問,有冇人用類似呢啲大容量鋰電池?

回覆文章
大黃傻貓GARFIELD
中子星

問,有冇人用類似呢啲大容量鋰電池?

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 04 2月, 2015 18:48

http://tw.taobao.com/item/40516878695.h ... PV517_1273

我放棄水電,因爲佢哋老化後係唔得嘅。

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 04 2月, 2015 23:12

40AH~赤道儀用1A的話可以玩40個鐘~ :D :D :D

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 05 2月, 2015 00:07

找一家信用好一點商家買.如果質量不好, 是非常危險.
另記得買防曝袋.
我買了一台 80AH, CoolDSLR + Mount + Heater 可用 36Hr.

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週四 05 2月, 2015 01:27

funoooo 寫:找一家信用好一點商家買.如果質量不好, 是非常危險.
另記得買防曝袋.
我買了一台 80AH, CoolDSLR + Mount + Heater 可用 36Hr.

請問奴老闆~“防曝袋” 係防 “曝晒” 還是 “防袋” 呢? :roll: :roll: :roll:

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 05 2月, 2015 10:07

funoooo 寫:找一家信用好一點商家買.如果質量不好, 是非常危險.
另記得買防曝袋.
多謝奴老闆嘅用家報告

我就係發覺以前常用嘅「水電」(鉛酸 lead acid battery)老化後唔用得。喺天台我都仲可以拖條挿蘇火牛,但出去影,電源係問題,喺淘寶見到,諗住問下

可以上張相睇下嗎?

你搵邊度買?乜嘢型號?我試下去鴨寮街搵。

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 05 2月, 2015 10:33

wtyu21 寫:
另記得買防曝袋.

請問奴老闆~“防曝袋” 係防 “曝晒” 還是 “防袋” 呢? :roll: :roll: :roll:
“防袋”
就算爆了, 不會引致火災.
註: 是這樣講, 信不信由你.

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 05 2月, 2015 10:40

大黃傻貓GARFIELD 寫:
另記得買防曝袋.
多謝奴老闆嘅用家報告

我就係發覺以前常用嘅「水電」(鉛酸 lead acid battery)老化後唔用得。喺天台我都仲可以拖條挿蘇火牛,但出去影,電源係問題,喺淘寶見到,諗住問下

可以上張相睇下嗎?

你搵邊度買?乜嘢型號?我試下去鴨寮街搵。
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z ... 1flg72a6cc
另外可要求追加不同插頭. 每加一個多 30 元.
我要求 加 Dc5.5 x 2.5 插頭數個 及 USB 插頭數個.
A 數自訂. 我就訂了 3A 及 1A
留意: 如果只有一插頭, 电線有可能負荷大重而溶解. 多个插頭有着數。

另訂做防爆袋
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a23 ... b28#detail

MIB
主序星

文章 MIB » 週四 05 2月, 2015 18:10

記得加埋電流過大自動斷電保護....

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 05 2月, 2015 22:26

MIB 寫:記得加埋電流過大自動斷電保護....
唔識喎。

MIB
主序星

文章 MIB » 週四 05 2月, 2015 22:45

大部份都有電流過大保護電路, 一般是 2-3A

大 A 數買的時候通知店主改大最高 A 數, 如最高 10 A, 再叫店主加保護電路過 10A 自動 cut 電. 以免短路.. 保護電路應該時會自動回復的...

上次我唔小心, 電線鬆左, 通電時用螺絲錍搞接駁... 差 D 燒 mount...
有好過無...

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 05 2月, 2015 23:52

MIB 寫:大部份都有電流過大保護電路, 一般是 2-3A

大 A 數買的時候通知店主改大最高 A 數, 如最高 10 A, 再叫店主加保護電路過 10A 自動 cut 電. 以免短路.. 保護電路應該時會自動回復的...

上次我唔小心, 電線鬆左, 通電時用螺絲錍搞接駁... 差 D 燒 mount...
有好過無...
明白。我去鴨記問下。
係呀,所以要好小心絕緣。

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客