2008年8月1日 - 日全食

回覆文章
頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 20 7月, 2007 13:25

唔睇網都唔記得有呢回事呢~
似乎哈密同酒泉都唔錯.

只不過我無$$$同假期去呢 :(

http://www.astronomy.com.cn/bbs/thread-55570-1-1.html
最後由 Wah!! 於 週五 20 7月, 2007 13:31 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
opa
夸克星

Re: 2007年8月1日 - 日全食

文章 opa » 週五 20 7月, 2007 13:29

Wah!! 寫:唔睇網都唔記得有呢回事呢~
似乎哈密同酒泉都唔錯.

http://www.astronomy.com.cn/bbs/thread-55570-1-1.html
Go Go Go!!!!! 8)
最後由 opa 於 週五 20 7月, 2007 13:32 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 20 7月, 2007 13:31

乜你回得咁快呀, 改都改唔切添~ :oops:

頭像
豆豸苗
夸克星

Re: 2007年8月1日 - 日全食

文章 豆豸苗 » 週五 20 7月, 2007 14:23

opa 寫:
Wah!! 寫:唔睇網都唔記得有呢回事呢~
似乎哈密同酒泉都唔錯.

Go Go Go!!!!! 8)
咁你係咪已經揀左地方去了? :?

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週六 21 7月, 2007 21:24

嘩,呢野單我舊年已經決定一定要去!假,我有!盤川,儲緊!
問題係,決定唔到去邊度穩陣d,去到天氣唔好就激氣啦(雖然2009年暑假會有另一個看日全食機會)
另一個擔心係撞正08北京奧運,8月附近照計會多左旅客到中國,唔知食宿會唔會麻煩d,或者好full。好多年冇出過遠門,plan行程有d無從入手。如果有團可以跟就好了~~~~ :wink:

頭像
KingArthur
夸克星

Re: 2008年8月1日 - 日全食

文章 KingArthur » 週一 23 7月, 2007 00:55

xiaoer 寫: 另一個擔心係撞正08北京奧運,8月附近照計會多左旅客到中國,唔知食宿會唔會麻煩d,或者好full。好多年冇出過遠門,plan行程有d無從入手。如果有團可以跟就好了~~~~ :wink:
There is a local organized eclipse tour run by HKAS but think it's already full.

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 23 7月, 2007 01:00

KingArthur 寫:
xiaoer 寫: 另一個擔心係撞正08北京奧運,8月附近照計會多左旅客到中國,唔知食宿會唔會麻煩d,或者好full。好多年冇出過遠門,plan行程有d無從入手。如果有團可以跟就好了~~~~ :wink:
There is a local organized eclipse tour run by HKAS but think it's already full.
那還有沒其它途徑去呀

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週三 14 11月, 2007 12:10

話咁快08年就到,唔知呢度有幾多前輩會上去睇呢?
:idea: 根據網上資料,原來香港要4513年才有機會看到日全食... :shock:

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週三 14 11月, 2007 13:30

xiaoer 寫:
問題係,決定唔到去邊度穩陣d,去到天氣唔好就激氣啦(雖然2009年暑假會有另一個看日全食機會)
Dear Mr/Miss Xiaoer,

The only place that you should consider is Yiwu. You get more than 80% chance of clear weather, according to calculation by some astronomers and metrologist.

Best regards
Chan Yuk Lun

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週四 15 11月, 2007 17:02

Chanlunlun 寫:
xiaoer 寫:
Dear Mr/Miss Xiaoer,

The only place that you should consider is Yiwu. You get more than 80% chance of clear weather, according to calculation by some astronomers and metrologist.

Best regards
Chan Yuk Lun
Dear Mirror God,

May I join your tour? [水汪汪]

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週四 15 11月, 2007 23:04

yea
seems not easy to find a tour to join

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客