呢個係咩既天文台!

頭像
bingsze
夸克星

呢個係咩既天文台!

文章 bingsze » 週四 18 6月, 2009 12:08

昨晚好好天,佢就話多雲有雨,

到今日成天雲,佢話現在天晴,真係唔知用咁多錢請呢班博士返來做咩? [打小人]

anyone
夸克星

Re: 呢個係咩既天文台!

文章 anyone » 週四 18 6月, 2009 12:11

bingsze 寫:昨晚好好天,佢就話多雲有雨,

到今日成天雲,佢話現在天晴,真係唔知用咁多錢請呢班博士返來做咩? [打小人]
佢哋效率太高啦,將今日嘅稿讀早左一日。 :D

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 18 6月, 2009 12:14

anyone 寫:

信天文台一成都死! [吐血2] 信自己好過。

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週四 18 6月, 2009 12:16

funoooo 寫:
anyone 寫:

信天文台一成都死! [吐血2] 信自己好過。
I can not agree more :mrgreen: :mrgreen:

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週四 18 6月, 2009 12:46

大佬;

你地知唔知一個普通的天文台科學主任幾錢人工,

如果是高級的,就更利害,唔好講台長了!

但似乎,和一般的政府機構一樣,性價比十分低,

只可以話,邊個叫自己唔讀書,

自己長進些就唔洗衣家咁辛苦了! [熱]

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週四 18 6月, 2009 13:07

係囉。。。明明之前都講緊好天,突然睇到天日打後已經變成落雨日子。。。 [搞自閉]

頭像
琪琪
白矮星

文章 琪琪 » 週四 18 6月, 2009 13:20

我地'其土'星期6好天 [南無南無]

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週四 18 6月, 2009 14:09

bingsze 寫:大佬;

你地知唔知一個普通的天文台科學主任幾錢人工,

如果是高級的,就更利害,唔好講台長了!

但似乎,和一般的政府機構一樣,性價比十分低,

只可以話,邊個叫自己唔讀書,

自己長進些就唔洗衣家咁辛苦了! [熱]
做天文台科學主任都係好辛苦!又要返shift, 又要在最惡劣o既天氣加班,工作本身又technical,仲要承受埋天有不測風雲時俾你地友鬧,幾大壓力!
係架,咁貴咪就係預埋俾你鬧o個份lor。
講性價比,佢地夠班局長, 副局長同d政治助理廢?李本瀅人工連佢地一半都冇啦!去咁多個政府部門網頁,有邊個可以有天文台咁資料齊全+used friendly?起碼天文台俾我o既感覺係佢地都係有心,去提供好o既資訊同服務俾市民,好多extra services。你地自己諗下日常接觸o既政府部門,要幾官僚有幾官僚啦。就算天文台唔係最好,但係絕對唔差!
講到天氣預報,香港天文台o既小區域天氣預報係世界有名的(hehe, 因為又真係冇乜地方會咁細都咁認真去搞預報),準確度好高(一時間搵唔返個數字)
呢鑊係報錯,佢地出去望下個天就得,唔係一定要睇數據。但係話佢錯咪得lor,駛唔駛鬧到咁盡?都唔關事o既......

利益申報,我自己讀物理,知道做氣象係好困難,所以可能對天文台偏心。

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週四 18 6月, 2009 14:26

I very much agree with xiaoer's view. I have learnt a bit of weather and forecasting in university before and, after learning all those theories, sometimes I think that it is absolutely a miracle that weather can be (roughly) forecasted.

In the satellite picture, the region around HK is largely clear and sunny. The clouds we have are relatively small scale and these small scale things are very very hard to predict accurately. I guess it is easy to blame when we are on the outside.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 18 6月, 2009 14:33

天文台預報, 我一般信一兩日, 之後的隨便看看便算.

老實講...... 當佢報得正確時, 我未必會想起讚佢; 當佢報錯時, 我就會有D想笑/話佢 :oops: :P

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週四 18 6月, 2009 14:46

xiaoer 寫:
做天文台科學主任都係好辛苦!又要返shift, 又要在最惡劣o既天氣加班,工作本身又technical,仲要承受埋天有不測風雲時俾你地友鬧,幾大壓力!
係架,咁貴咪就係預埋俾你鬧o個份lor。
講性價比,佢地夠班局長, 副局長同d政治助理廢?李本瀅人工連佢地一半都冇啦!去咁多個政府部門網頁,有邊個可以有天文台咁資料齊全+used friendly?起碼天文台俾我o既感覺係佢地都係有心,去提供好o既資訊同服務俾市民,好多extra services。你地自己諗下日常接觸o既政府部門,要幾官僚有幾官僚啦。就算天文台唔係最好,但係絕對唔差!
講到天氣預報,香港天文台o既小區域天氣預報係世界有名的(hehe, 因為又真係冇乜地方會咁細都咁認真去搞預報),準確度好高(一時間搵唔返個數字)
呢鑊係報錯,佢地出去望下個天就得,唔係一定要睇數據。但係話佢錯咪得lor,駛唔駛鬧到咁盡?都唔關事o既......

利益申報,我自己讀物理,知道做氣象係好困難,所以可能對天文台偏心。
Agree! Weather forecast has always been a tough job in world wide, even in today with all the high tech's help.

頭像
琪琪
白矮星

文章 琪琪 » 週四 18 6月, 2009 15:14

我本人對天文台天氣預測冇咩意見. 唔覺得佢準,但都唔離譜.
不過有一樣野係好不滿, 就係當打颱風時, 唔係因應颱風位置 or 強大, 而係因恆生指數走勢. 如星期一至六, 都幾難要佢掛8號.

不過我都覺得一般既天氣預報係好難預計. 不能太怪天文台

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週四 18 6月, 2009 15:50

記得天文台高級科學主任在電台講過,佢話冬天是天文台較輕鬆的季節,因為冬季的天氣狀況沒有那麼複雜,冷空氣的動態一般都較其他天氣系統,如特發生的暴雨,雷暴及熱帶氣旋較容易撐握。
每逢有甚麼料不到的特別的天氣事件,他們都要聚在一起做個案分析和檢討,由監測,分析,預測,向傳媒作用預報,又要考慮市民的需要,缺定發出的天氣警告訊號,真是一件十分艱辛和具挑戰性的工作,另一方面他們又享受追蹤風雨的過程。

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週四 18 6月, 2009 15:54

每個工作都有其局限,不要太怪人了
況且要罵就應該罵電腦系統(或者其開發者),罵人是不太妥當了,佢地都只能睇住部機做人

頭像
willis
中子星
聯繫:

文章 willis » 週四 18 6月, 2009 16:03

I have learnt atmospheric physics when I was an undergraduate student. If u have learnt this before, u would definitely know it is not easy to forecast weather. Most of the scientific officers in Hong Kong Observatory have a physics degree or higher degree. In fact I have three friends who are working in HKO, one PhD, one MPhil & one BSc. They all have strong background in Physics & Math. The selection criteria of scientific officer are extremely tough. In most of the cases, they are 1st Hon, have research degree and have good research ability. Try to think about, if average ability people do the weather forecast, we will have even more complaints.

回覆文章

回到「氣象地理 Weather & Geography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客