Deleted

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週二 08 11月, 2005 21:35

一搞camp d時間就死曬
加上涉及大量金錢
變得咁加唔靈活
即使公開團體的觀星營都係睇運

頭像
雨星雲*~
超新星

[港聞]10次觀星9次失望 學校天文學會執笠

文章 雨星雲*~ » 週六 12 11月, 2005 17:29

dobs 寫:【明報專訊】香港天文學會今年舉辦了22個學校觀星團,但能夠看到星野的只有3個,學會導師彭栩怡嘆道,以往10次觀星團,視乎天氣好與壞,總有一半機會看到壯麗星野,但現時10次觀星,有9次都要「食白果」,因為「不論天氣好壞,污染物已成為星空伴侶」。他更指有學生因為經常無法看見星宿,退出學校的天文學會,已有數間學校的天文學會因此「執笠」。

最好的儀器「難敵」最差的地方
彭栩怡擔心,長此下去,香港年輕人將無法再見星空,並難以推廣天文教育。他說,近年每次帶團,天上只有數顆星星,無法看到一個完整星座,數顆星最多3分鐘便說完,難以提升學生的觀星興趣。相反,看到漫天星宿的學生,感覺人生難忘,從此可能愛上星空,延續天文興趣。他自己便由高峰期一年到大嶼山觀星30多次,減至今年只去了一次,原因正是污染嚴重,大嶼山星空大不如前。

熱愛拍攝星空的劉佳能,近年要靠照片才能延續星空教育,但因為懸浮粒子改變夜空能見度,照片曝光時間有時要多百多倍,他慨嘆﹕「我們有最好的儀器,但在最差的地方。」
但係11/11既夜晚個陣~
我係學校天台觀星,見到牛郎星同織女星,仲係幾清楚~
而我就隱隱約約咁見到北極星,仲有個火星,都好清楚=v=~
Daisy*******~~

笠爆爆爆天文~~~**

dobs
夸克星

Re: [港聞]10次觀星9次失望 學校天文學會執笠

文章 dobs » 週六 12 11月, 2005 18:44

雨星雲*~ 寫: 但係11/11既夜晚個陣~
我係學校天台觀星,見到牛郎星同織女星,仲係幾清楚~
而我就隱隱約約咁見到北極星,仲有個火星,都好清楚=v=~
佢地咁光,就緊係無問題啦! ^^
不過暗d ge星就未必睇到吧......_

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週日 13 11月, 2005 13:07

剛剛星期五我去完觀星營...
Result=失望...
去石澳...天氣雖不錯...
但月亮太光...
石澳的光害也頗嚴重...
只看到40多粒...
*******SYY HOPPER*******

頭像
雨星雲*~
超新星

文章 雨星雲*~ » 週日 13 11月, 2005 21:16

dobs:咁又係既...真係好光呀~一上天台就即刻見到啦~
   冇錯,光既星只係大概有10粒,但計埋暗小小既個d星就有三十   幾粒...光污染越黎越嚴重...慘!!==|||

chrislichi:觀星營?我未試過,但我覺得應該好好玩~雖然石澳光害都幾     嚴重,但係香港已經算係好好既觀星地方..下次等月亮冇咁     光個陣去,或者會俾今次好!40幾粒...都算ok嫁啦,
     好過係我地個邊啦....>@<

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週日 13 11月, 2005 21:40

去石澳,本來以為可以一試"滿天星斗"的感覺...
可是...
漸感香港觀星的無望...
月亮的影響真的很大- -"

頭像
Astrocat
中子星

文章 Astrocat » 週日 13 11月, 2005 22:11

十幾年前我成日同QC仔去石澳既大頭州, 個時真係好黑下.
自從將軍澳及小西灣發展起來, 再加上石澳日漸增多既燈光之後, 近5年已經無再去石澳觀星了. :(

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週一 14 11月, 2005 20:28

莫非真係要去外地先可以觀星?

頭像
Astrocat
中子星

文章 Astrocat » 週一 14 11月, 2005 21:12

chrislichi 寫:莫非真係要去外地先可以觀星?
西涌算唔算外地? :roll:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 14 11月, 2005 21:33

西涌係"內"地. :mrgreen:

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客