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週六 01 10月, 2011 23:58

Wah!! 寫:不是表示方式的不同, 而是本質上的分別.
光速在1983年之前是測量出來的, 而1983年之後光速 299792458m/s 便是定義出來的一個值.
米這個單位, 亦由一個"標準米尺"的長度定義, 變成 "1/299792458光秒"
:shock: :lol: 唔係呀哇,你明白甚麼是速度嗎?若光在1/299792458秒內行了一米距離,那1秒鐘會行多遠的距離?

光秒是時間單位,不是長度單位。

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週日 02 10月, 2011 00:20

WFPC2 寫:
光速在1983年之前是測量出來的, 而1983年之後光速 299792458m/s 便是定義出來的一個值.
米這個單位, 亦由一個"標準米尺"的長度定義, 變成 "1/299792458光秒"
:shock: :lol: 唔係呀哇,你明白甚麼是速度嗎?若光在1/299792458秒內行了一米距離,那1秒鐘會行多遠的距離?

光秒是時間單位,不是長度單位。

光秒絕對不是時間單位

University of Northern Coralina, Center for Mathematics and Science Education:
http://www.unc.edu/~rowlett/units/dictL.html 寫: light second
a unit of distance equal to the distance light travels in a vacuum in one second. In accordance with the official definition of the meter, this distance is exactly 299 792 458 meters (about 186 282.4 miles). Similarly, a light minute is 60 light seconds (about 17 987 547 kilometers or 11 176 944 miles) and a light day is 1440 light minutes (about 25.902 billion kilometers or 16.095 billion miles).
正如眾所周知光年是距離單位, 光秒也是距離單位。

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週日 02 10月, 2011 00:37

WFPC2 寫:

若光速是恆定,以每1/299792458秒1米,及每秒299792458米
根本只有表示方式的分別,兩者同時是定義値,但定義值必定依賴於實驗的測量。

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週日 02 10月, 2011 05:13

WFPC2 寫:
鄧登凳 寫:]
Because we now define distance by the speed of light, relativity effects have to be understood by time dilation rather than distance changes.
This statement is definitely incorrect.
我唔講相對論住

[南無南無]

提示:中四程度物理,速度= 距離/時間

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週日 02 10月, 2011 17:26

速度= 距離 / 時間 是小學數學吧

距離=速度X時間 (也是小學程度的數學)

新的距離量度以光速為準, 光速是一個不論在任何參照系統都不變的常數, 所以

距離= 常數X 光到達所需是時間。

量度距離的唯一變項是時間

在這個國際長度標準系統下, 所謂量度光速的任何實驗, 都只可能修正"一米(one metre)"有多長, 不可能改變光速為每秒299,792,458米的定義。

所謂相對論距離, 都會用時間膨漲(time dilation)和同步性(simultaneity)去理解, 如:
http://www.phys.unsw.edu.au/einsteinlig ... lation.htm

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週日 02 10月, 2011 23:06

鄧登凳 寫: Because we now define distance by the speed of light, relativity effects have to be understood by time dilation rather than distance changes.
看你這句,你並不理解狹義相對論的基本概念,我唔再講答案了,
自己去摸索才有意思。

鄧登凳 寫:速度= 距離 / 時間 是小學數學吧

距離=速度X時間 (也是小學程度的數學)

新的距離量度以光速為準, 光速是一個不論在任何參照系統都不變的常數, 所以

距離= 常數X 光到達所需是時間。

量度距離的唯一變項是時間

在這個國際長度標準系統下, 所謂量度光速的任何實驗, 都只可能修正"一米(one metre)"有多長, 不可能改變光速為每秒299,792,458米的定義。

所謂相對論距離, 都會用時間膨漲(time dilation)和同步性(simultaneity)去理解, 如:
http://www.phys.unsw.edu.au/einsteinlig ... lation.htm

那就更糟了,那你小學的時候必定很少做應用題了。
你懂得乘數的嗎?

再問你一次,若光在1/299792458秒內走了1米距離,那光在1秒內共走了多遠呢?

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週一 03 10月, 2011 09:53

299792458米

quantumkit
紅巨星
聯繫:

文章 quantumkit » 週一 03 10月, 2011 14:52

299792458米 = 1 光秒
[茶]

quantumkit
紅巨星
聯繫:

文章 quantumkit » 週三 05 10月, 2011 13:54

Zubenelgenubi 寫:
quantumkit 寫:299792458米 = 1 光秒
[茶]
http://www.facebook.com/photo.php?v=108151032579618
睇唔到

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週三 05 10月, 2011 14:15

Zubenelgenubi 寫:真係唔知佢想拗乜(・・?
但佢成裸相對論來撻人,咁Q自大,真係過糞 凸-_-凸
下下扮晒嘢,吹賬,佢識咩相對論呀,嘔心
圖檔
要批評人,唔該請說出充足的理由,唔好静係識係度說髒話,
抄襲別人的發表。

[南無南無]

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週三 05 10月, 2011 14:32

Zubenelgenubi 寫:應該就係佢自己有嘢睇唔明,搵籬拗!
鄧登凳所講:
在1983年之前, 米是定義值,
1983年之後, 光是定義值

我完全理解又明白。重好同意。
所以都唔知有乜問題 ╮" ╯_╰╭"
我冇話過光速唔係定義值wor!
但那又跟主題「中微子快於光速」有何關聯呢?

你唔知有乜問題就係你自己的問題啦!

lightning
原恆星

文章 lightning » 週三 05 10月, 2011 14:45

WFPC2 寫:
Zubenelgenubi 寫:應該就係佢自己有嘢睇唔明,搵籬拗!
鄧登凳所講:
在1983年之前, 米是定義值,
1983年之後, 光是定義值

我完全理解又明白。重好同意。
所以都唔知有乜問題 ╮" ╯_╰╭"
我冇話過光速唔係定義值wor!
但那又跟主題「中微子快於光速」有何關聯呢?

你唔知有乜問題就係你自己的問題啦!
WFPC兄!呢D人邊駛理佢呀!同佢講都sine鬼氣,有氣都不如出來
同我唱下K仲好!

唉!呢D人咪當可憐下佢lor!,冇人應下佢,明日報紙咪盞多一宗隨街斬人事件。

lightning
原恆星

文章 lightning » 週三 05 10月, 2011 17:52

Zubenelgenubi 寫:諸多辯駁!
會說髒話的,只有你班淨係識搵交嗌同專門幫你人身攻擊嗰種豬朋狗友囉。

你睇自己啲廢話啦,唔係話人唔識相對論,就係話人說髒話。冇啲新意。
你咁批評人,先叫做有充足的理由(・・?

幼稚,果然幼稚!
quantumkit咁勁,都唔學你咁下下晒相對論啦。
其實你呢種扮代表嘅態度,只係啲蠢人先會做嘅事囉。
駁少句,虛心學習下,聽咗啲前輩意見先,定肯對你人格有幫助。(唔好群埋啲淨係想單單先回覆嘅垃圾啦,害死你自己呀!)

WFPC己經好客氣啦!佢一向針對事唔針對人,佢就算駁完人都會
坦誠地交待論點既理由同來龍去脈,沒有加上半點個人成見,
這一點實在唔係普通人能夠做到,佢具備比好多諾貝爾獎得獎者更
高尚的人格特質。 [茶]

奈何卻遇到一D思想未開化的人,仲意為拗而拗,講錯野仲用d
唔係理由既理由來文過飾非,裝腔作勢,只看體面,不看底藴,
,呢d唔係學習科學應有既態度黎。

你!俾人駁兩句就講發哂爛炸,仲抄襲別人的發表,係出手最低莊
果個。

To Zubenelgenubi

幼稚,果然幼稚!
駁少句,虛心學習下,聽咗啲前輩意見先,定肯對你人格有幫助

quantumkit
紅巨星
聯繫:

文章 quantumkit » 週三 05 10月, 2011 23:26

quantumkit 寫:
quantumkit 寫:299792458米 = 1 光秒
[茶]
http://www.facebook.com/photo.php?v=108151032579618
睇唔到

你一定係用PC(・・?
其實係舊年天文學獎,冇乜特別,只係咁啱見到個光速值。
我放喺Utube,你睇下播唔播到 …
http://www.youtube.com/watch?v=HiFEflh01Qc
[off topic] that's becoz' of the permission..

anyway, do you have the one for 2009 shaw prize ?

------------------------------------------------------------------------------------------------

lightning == WFPC2 ? :roll:

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週四 06 10月, 2011 17:23

哈哈!我刚刚看倒呢个标题好似最近7点几时段电视有播过,我当时都有留心体,当时好有兴趣,好似话最新发现有咩咩粒子比光既粒子仲要走得快,光速不再系最快! 呢样真系震撼呀!!我当时几留心看呢个节目。
衣家走入来看呢张贴,甘多回应,想话慢慢仔细看吓你地UP咩鬼 ,越看越觉得5系好对路,居然你地成班人系度嘈,系度嘈紧咩野叫做光速,哈哈真系笑大人个口,其实有咩好嘈啦。

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客