《第二屆天文物理研討會 -- 量子力學的衝激》=== 延期舉辦 ===

回覆文章
頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週六 31 5月, 2008 11:59

物理小子 寫:
ambcyli 寫:羅生門…梅兄請解話…

回到正題:
有無人有興趣搞?如果無,就落實繼續在farm搞,也意味著要等夏天過去……
農莊既黃昏該熱不死人吧……
1600-2200如何?
1600-1900 -- 2 lessons
1900-2030 -- dinner
2030-2200 -- Q & A + Stargazing
應該是1900-2030 -- dinner
2030-2200 -- Q & A + Stargazing

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週六 31 5月, 2008 14:49

quantumkit 寫:等我問下中大天文有冇人有興趣幫手la..
祝成功!!

頭像
物理小子
白矮星

文章 物理小子 » 週六 31 5月, 2008 23:45

梅西爾 寫:
物理小子 寫:
ambcyli 寫:羅生門…梅兄請解話…

回到正題:
有無人有興趣搞?如果無,就落實繼續在farm搞,也意味著要等夏天過去……
農莊既黃昏該熱不死人吧……
1600-2200如何?
1600-1900 -- 2 lessons
1900-2030 -- dinner
應該是1900-2030 -- dinner
你講乜野呀……我之前有打錯咩

anyway,個time table純粹係題議
我想WenXP好似D Professor咁講一兩個lecture先至開始Discussion

max_kwok
主序星

文章 max_kwok » 週六 31 5月, 2008 23:55

有需要的話+會搞的話,我應該可以幫到手
之前冇話會參加主要係撞考試期

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週日 01 6月, 2008 00:27

物理小子 寫: 我想WenXP好似D Professor咁講一兩個lecture先至開始Discussion
你好似預先假設左我會主講咁...
其實我應該唔會呢... [擦擦汗]

量子力學好難掌握的. 我從科普途徑學習這理論三年, 然後在大學正規地讀它三年, 再從事有關的研究兩年, 至今還是未有清晰的了解. 所以之前我找來兩位同學當講者, 其實主因是想以一個聽眾的角度去重新思考、釐清概念呢.

我覺得量子力學雖是描述微觀世界, 但其實其真正意義是把宇宙萬物視為一個整體. 沒有這種感覺的人, 談不上了解量子力學!

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週日 01 6月, 2008 00:46

WenXP 寫:
物理小子 寫: 我想WenXP好似D Professor咁講一兩個lecture先至開始Discussion

量子力學好難掌握的. 我從科普途徑學習這理論三年, 然後在大學正規地讀它三年, 再從事有關的研究兩年, 至今還是未有清晰的了解. 所以之前我找來兩位同學當講者, 其實主因是想以一個聽眾的角度去重新思考、釐清概念呢.

我覺得量子力學雖是描述微觀世界, 但其實其真正意義是把宇宙萬物視為一個整體. 沒有這種感覺的人, 談不上了解量子力學!
你開始透露有關量子力學的內容了..... :o

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週日 01 6月, 2008 01:02

那麼會找甚麼人主講?

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週日 01 6月, 2008 03:09

max_kwok 寫:有需要的話+會搞的話,我應該可以幫到手 之前冇話會參加主要係撞考試期
都好呀科大…
不過易唔易book?

max_kwok
主序星

文章 max_kwok » 週日 01 6月, 2008 13:45

ambcyli 寫:
max_kwok 寫:有需要的話+會搞的話,我應該可以幫到手 之前冇話會參加主要係撞考試期
都好呀科大…
不過易唔易book?
我只是說我本人可以幫手
book場是不太可能的了

頭像
物理小子
白矮星

文章 物理小子 » 週日 01 6月, 2008 22:01

WFPC2 寫:
WenXP 寫:

你開始透露有關量子力學的內容了..... :o
就好像D講座既poster上既一段Abstract咁 :D

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週一 02 6月, 2008 00:51

quantumkit 寫:等我問下中大天文有冇人有興趣幫手la..
如果有興趣係中大book場可以搵我,
暫時我問左部份莊員覺得冇問題,
應該可以用中大天文既名義book地方

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週一 02 6月, 2008 00:55

物理小子 寫: 就好像D講座既poster上既一段Abstract咁 :D
用貓來做既poster的確幾好feel, 幾合適:D

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週一 02 6月, 2008 01:03

sodium 寫:
如果有興趣係中大book場可以搵我, 暫時我問左部份莊員覺得冇問題, 應該可以用中大天文既名義book地方
太好咯!是時候另開帖子招募搞手和初步有意參加者。

quantumkit
紅巨星
聯繫:

文章 quantumkit » 週二 03 6月, 2008 15:49

sodium: check pm =) I hope you already did

------------
I think they(CUAC) might be a little bit busy these days since they are leaving for stargazing trip...I am waiting for their confirmation and then we can discuss more details~~

Prince Max
星際雲

文章 Prince Max » 週四 05 6月, 2008 10:58

Hi! 我係SODIUM嘅莊員。

我都有留意到上次嘅活動,嗰次唔得閒冇理到喇。

其實宜家已經喺中大某處BOOKED到間房,可以用嚟搞哩次活動。
宜家HOLD緊21/6星期六,嗰日應該就到quantumkit等人喇。
不過時間係十二點到六點半,同之前討論過嘅時間唔一樣,希望可以就到啦。
夜晚可以喺中大睇星(雖然冇農莊咁好),而且仲可以去中天SOC房行一轉。

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客