有冇天文公園的消息?

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週日 07 10月, 2007 01:49

Wah!! 寫:若此像能擋住萬千街燈或高樓的建設, 還是值得的......
始終實際點來個不加修飾的自然景象是最好

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週五 19 10月, 2007 22:49

根據香港天文學會33屆會務報告,
天文公園位於西貢創興水上活動中心附近(即西壩也)
計劃今年正式開始工程
公園內分為目視觀星區、望遠鏡觀星區、天文教育區
設有大型雙筒望遠鏡、小型星像投影儀等
計劃於明年開放
由太空館負責公園事宜,香天,坐井,觀天也有參與過程

順帶一提,太空館中人說天文問答比賽今年不會舉辦,下屆計劃為2009年

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週六 20 10月, 2007 00:45

ambcylic, 這個天文公園是不是24小時開的?

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週六 20 10月, 2007 01:22

個人身份可唔可以去?

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週六 20 10月, 2007 21:39

我也只是將香天會務報告上的資料轉載予大家看
這是暫時所有的資料
詳情真是要問知情人士了~
唔知起好出來會變成點?
(政府野普遍愈推愈遲,我個人估計最少要2009年...)

頭像
espresso
原恆星

文章 espresso » 週一 22 10月, 2007 11:51

上年有機會與相關人士閒談有關計劃. 不錯的, 也不用花太多金錢. 計劃如所談落實, 那裡水、電、住以至車用通行證也為天文人想好. 普通市民廿四十小可以自由出入; 天文人也是. 當然天文人所有的照顧多一點.

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週一 22 10月, 2007 17:32

espresso 寫:上年有機會與相關人士閒談有關計劃. 不錯的, 也不用花太多金錢. 計劃如所談落實, 那裡水、電、住以至車用通行證也為天文人想好. 普通市民廿四十小可以自由出入; 天文人也是. 當然天文人所有的照顧多一點.
好想知道會多一點乜嘢照顧.
點樣區分普通市民和天文人? 是不是要做証呢?

csk04
原恆星

文章 csk04 » 週二 23 10月, 2007 09:33

政府出手搞唔方好事啦。第一件事就係為了處理治安同安全問題,一定加街燈啦。佢地一定驚死你仆親,有咁光得咁光。
政府d 保育政策一向都有問題既,我覺得搞咩死咩。

與其搞咩天文公園,不如處理光污染同空氣污染先啦。灰蒙蒙的天,個公園整到識飛都冇用。

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週三 14 11月, 2007 11:57

>計劃於明年開放
通常咁即係明年年尾? :P
雖然未知最後搞成點,但多一個落腳地方總是好的.

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 14 11月, 2007 15:02

咁可以在哪裡攪返個星星派對哦! :lol:

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週三 14 11月, 2007 15:13

csk04 寫: 與其搞咩天文公園,不如處理光污染同空氣污染先啦。灰蒙蒙的天,個公園整到識飛都冇用。
I'll concern more about the pollution problem first too or all the efforts will just be in vain.

頭像
PeterPoon
星際雲

文章 PeterPoon » 週日 18 11月, 2007 23:44

我覺得香港無必要起天文公園,
根本香港的郊野公園就是天文公園, 一些營地附近已經有水有廁所,
如果起一個公園, 盞要增加路燈照明, 等於增加光害,
萬宜水庫位於郊外, 到時出入的交通工具盞污染郊外,
汽車聲又令人煩躁,
所謂天文公園不外乎又係旅遊點,
到時d遊客影相用 閃 光 燈o米一樣騷擾住晒
=.=""

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週一 19 11月, 2007 10:58

PeterPoon 寫:我覺得香港無必要起天文公園,
根本香港的郊野公園就是天文公園, 一些營地附近已經有水有廁所,
如果起一個公園, 盞要增加路燈照明, 等於增加光害,
萬宜水庫位於郊外, 到時出入的交通工具盞污染郊外,
汽車聲又令人煩躁,
所謂天文公園不外乎又係旅遊點,
到時d遊客影相用 閃 光 燈o米一樣騷擾住晒
=.=""
同意有關光害及遊客影相閃光燈的問題. 但一個有人看管(有securit看門口)和有避雨設施的天文公園就始終係好過冇.

sbod

文章 sbod » 週一 19 11月, 2007 21:40

PeterPeter 寫:
同意有關光害及遊客影相閃光燈的問題. 但一個有人看管(有securit看門口)和有避雨設施的天文公園就始終係好過冇.
有無警察...... :?

仲有萬一出現衝突, 有無人做和事佬?

咁荒蕪的地方, 萬一打起來, 後果可以好嚴重......

星友甲: "先生, 請你唔好用閃光燈影相. "
市民A: "我影相都關你事? "
星友甲: "你影響到我. 我正在觀星. "
市民A: "你大我呀? 觀星大晒呀? 我唔用閃光燈點同我女友影相呀? "
星友甲: "呢度係天文公園, 就當然係用來.... "
塘邊鶴XYZ: "呢個公園係政府用公帑起o既, 係市民都有權用. "
女友: "呢條友都傻o既, 唔好同佢一般見識o者."
市民A: "你好彩, 你再騷擾我我會報警. "
塘邊鶴XYZ: "係我就唔忍佢la"
......

dwond
主序星

文章 dwond » 週三 21 11月, 2007 12:43

sbod 寫:
PeterPeter 寫:
有無警察...... :?

仲有萬一出現衝突, 有無人做和事佬?

咁荒蕪的地方, 萬一打起來, 後果可以好嚴重......

星友甲: "先生, 請你唔好用閃光燈影相. "
市民A: "我影相都關你事? "
星友甲: "你影響到我. 我正在觀星. "
市民A: "你大我呀? 觀星大晒呀? 我唔用閃光燈點同我女友影相呀? "
星友甲: "呢度係天文公園, 就當然係用來.... "
塘邊鶴XYZ: "呢個公園係政府用公帑起o既, 係市民都有權用. "
女友: "呢條友都傻o既, 唔好同佢一般見識o者."
市民A: "你好彩, 你再騷擾我我會報警. "
塘邊鶴XYZ: "係我就唔忍佢la"
......
閃光燈情侶, 到時候應該有不少.
想想, 男友帶女友去數星星"浪漫"一番,
天文公園建成後, 可能成為情侶的首選!

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客