Transverse Wave Polarization問題

頭像
hunter_大祭司
紅巨星

文章 hunter_大祭司 » 週日 27 1月, 2008 17:00

Wah!! 寫:偏光旋轉的角度, 係唔係每種化合物都不同架?
是否每種對映異構的偏光旋轉角度都會相同, 只是方向相反?

>>如果B-R和B-L份量相等,就不能發現偏光性質,又難以化學特性分辨兩者。
有何方法去分離兩種成份呢?
我都想知道有關o既答案,都係請高手快d出蕉吧 :roll: :wink: :? :shock: :o :D

William Wong
星際雲

文章 William Wong » 週日 27 1月, 2008 17:39

唔係高手 不過都可以答下

唔同o既Racemate入面enantiomer同另一種enantiomer有唔同o既affinity
按照呢個property就可以用唔同方法做crystallization

另外 亦可用chromatography或者enzyme

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週日 27 1月, 2008 17:51

上面呢幾個英文唔知係咩來o既... 有無中文解釋??

sbod

文章 sbod » 週日 27 1月, 2008 17:55

William Wong 寫:唔係高手 不過都可以答下

唔同o既Racemate入面enantiomer同另一種enantiomer有唔同o既affinity
按照呢個property就可以用唔同方法做crystallization

Translation:

affinity: 親和力
property: 特性
chromatography: 色譜分析法
enzyme: 酶

enantiomer: ?

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週日 27 1月, 2008 18:18

sbod 寫:
William Wong 寫:唔係高手 不過都可以答下

Translation:

affinity: 親和力
property: 特性
chromatography: 色譜(層)分析法,即係成日見到同X堂廣告那些
enzyme: 酶/酵素

enantiomer: 同素(?)異構體,相同的化學式,不同的結構式

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週日 27 1月, 2008 19:02

等我理解下先......

=============
外消旋混合物入面, 所包含的不同的"同素異構體" 各有不同的親和力
按照親和力的不同, 就可以用不同的方法進行結晶 (呢度唔係好明 :? :?)
另外亦可用色層分析法或者酶進行提煉
=============

頭像
物理小子
白矮星

文章 物理小子 » 週日 27 1月, 2008 20:58

但Enantiomer用咩原理polarize d EM wave呢
同埋係completely polarize定partially polarize呢?

sbod

文章 sbod » 週日 27 1月, 2008 21:01

請問什麼是EM Wave 呢?

呢個topic 開始出現雞同鴨講的情況. :?

頭像
物理小子
白矮星

文章 物理小子 » 週日 27 1月, 2008 22:37

sbod 寫:請問什麼是EM Wave 呢?

呢個topic 開始出現雞同鴨講的情況. :?
EM wave always stands for ElectroMagnetic wave
i think it is universal and should be understood by all people who have studied science

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週日 27 1月, 2008 22:46

呢次輪到我做翻譯喇~
EM Wave: 電磁波

sbod

文章 sbod » 週日 27 1月, 2008 23:20

物理小子 寫: EM wave always stands for ElectroMagnetic wave
i think it is universal and should be understood by all people who have studied science
中中學生例外. :cry:

頭像
物理小子
白矮星

文章 物理小子 » 週一 28 1月, 2008 00:30

sbod 寫:
物理小子 寫: EM wave always stands for ElectroMagnetic wave
中中學生例外. :cry:
oh...sorry...i just "assumed" that all people should know this term...
i am sorry about that
anyway, thx Wah!! for translating the term

頭像
Skyobs
白矮星

文章 Skyobs » 週一 28 1月, 2008 03:20

http://en.wikipedia.org/wiki/Polarizer
這個介紹比較直接和全面

頭像
hunter_大祭司
紅巨星

文章 hunter_大祭司 » 週一 28 1月, 2008 09:51

Skyobs 寫:http://en.wikipedia.org/wiki/Polarizer
這個介紹比較直接和全面
永遠都係睇圖最易明,又簡單又直接!芬橋!

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客