科普書介紹 - The Black Hole War by Leonard Susskind

回覆文章
頭像
天屍仔
原恆星

科普書介紹 - The Black Hole War by Leonard Susskind

文章 天屍仔 » 週四 08 7月, 2010 17:27

最近睇緊一本科普書叫 The Black Hole War by Leonard Susskind, 內容十分有趣, 講既係作者同Stephen Hawking, 就information入左黑洞會唔會隨著黑洞蒸發既一齊消失, 爭論左幾十年. 當中涉及十分全面既物理討論, 相對論, 重力和量子力學既矛盾, 隨著幾十年來作者和其他學者既大膽假設和精密既數學計算, Quantum Gravity 同 String Theory 既發展, 終於解決左困擾左作者幾十年既呢場 Black Hole War.

本書根據時序一路將個故事以及物理既發展講比讀者聽, 好似追緊連續劇咁, 幾好睇. 最緊要既係可以知道這些尖端既物理理論係如何一步一步咁成型(or 仲成緊型), 亦有好多當時人既描述十分人性化. 係去到last幾個chapters, 講到string theory, 真係作者點比喻都好...除左接受佢d statements之外都好難"明"左去, 不過我諗d物理學家都係係d數睇d physical significance出黎, 好似我以前一個教授講"物理修養"吧~

商務有得買~

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週四 08 7月, 2010 17:35

physical significant 即系什么来的 ?

頭像
天屍仔
原恆星

文章 天屍仔 » 週四 08 7月, 2010 17:45

應該可以話, 就咁一條數學公式, 物理上代表些什麼呢?

舉例, 超簡單, F=ma, 咁其中一個physical significance咪 acceleration 同 force 既關係係 "成正比", 而個比例就係mass 啦咁

深d既equations 都唔記得哂啦 慚愧慚愧...

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週四 08 7月, 2010 17:48

天屍仔 寫:應該可以話, 就咁一條數學公式, 物理上代表些什麼呢?

舉例, 超簡單, F=ma, 咁其中一個physical significance咪 acceleration 同 force 既關係係 "成正比", 而個比例就係mass 啦咁

深d既equations 都唔記得哂啦 慚愧慚愧...
哈哈,我好似有D明白你意思了,沿来物理学家既思维模式系甘样的。

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客