坐井會會員

頭像
小人
中子星

Re: 坐井會會員

文章 小人 » 週日 09 9月, 2007 23:17

BossKwan 寫:
小人 寫:其實呢度有幾多人現在係/曾經係坐井會會員? :lol:

小人曾經係,編號646 :lol:
估唔到你的會員號是三位數字, 那應該是十多年前入會, 我印象以前坐井會有些十歲左右的會員, 唔通其中一位............
我好似84年左右入會! :lol:

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週日 09 9月, 2007 23:36

BossKwan 寫:講起號碼, 黃會長就偏心, 應該至少比個二號我嗎..... 其實佢最好比個十八號我, 敢之後我做賣望遠鏡就可能發左達.
感邊個係二號同三號?

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週日 09 9月, 2007 23:37

小人 寫:
BossKwan 寫:
小人 寫:其實呢度有幾多人現在係/曾經係坐井會會員? :lol:

估唔到你的會員號是三位數字, 那應該是十多年前入會, 我印象以前坐井會有些十歲左右的會員, 唔通其中一位............
果然係老前輩.

頭像
小人
中子星

文章 小人 » 週日 09 9月, 2007 23:40

當時在窩打老道YWCA上左一個天文班,記得係黃衍蕃先生任教,之後就入左會! :lol:

頭像
小人
中子星

文章 小人 » 週一 10 9月, 2007 09:57

Subaru 寫:
小人 寫:
BossKwan 寫:

果然係老前輩.
你咁講我好慚愧! :oops:

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週三 12 9月, 2007 16:12

我上過黃sir的堂,獲益良多.
不過冇入會... :oops:

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週四 13 9月, 2007 13:46

Subaru 寫: 感邊個係二號同三號?
唔係太記得, 編號十幾之內的都應是 廖老師 72,73 年校外課程天文班的同學, 2 或 3 其中一號可能係 鮑Sir, 是當年天文攝影觀測高手, 不知近況還活躍否 ?
講起坐井會員, 無論新與舊, 似很少人在這兒發言交流.

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週四 13 9月, 2007 14:33

小人 寫:當時在窩打老道YWCA上左一個天文班,記得係黃衍蕃先生任教,之後就入左會! :lol:
黃會長在香港天文普及方面真係貢獻唔少, 聽過黃會長講座的市民或上過班的同好的人數超過五位數字, 所以天文圈也有這樣說笑 " 唔識天文界的兩位黃Sir, 你就必係新丁 " 甚被笑很 "背"
另一位黃Sir, 大家在這論壇裡就無理由唔知啦.

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週五 14 9月, 2007 17:55

我五年多前有幸聽過黃會長的講座,引起我天文的興趣,實在獲益良多。
至於壇主黃sir,就今年先識~

ps. 我不是坐井會會員,但也考慮過.日後才算

頭像
小人
中子星

文章 小人 » 週六 15 9月, 2007 10:31

BossKwan 寫: 黃會長在香港天文普及方面真係貢獻唔少, 聽過黃會長講座的市民或上過班的同好的人數超過五位數字, 所以天文圈也有這樣說笑 " 唔識天文界的兩位黃Sir, 你就必係新丁 " 甚被笑很 "背"
另一位黃Sir, 大家在這論壇裡就無理由唔知啦.
關大人,其實小人當年(約85年)買第一台望遠鏡時已經想搵你,但當年資訊唔發達,唔知點搵你,最後睇果本"科技世界",先知"香港科技儀器社"(當年仍在彌敦道)有望遠鏡賣,所以先去果度買左,否則我會早廿年識你! :lol:

頭像
gary125
紅巨星

文章 gary125 » 週二 18 9月, 2007 15:40

I ‘m one of the SOA members. My younger brother was once a SOA member as well.

BossKwan 寫:
Subaru 寫: 感邊個係二號同三號?
講起坐井會員, 無論新與舊, 似很少人在這兒發言交流.

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客